Ga naar content

Utrechtse heuvelrug

Wie een leuk weekendje weg de natuur bij Utrecht in wil, moet zeker eens denken aan het natuurgebied de Utrechtse Heuvelrug. Prachtige bossen op een stuwwal in het midden van Nederland, met historische grafheuvels, statige beukenlanen en leuke, historische steden in de nabije omgeving. 

Natuur Utrechtse Heuvelrug

Het Nationaal Park de Utrechtse heuvelrug is een prachtig fiets- en wandelgebied dat zich uitstrekt tussen Utrecht en Veenendaal, bij Driebergen-Zeist en het mooie stadje Rhenen. Een uitgestrekt natuurgebied op slechts een kwartier rijden vanaf bruisend Utrecht en historisch Amersfoort.

Typerende Nederlandse landschappen zoals bos, heidevelden, vennen, graslanden en zandverstuivingen wisselen elkaar af en vormen een fraaie omgeving voor een dagwandeling of vakantie met de kinderen. Erg leuk is dat er best veel hoogteverschillen zijn in deze omgeving, waardoor je soms op plekjes komt die helemaal niet Nederlands aan doen.

Mooiste plekken Utrechtse Heuvelrug

Wat kan je verwachten van de natuur op de Utrechtse Heuvelrug en wat zijn de mooiste plekjes? Er lopen veel fietsroutes, ruiterroutes en wandelpaden door de natuur van dit park. Op die manier ontdek je tal van mooie plekken en wie vroeg of rond schemertijd op stap gaat ziet misschien ook wilde dieren. Men probeert de Utrechtse Heuvelrug weer te verbinden met de Veluwe, zodat dieren door middel van passages zich kunnen verspreiden over beide nationale parken.

1. Landgoederen en beboste hellingen

De Utrechtse heuvelrug ligt in het midden van Nederland, en is gemakkelijk voor iedereen te bereiken. De grote verscheidenheid aan natuurlijke elementen maakt het tot een interessant wandelgebied en landgoederen met statige beukenlanen geven de streek een bijzondere charme. Neem bijvoorbeeld Prattenburg, waar je prachtig kan ronddwalen in de bossen, het Kasteel bij Amerongen bij de uiterwaarden van de Nederrijn of Kasteel Renswoude bij de Grebbelinie.

Landgoederen Utrechtse Heuvelrug
Prattenburg
Deel op Pinterest

2. Henschotermeer

Net boven Maarn ligt een prachtig recreatiegebied. Bij goed weer is het heerlijk vertoeven op of in het water en op de stranden rond het Henschotermeer. De geleidelijk aflopende zandbodem en het kwalitatief goede zwemwater maken het een ideale bestemming voor een dagje weg met kinderen op de Utrechtse Heuvelrug.

Henschotermeer bij Utrecht
Deel op Pinterest

Er is van alles te doen bij het meer. Wandel naar het eiland in het midden van het water over de houten wandelbrug. Even verderop, aan de rand van het bos, kan je volleyballen of spelen op de speelweiden. Op het strand staan diverse speeltoestellen en een piratenboot. Wie zin heeft, kan daarnaast een wandeling rond het meer maken. 

3. Kaapse Bossen

Enkele van de mooiste bossen op de Utrechtse Heuvelrug liggen in de omgeving bij Doorn. De Kaapse Bossen vormen de typische natuur die je hier verwacht. Beklim de 25 meter hoge uitkijktoren de Kaap en geniet van een spectaculair uitzicht over de omgeving! Bij goed weer heb je zicht over de hele Utrechtse Heuvelrug! Het kan dan ook wel erg druk worden op de wandelpaden.

4. Pyramide van Austerlitz

Het bekendste monument van de Utrechtse Heuvelrug is de Pyramide van Austerlitz. Deze staat op het hoogste punt van de rug en werd in 1804 opgericht door een Franse generaal en vriend van Napoleon. Pas in 2000 werd de Pyramide gerenoveerd en is hij in zijn geheel weer zichtbaar. Veel mensen combineren graag een bezoek aan Austerlitz met een wandeling door de natuurrijke omgeving.

5. Leersumse Plassen

Een ander bijzonder mooi gebied om te wandelen is het Leersumse Veld ten noorden van Leersum, ook bekend als de Leersumse Plassen. Een wandelroute van 6 km (ong. 90 minuten wandelen) voert je door de bossen en heidelandschappen rond de plassen. Een prachtig stuk natuur op de Utrechtse Heuvelrug

Leersumse Plassen
Deel op Pinterest

6. Amerongse berg

In het Amerongse Bos vind je de grootste hoogteverschillen van de Utrechtse Heuvelrug, de Amerongse berg is de hoogste top (69 meter). Op de hellingen werd van oudsher aan landbouw gedaan, waardoor heidevelden en stuifzand ontstonden. De afgelopen 200 jaar is het gebied weer herbebost. Hierbij werden vooral lanen van beuken en eiken geplant, maar na verloop van tijd zijn deze gemengd met natuurlijke bossen. In het midden van het Amerongse Bos staat de "Eenzame Eik", een prachtige alleenstaande boom. Lees meer over de natuur bij Amerongen.

