Ga naar content

Utrechtse heuvelrug

Natuur Nederland - Wie een leuk weekendje weg de natuur bij Utrecht in wilt, moet zeker eens denken aan het natuurgebied de Utrechtse Heuvelrug. Prachtige bossen in het midden van Nederland, met leuke, historische steden in de nabije omgeving.

Natuur Utrechtse Heuvelrug

Het Nationaal Park de Utrechtse heuvelrug is een prachtig fiets- en wandelgebied dat zich uitstrekt tussen Utrecht en Veenendaal, bij Driebergen-Zeist en het mooie stadje Rhenen. Een uitgestrekt natuurgebied op slechts een kwartier rijden vanaf bruisend Utrecht en historisch Amersfoort. Typerende Nederlandse landschappen zoals bos, heidevelden, vennen, graslanden en zandverstuivingen wisselen elkaar af en vormen een fraaie omgeving voor een dagwandeling of vakantie met de kinderen in de Nederlandse natuur. Erg leuk is dat er best veel hoogteverschillen zijn in deze omgeving, waardoor je soms op plekjes komt die helemaal niet Nederlands aan doen.

Mooiste plekken Utrechtse Heuvelrug

Wat kan je verwachten van de natuur op de Utrechtse Heuvelrug en wat zijn de mooiste plekjes? Er lopen veel fietsroutes, ruiterroutes en wandelpaden door de natuur van dit park. Op die manier ontdek je tal van mooie plekken en wie vroeg of rond schemertijd op stap gaat ziet misschien ook wilde dieren. Men probeert de Utrechtse heuvelrug weer te verbinden met de Veluwe, zodat dieren door middel van passages zich kunnen verspreiden over beide nationale parken.

1. Landgoederen en beboste hellingen

De Utrechtse heuvelrug ligt in het midden van Nederland, en is gemakkelijk voor iedereen te bereiken is. De grote verscheidenheid aan natuurlijke elementen maakt het tot een interessant wandelgebied en landgoederen met statige beukenlanen geven de streek een bijzondere charme.

2. Amerongse berg

De Amerongse berg is de hoogste top (69 meter). Op de hellingen werd van oudsher aan landbouw gedaan, waardoor heidevelden en stuifzand ontstonden. De afgelopen 200 jaar is het gebied weer herbebost. Hierbij werden vooral lanen van beuken en eiken geplant, maar na verloop van tijd zijn deze gemengd met natuurlijke bossen.

3. Natuur bij Rhenen

Vanaf Rhenen zijn een aantal mooie wandelingen te maken, bijvoorbeeld in het natuurgebied De Blauwe Kamer, waar runderen en paarden vrij loslopen. Het is een waterrijk gebied, waardoor je er veel vogels kan observeren. Wandel ook eens langs de Rijn of onderaan de Grebbeberg.

© Wil Weerd||

4. Kwintelooijen

Een van de plekken waar wij zelf regelmatig heen gaan met onze zoon is Kwintelooyen, gelegen tussen Veenendaal en Rhenen. In de volksmond wordt het ook het Zandgat genoemd. Het is ontstaan door zandafgravingen, maar vandaag de dag is het grootste deel beschermd natuurgebied en op de plekken waar vroeger zand werd gegraven staan nu vaak weer bomen en planten. Het gebied heeft een rijke fauna en flora.

Voor kinderen is het een leuk speelterrein, met zandheuvels en een lange trappenrij die zich goed leent om naar boven of beneden te rennen. In het Zandgat worden tevens veel sportieve activiteiten georganiseerd. In het midden van het park liggen enkele vijvers en plassen.

5. Leersumse Plassen

Een ander bijzonder mooi gebied om te wandelen is het Leersumse Veld ten noorden van Leersum, ook bekend als de Leersumse Plassen. Een wandelroute van 6 km (ong. 90 minuten wandelen) voert je door de bossen en heidelandschappen rond de plassen. Een prachtig stuk natuur op de Utrechtse Heuvelrug

6. Soesterduinen

Op het randje van de Utrechtse Heuvelrug ligt een gebied dat je niet mag missen: de Soesterduinen. Hier vind je de grootste zandverstuiving van de provincie Utrecht. Het is hier heerlijk vertoeven tijdens een wandeling langs het stuifzand, door de bossen en door de heidevelden. Leuk voor zowel een ontspannen wandeling met je partner als een dagje weg met de kinderen. Er zijn korte wandelroutes die ook met kinderen erg leuk zijn. Aanrader is om te gaan picknicken op de vlakte. Heerlijk met het zonnetje op je huid en vogeltjes om je heen!

7. Plantage Willem III

In de buurt van Elst, op de zuidwestflank van de Utrechtse Heuvelrug, ligt het glooiende natuurgebied Plantage Willem III. Bijzondere natuur kenmerkt het gebied, maar het kent ook een interessante geschiedenis. Op onze pagina over de Plantage lees je meer over het stuwwallenlandschap en de tabaksteelt. Paarden en runderen kunnen dankzij het ecoduct onder de provinciale weg vrij bewegen tussen dit gebied en de uiterwaarden.

- Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

Wandel langs grafheuvels, landgoederen en kastelen; allen getuigen van de rijke geschiedenis van het gebied. Bij Maarn bevindt zich het zwerfstenen eiland, in de oudheid door gletsjerijs verschoven zwerfkeien. Er komen vele mooie bloemen en bijzondere dieren voor in het gebied. De klokjesgentiaan en zonnedauw gedijen op de Utrechtse Heuvelrug. Tijdens het wandelen geniet je van het getjirp van vogeltjes en misschien zie je bijzondere diersoorten als de das en de boommarter. De zwarte specht, raaf en blauwborst broeden in het gebied. Wandelingen in Doorn zijn een aanrader.

- Fietsen op de Utrechtse Heuvelrug

De heuvelrug is ook prima fietsend te verkennen. Als je zelf geen fiets meeneemt is er de mogelijkheid om een OV-fiets te huren bij het station van Driebergen-Zeist. Vanaf Leersum, Amerongen, Austerlitz en bij het Rijnoevergebied is het schitterend fietsen.

Bereikbaarheid Utrechtse Heuvelrug

Hoe kan je de Utrechtse Heuvelrug het makkelijkst bereiken? Als je het natuurgebied wilt verkennen en afhankelijk bent van het openbaar vervoer, is het aan te raden om de trein te nemen naar Driebergen-Zeist. Bij het station zit een VVV kantoor in het Natuurcafé La Porte. Bus 50 voert door de mooie bossen en heeft haltes bij de vertrekpunten van verschillende wandelingen.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!