Ga naar content

Vinkeveense Plassen

De Vinkeveense Plassen liggen in het noordwesten van de provincie Utrecht, tussen Vinkeveen en Abcoude. Het natuurgebied is heel divers met drie plassen, zandeilanden, slootjes, polders en dijken. Je kunt er eindeloos wandelen, genieten op het water of vogels spotten.

De plassen bij Vinkeveen zijn ontstaan in de twaalfde eeuw, toen men begon aan ontginning van veengebieden. Hierdoor zakte de bodem weg tot onder NAP. Enkele eeuwen later werd er turf gewonnen. Door het afplaggen van het veen ontstonden de kenmerkende slootjes in het gebied. Het turf werd te drogen gelegd op legakkers.

Om de bijzondere structuur van het landschap te behouden, zijn later twaalf zandeilanden opgespoten. Deze beschermen de akkers tegen golfslag en dienen tegenwoordig een tweede doel: recreatie.

Vinkeveense Plassen overnachten
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Aan de Vinkeveense Plassen vind je veel bijzondere overnachtingsmogelijkheden. De meeste vakantiehuisjes huur je inclusief boot waarmee je het water op kunt en liggen op een privéeiland. Bekijk zeker eens onze overnachtingstips voor de Vinkeveense Plassen

Mooiste plekken Vinkeveense Plassen

Waar moet je zijn om te genieten van de highlights van de Vinkeveense Plassen? Welke wandelroutes zijn er en waar kun je het water op en de eilanden bezoeken? Zijn er ook vogelkijkhutten? Lees verder voor de mooiste plekken en leukste activiteiten in dit natuurgebied.

1. Noordplas

De Noordplas is de grootste plas van de Vinkeveense Plassen en maar liefst vijftig meter diep. Er liggen diverse zwemstranden op de langgerekte zandeilanden. Enkele zijn alleen via het water bereikbaar, maar eiland 1, 2, 4 en 5 ook via de vaste wal. Op eiland 1 en 4 is ook horeca te vinden.

Aan de noordkant van de Noordplas liggen jachthavens, waar je kunt aanmeren en terecht kun voor een hapje en drankje. Er zijn diverse verhuurders van sloepen, kano's, SUP's, zeilboten en waterfietsen. Dus wil je het water op en heb je geen eigen boot, dan lukt dat zeker. 

Noordplas
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Speciaal voor kano's en fluisterboten zijn er mooie routes uitgezet, zoals de Achterbosroute (8 of 10 km, door Vinkeveen en het Achterbos), de Ruigkaderoute (6 km, over de Noordplas en door Botshol) en de Vinkeveense Plassenroute (waarbij je een van de drie plassen kiest of ze alledrie combineert). De echte sportieveling kan terecht bij de wakeboardschool.

Verlaat je de Noordplas via een van de sluizen, dan kom je terecht op een van de riviertjes in de mooie omgeving van de Vinkeveense Plassen, zoals 't Gein, Winkel en de Kromme Mijdrecht.

Bij zandeiland 4 is een speciale duikzone ingericht, waar scheepvaart verboden is. Je kunt duiken langs allerlei aangelegde objecten, zoals een oude schoolbus. Ook heb je grote kans op het spotten van diverse vissen, zoals baarzen en snoeken, dankzij het heldere zicht hier. 

2. Zuidplas

De Zuidplas, ook wel Middenplas genoemd, ligt ten zuiden van de Baambrugse Zuwe, die dwars door de plassen loopt. Hierin liggen geen eilanden. Aan de oevers zijn wel diverse mooie hotels te vinden en aan de kant van Vinkeveen een kanovereniging. Op deze plas is ook een waterskibaan uitgezet. 

3. Kleine Plas

Ten zuiden van de N201 ligt de Kleine Plas. Hier vind je Vinkeveen Haven en een zeilschool. 

4. Botshol

De rustzoeker kan zijn hart ophalen in het natuurgebied Botshol aan de rand van de Vinkeveense Plassen. Hier mogen geen motorboten komen en daarom is het een heerlijk rustige omgeving. De polder Botshol wordt, nadat het landbouwgrond was, nu weer nat gehouden en bestaat uit ondiepe plassen met riet. Dit trekt moerasvogels aan als blauwborst, snor en kleine karekiet. Ook broedt hier een aalscholverkolonie.

Botshol
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Tip: de tien kilometer lange wandelroute, die start bij de oude werkschuur aan de Botsholsedijk in Waverveen (alleen buiten het broedseizoen toegankelijk). Je start langs mooie sloten, die je regelmatig oversteekt met bruggetjes en je hebt zicht op de Noordplas. Toen wij de route liepen, was de vogelkijkhut helaas kapot, hopelijk wordt deze nog hersteld. 

Daarna struin je door polders en langs legakkers. Een groot deel van de route gaat over rustige dijkweggetjes, waar mooie huizen aan liggen en de Waard, een oud gemaal.

De Waard
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

De wandeling eindigt op een dijkje met gras, waar je tussen de schapen loopt. Je kunt de route nog uitbreiden met een rondje om de Waverhoek.

5. Waverhoek

De Waverhoek is een walhalla voor natuurfotografen en vogelspotters. In het veenmoeras broeden tureluur, kluut, kievit, blauwborst en rietzanger. De diepte van de plas is slechts een meter, daarom vinden ook steltlopers het hier fijn. 

Waverhoek
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

In de winter zie je hier volop smienten en ook de kolganzen uit Scandinavië komen hier overwinteren. De wandelroute van 2,5 kilometer is het hele jaar toegankelijk. Wel is het slim om laarzen aan te trekken en er wordt gevraagd de vogels niet te verstoren.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!