Ga naar content

Loosdrechtse Plassen

Natuurvakantie Noord-Holland - Op een warme lentedag besloten we om eens richting de Loosdrechtse Plassen te rijden. Hoewel dit natuurgebied bij Hilversum op amper 45 minuten van ons huis ligt, waren we hier nog nooit geweest. De weg ernaartoe was voor ons al genieten, toen we door het mooie plaatsje Westbroek reden. Wat een prachtige huizen vind je hier. De ene na de andere oude boerderij ligt er te pronken, om jaloers van te worden!

Vechtplassen - Natuur bij Hilversum

De Vechtplassen, waar de Loosdrechtse Plassen deel van uitmaken, liggen in het meest zuidoostelijke deel van Noord-Holland, tussen de Vecht en de Utrechtse Heuvelrug. Door de winning van turf is een prachtig landschap van plassen en moerasbossen ontstaan. Een deel van de regio is beschermd gebied (de Oostelijke Vechtplassen), waar vogels, dieren en planten in alle rust gedijen. Het andere deel is recreatiegebied, erg in trek bij watersporters in alle soorten.

1. Vijf plassen

Over het algemeen zegt men dat de Loosdrechtse Plassen uit vijf plassen bestaan, hoewel sommige mensen ook de andere omliggende plassen tot het gebied rekenen. De Eerste tot en met de Vijfde Plas grenzen aan elkaar, maar worden gescheiden door rietkragen en (vaak kunstmatige) eilandjes.

Hekje
Hekje
Deel op Pinterest

2. Loenderveense Plas

De Loenderveense Plas is beschermd gebied en dus niet toegankelijk voor vaartuigen. Ten noorden van de Plas voert een pad langs het water, zodat fietsers en wandelaars kunnen genieten van de vele vogels op en rond het water. Een vogelobservatiehut bevindt zich ten midden van deze plas en de daarboven gelegen Wijde Blik. Een grote groep zwanen en een kolonie purperreigers kan geobserveerd worden en je hebt hier veel kans op het zien van de ringslang. 

Zwanen op het water
Zwanen
Deel op Pinterest

3. Terra Nova

Terra Nova is een landgoed aan de Vecht, met een park, mooie natuur en een statig landhuis. Het bevindt zich aan de westkant van de Loenderveense Plas, ter hoogte van de observatiehut. Ook historisch gezien is dit deel van het Vechtplassen gebied interessant, omdat je hier nog goed kunt zien hoe men in vroegere tijden legakkers met houten schermen beschermde.

4. Wijde Blik

De Wijde Blik bij Kortenhoef is de wijdste en diepste van de plassen en er heerst een heerlijke sfeer. Bij goed weer genieten veel mensen in een motorboot of zeilbootje van dit natuurschoon. Het kan er dan behoorlijk druk zijn, maar vanaf een bootje op het water ervaar je alleen de intense rust. Op onderstaande foto zie je het zicht vanaf de vogelobservatiehut tussen de Wijde Blik en de Loenderveense Plas.

Fietsers bij Loosdrechtse Plas
Fietsers
Deel op Pinterest

5. Vuntus

Deze Plas in het oostelijke deel van de Vechtplassen wordt onderhouden door Natuurmonumenten en omvat een groot stiltegebied. Langs de noordelijke kant kan je een mooie wandeling maken. Ook wordt hier vaak gekajakt. In het zuiden van de Vuntus ligt het Vuntusstrand, waar je heerlijk kunt genieten bij het water.

6. Kievitsbuurt

Ten zuidwesten van de Loosdrechtse Plassen liggen de Kievitsbuurten, twee grote legakkergebieden. Deze worden gescheiden van de Vierde en Vijfde Plas door de Kalverstraat, een van de drukste vaarwegen hier. In sommige delen, zoals in het zuiden ervan, zijn motorvaartuigen verboden. Kenmerkend is het afwisselende landschap, met plassen, trekgaten en legakkers.

7. Maarsseveense Plassen

Ten zuiden van de Loosdrechtse Plassen, onder Tienhoven, ligt een ander plassengebied; de Maarsseveense Plassen. Ook hier is het mooi vertoeven. Dit gebied bestaat uit een Grote en Kleine Plas. De eerste staat bekend om het glasheldere water en is een populair gebied om te duiken. Er zijn hier mooie, drukbezocht stranden en recreatiegebied, waar veel mensen komen genieten op zonnige dagen. Aan de noordzijde zijn zelfs enkele naturistenstranden te vinden. Een 5 km lang geasfalteerd pad is populair om te wandelen, fietsen of skaten rond de plas. De Kleine Plas is dan weer meer een trekpleister voor vissers. 

