Ga naar content

Utrechtse heuvelrug

Natuur Nederland - Wie een leuk weekendje weg de natuur bij Utrecht in wilt, moet zeker eens denken aan het natuurgebied de Utrechtse Heuvelrug. Prachtige bossen in het midden van Nederland, met leuke, historische steden in de nabije omgeving.

Natuur Utrechtse Heuvelrug

Het Nationaal Park de Utrechtse heuvelrug is een prachtig fiets- en wandelgebied dat zich uitstrekt tussen Utrecht en Veenendaal, bij Driebergen-Zeist en het mooie stadje Rhenen. Een uitgestrekt natuurgebied op slechts een kwartier rijden vanaf bruisend Utrecht en historisch Amersfoort. Typerende Nederlandse landschappen zoals bos, heidevelden, vennen, graslanden en zandverstuivingen wisselen elkaar af en vormen een fraaie omgeving voor een dagwandeling of vakantie met de kinderen in de Nederlandse natuur.

Mooiste plekken Utrechtse Heuvelrug

Wat kan je verwachten van de natuur op de Utrechtse Heuvelrug en wat zijn de mooiste plekjes? Er lopen veel fietsroutes, ruiterroutes en wandelpaden door de natuur van de Utrechtse Heuvelrug. Op die manier ontdek je tal van mooie plekken en wie vroeg of rond schemertijd op stap gaat ziet misschien ook wilde dieren. Men probeert de Utrechtse heuvelrug weer te verbinden met de Veluwe, zodat dieren door middel van passages zich kunnen verspreiden over beide nationale parken.

1. Landgoederen en beboste hellingen

De Utrechtse heuvelrug is een prachtig natuurgebied in het midden van Nederland, dat makkelijk voor iedereen te bereiken is. De grote verscheidenheid aan natuurlijke elementen maakt het tot een interessant wandelgebied en landgoederen met statige beukenlanen geven de streek een bijzondere charme.

2. Amerongse berg

De Amerongse berg is de hoogste top (69 meter). Op de hellingen werd van oudsher aan landbouw gedaan, waardoor heidevelden en stuifzand ontstonden. De afgelopen 200 jaar is het gebied weer herbebost. Hierbij werden vooral lanen van beuken en eiken geplant, maar na verloop van tijd zijn deze gemengd met natuurlijke bossen.

3. Natuur bij Rhenen

Vanaf Rhenen zijn ook mooie wandelingen te maken, bijvoorbeeld in het natuurgebied De Blauwe Kamer, waar runderen en paarden vrij loslopen. Het is een waterrijk gebied, waardoor je er veel vogels kan observeren. Wandel ook langs de Rijn of onderaan de Grebbeberg. 

4. Leersumse Veld

Een ander bijzonder mooi gebied om te wandelen is het Leersumse Veld, ook bekend als de Leersumsche Plassen. Een wandelroute van 6 km (ong. 90 minuten wandelen) voert je door de bossen en heidelandschappen rond de plassen. Een prachtig stuk natuur op de Utrechtse Heuvelrug

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

Wandel langs grafheuvels, landgoederen en kastelen; allen getuigen van de rijke geschiedenis van het gebied. Bij Maarn bevindt zich het zwerfstenen eiland, in de oudheid door gletsjerijs verschoven zwerfkeien. Er komen vele mooie bloemen en bijzondere dieren voor in het gebied. De klokjesgentiaan en zonnedauw gedijen op de Utrechtse Heuvelrug. Tijdens het wandelen geniet je van het getjirp van vogeltjes en misschien zie je bijzondere diersoorten als de das en de boommarter. De zwarte specht, raaf en blauwborst broeden in het gebied. Wandelingen in Doorn zijn een aanrader.

Fietsen op de Utrechtse Heuvelrug

De heuvelrug is ook prima fietsend te verkennen. Als je zelf geen fiets meeneemt is er de mogelijkheid om een OV-fiets te huren bij het station van Driebergen-Zeist. Vanaf Leersum, Amerongen, Austerlitz en bij het Rijnoevergebied is het schitterend fietsen.

Bereikbaarheid Utrechtse Heuvelrug

Hoe kan je de Utrechtse Heuvelrug het makkelijkst bereiken? Als je het natuurgebied wilt verkennen en afhankelijk bent van het openbaar vervoer, is het aan te raden om de trein te nemen naar Driebergen-Zeist. Bij het station zit een VVV kantoor in het Natuurcafé La Porte. Bus 50 voert door de mooie bossen en heeft haltes bij de vertrekpunten van verschillende wandelingen.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven