Ga naar content

Gagelbos

Mooie plekjes Utrecht - Het Gagelbos, een plekje waar je elke 5 minuten in een andere wereld kan zijn. Eentje waar je kan verdwalen en je een klein mysterieus pad in kan lopen wat uiteindelijk doodloopt. Maar ook waar je 20 minuten rechtdoor langs een weiland kan slenteren, langs een fietspad. Wat overigens erg geschikt is om je skates voor uit het stof te halen, of om een prachtige fietstocht te maken.

Als vogelaar en natuurliefhebber ben je hier op de goeie locatie. Er leeft van alles. Zelfs de ijsvogel. Maar ook dassen, kikkers en ongelofelijk veel belangrijke insecten. Dit bos valt samen met het Noorderpark, wat in totaal 5900 hectaren van Utrecht inneemt. Woon je in Overvecht, Maarsseveen, Westbroek of Groenekan? Dan is het Gagelbos op een steenworp afstand.

Mooiste plekken bij het Gagelbos

Wat zijn mooie plekjes om te zien in en rond het Gagelbos?

1. Fort Ruigenhoek

Vlak bij het Gagelbos ligt het oude Fort Ruigenhoek bij de Waterlinie. Staatsbosbeheer heeft plannen om dit samen met het Noorderpark een toeristische bestemming te geven. In de zomer wordt er gezwommen in de gracht bij het fort, maar je kan ook terecht bij zwembad De Kikker.

Er is ook een kinderwandeling uitgezet, te vinden op de website van het Noorderpark Ruigenhoek. De tocht is 4 kilometer lang en gaat rechtstreeks door het bos. Hierbij neemt het gebied je mee in de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie met forten en bunkers. Er is een kaart te downloaden op de site.

Ruigenhoek
Deel op Pinterest

Wat zou er zich nu nog schuil houden in deze bunkers? En waar dienen die ijzeren haken voor op de daken? Ga terug in de tijd naar de 17e eeuw toen een aantal van deze bunkers zijn geplaatst. Ontdek wat dit bos allemaal te bieden heeft en leer over de natuur door je zintuigen te gebruiken.

Als deze uitgezette route je te druk is, kan je gerust een andere mooie route volgen waar het heel rustig is. Vlinders vliegen om je oren en vogels fluiten je vrolijk toe. Dwalen is een perfecte bezigheid in dit bos, maar echt verdwalen is bijna niet mogelijk. Er zijn veel herkenningspunten om je weg terug te vinden.

2. Maarsseveense Plassen

Op een warme zonnige dag kan je op ongeveer 1,5 kilometer ten noordwesten van het Gagelbos een duik nemen, bij de Maarsseveense Plassen. Pas op, ook in de zomer kan het erg koud zijn. Het water is prachtig helder door de zandbodem. Maar laat kinderen nooit alleen. Je kan kiezen om op een aangelegd strandje te picknicken, maar let op honden zijn hier niet toegestaan. Als je wat meer privacy wil waar de hond wel mee mag (aangelijnd) zijn er genoeg plekjes om te ontdekken. Fiets (of loop) een rondje om de plas en binnen de kortste keren zit je op je kleedje aan het water. 

Maarsseveense Plassen
Deel op Pinterest

Er zijn een aantal dingen niet toegestaan namelijk:
- Na zonsondergang aanwezig zijn
- Open vuren en bbq’s (m.u.v. gastoestellen)
- Radiografisch bestuurde voer- of vaartuigen
- Varen met een motorboot

De plas is ongeveer 2 kilometer lang en een halve kilometer breed, wat een rondje om de plas 5 kilometer maakt. Een prachtige rechthoekig strak stuk omringd met wilde natuur. Het is zo ontstaan door zandwinning om de wijk Overvecht aan te kunnen leggen in 1960. Woon je in Overvecht, dan loop je dagelijks over een stukje Maarsseveense plassen.

Wandelen in het Gagelbos

Wat zijn de beste plekken om te wandelen? Voordat je het bos binnentreedt, kijk wat voor jou van toepassing is. Heb je zo’n vrolijke viervoeter? Dan is er een speciaal veld waar jouw vriend lekker mag rondbanjeren.

Speelbos Gagelbos: wil je met kinderen wandelen bij Utrecht? Een stuk van het bos hier is omgetoverd tot speelparadijs. Laat ze vooral kleding aan doen die vies mag worden.

Fietsen bij het Gagelbos

Het Gagelbos is een prima bestemming voor fietsers. Er lopen genoeg fietsroutes in de omgeving. Rijd door de historische stadjes, langs het knooppunt bij Fort Ruigenhoek en verken de natuur op de tweewieler.

Bijzondere overnachtingen

In de buurt van Utrecht zijn tal van super leuke en originele accommodaties om te verblijven. Manou zocht alle leukste adresjes uit, dus bekijk snel haar tips voor bijzondere overnachtingen bij Utrecht.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Robin Reems
Geschreven door
Robin Reems
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!