Maarsseveen natuur
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Activiteiten op de Loosdrechtse Plassen

Wat te doen bij Loosdrecht? Het plassengebied leent zich uitstekend voor allerlei activiteiten op en bij het water. Aan de noordelijke en westelijke kant van de Eerste Plas in Oud-Loosdrecht ligt een groot aantal jachthavens en terrasjes. Ook in het zuiden van de Derde Plas, in het oosten van de Vierde Plas en in de Kievitsbuurten vind je jachthavens en andere voorzieningen.
Jaarlijks vindt een Watersportfestival plaats, waar tal van bedrijven uit de regio aan mee doen. Maar gedurende de rest van het jaar valt er ook van alles te beleven op gebied van watersport.

- Zeilen en varen
Op alle plassen, met uitzondering van de Loenderveense Plas (ten zuiden van het Wijde Blik), mag gevaren worden met bootjes en kano's. Motorboten zijn ook toegestaan op de meeste plaatsen, behalve in het zuidelijke deel van de Kievitsbuurten en een deel van de Vuntus.

Bootjes in de verte
Zeilen
Deel op Pinterest

- Kanoën
Een mooie kanoroute voert van Vuntus naar de Loosdrechtse Plassen. Volg de routepaaltjes 1 tot en met 13. Bij de Oud-Loosdrechtsedijk kan je een kano huren. Ben je zelf in het bezit van een kano, begeef je dan naar de opstapplaats bij de Horndijk. Peddel door een afwisselende omgeving van plassen, beekjes, langs rietkragen, polders en moerassen.

- Zwemmen en surfen
Heerlijk zwemmen en windsurfen bij goed weer? Dan kan je terecht op de Vijfde Plas. Bootjes mogen hier niet snel varen, dus het water is hier het veiligst.

- Suppen
Wist je dat de Loosdrechtse Plassen een van de leukste plekken zijn voor stand up paddling in Nederland? Op een board peddel je naar de rustigste plekken van de Loosdrechtse Plassen, weg van alle bootjes en drukte. Een heerlijke manier om in stilte te genieten vanaf het water.

Suppen Loosdrecht
Sup
Deel op Pinterest

- Schaatsen
Wanneer de winter streng genoeg is biedt het plassengebied bij Hilversum prachtige mogelijkheden om op het ijs te schaatsen, sleeën en spelen.
De Ronde van Loosdrecht is een klassieker op natuurijs.

- Wandelen bij Loosdrecht
Wij vonden het nog wel lastig om mooie wandelroutes bij de Loosdrechtse Plassen te vinden. Aan de zuidzijde van plassengebied ligt de Europese wandelroute E11, hier beter bekend als het Marskramerpad. Het pad voert langs Tienhoven naar Egelshoek.

Een leuk wandelpad is te vinden wanneer je halverwege het Moleneind rechts inslaat, tegenover het fietspad. Hier mogen geen fietsen of bromfietsen komen en kan je in stilte wandelen langs de noordzijde van de Vuntus plas.

Vanaf het Streekmuseum Vredegoed (Heuvellaan 7 in Tienhoven) leidt een 7,4 km lange route door het landschap van Tienhoven. Plassen en grasland wisselen hier af. 

Een 9,28 km lange rondwandeling voert door het plassengebied van Kortenhoef en Loosdrecht. Je wandelt over Oppad en Kromme Rade, twee wandelroutes die gedeeltelijk over de weg voeren. Kijk op Natuurmonumenten.

- Fietsen bij Loosdrecht
De omgeving leent zich uitstekend om te fietsen. Verschillende routes voeren tussen twee plassen door, waarbij je op diverse plekken even kunt pauzeren om te genieten van het moois om je heen. Een populaire route is de weg tussen de Loenderveense Plas en de Wijde Blik.

Fietsers bij het water
Fietsen in Loosdrecht
Deel op Pinterest

Zelf genieten van de natuur bij de Loosdrechtse Plassen? Ik zou zeggen; niet aarzelen, doen. Maak er een weekend of zelfs een weekje van, dan heb je naast wandelen of fietsen ook de tijd om een bootje te huren of te kanoën. Er valt genoeg te beleven.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!