7. Soesterduinen

Op het noordelijke randje van de Utrechtse Heuvelrug ligt een gebied dat je niet mag missen: de Soesterduinen. Hier vind je de grootste zandverstuiving van de provincie Utrecht. Het is hier heerlijk vertoeven tijdens een wandeling langs het stuifzand, door de bossen en door de heidevelden.

Soesterduinen
Deel op Pinterest

Leuk voor zowel een ontspannen wandeling met je partner als een dagje weg met de kinderen. Er zijn korte wandelroutes die ook met kinderen erg leuk zijn. Aanrader is om te gaan picknicken op de vlakte. Heerlijk met het zonnetje op je huid en vogeltjes om je heen! 

8. Plantage Willem III

In de buurt van Elst, op de zuidwestelijke flank van de Utrechtse Heuvelrug, ligt het glooiende natuurgebied Plantage Willem III. Bijzondere natuur kenmerkt het gebied, maar het kent ook een interessante geschiedenis. Op onze pagina over de Plantage lees je meer over het stuwwallenlandschap en de tabaksteelt. Paarden en runderen kunnen dankzij het ecoduct onder de provinciale weg vrij bewegen tussen dit gebied en de uiterwaarden.

9. Natuur bij Rhenen

Vanaf Rhenen zijn een aantal mooie wandelingen te maken, bijvoorbeeld in het natuurgebied De Blauwe Kamer, waar runderen en paarden vrij loslopen. Het is een waterrijk gebied, waardoor je er veel vogels kan observeren. Wandel ook eens langs de Rijn of onderaan de Grebbeberg.

IJsvogeltje
© Wil Weerd
Deel op Pinterest

10. Kwintelooijen

Een van de plekken waar wij ook regelmatig heen gaan met onze zoon is Kwintelooijen, een natuurgebied tussen Veenendaal en Rhenen. In de volksmond wordt het ook het Zandgat genoemd. Het is ontstaan door zandafgravingen, maar vandaag de dag is het grootste deel beschermd natuurgebied en op de plekken waar vroeger zand werd gegraven staan nu vaak weer bomen en planten. Het gebied heeft een rijke fauna en flora.

Voor kinderen is het een leuk speelterrein, met zandheuvels en een lange trappenrij die zich goed leent om naar boven of beneden te rennen. In het Zandgat worden tevens veel sportieve activiteiten georganiseerd. In het midden van het park liggen enkele vijvers en plassen.

Een populatie van de zeer zeldzame zwarte sachembij komt uitsluitend hier en in enkele gebieden in Limburg en Noord-Brabant voor. Sinds 2023 doet men hier onderzoek naar dit beschermde insect, om te kijken hoe deze hier kan overleven.

11. Zwerfsteneneiland Maarn

Het zwerfsteneneiland is een aardkundig monument midden in Zanderij Maarn, een voormalige zandafgraving langs het spoor, bij Maarn in de buurt. Bij afgravingen van de Nederlandse Spoorwegen in de 19de eeuw werden honderden grote zwerfstenen gevonden. Via een aantal omwegen zijn deze uiteindelijk aan de provincie Utrecht geschonken en in 1999 als monument geopend. Een kunstenaar ontwierp de huidige vormgeving op een eiland. Het Zwerfsteneneiland is helaas alleen onder begeleiding te bezoeken, wel kun je wandelen in de Zanderij.
Inside tip: dit is een goede plek om ringslangen te zien!

Wat te doen op de Utrechtse Heuvelrug?

De beste manier om alle mooie plekken te ontdekken is te voet of op de fiets.

Bekijk onze tips om te wandelen op de Utrechtse Heuvelrug. Trek langs grafheuvels, landgoederen en kastelen; allen getuigen van de rijke geschiedenis van het gebied.

De heuvelrug is ook prima fietsend te verkennen. Als je zelf geen fiets meeneemt is er de mogelijkheid om een OV-fiets te huren bij het station van Driebergen-Zeist. Vanaf Leersum, Amerongen, Austerlitz en bij het Rijnoevergebied is het schitterend fietsen.

TIP - Wil je meer weten over andere prachtige plekken in de provincie, check dan ook onze tips over de mooiste plekken Utrecht.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!