Ga naar content

Soesterduinen

Natuur in Utrecht - Op de Utrechtse Heuvelrug vind je de Soester Duinen, het grootste stuifzandgebied van de provincie Utrecht. Het gebied bestaat uit de Lange Duinen en de Korte Duinen. Het is een geweldige plek om te wandelen, te fietsen en te spelen met de kinderen of de hond. Geniet van de unieke natuur in de Soesterduinen!

Natuur Soesterduinen

Dat dit gebied bijzonder is, is onbetwist, want de provincie Utrecht heeft de Soesterduinen tot aardkundig monument verklaard. Oftewel, het is een uniek landschap waarvan het behoud centraal staat. Met zowel grote zandverstuivingen als heideterreinen en bossen raak je er nooit uitgekeken.

Een aanrader is om in alle verschillende jaargetijden te gaan wandelen. In de nazomer kleurt de heide paars en in het najaar geniet je van de herfstkleuren. Het voorjaar brengt kleurrijke bloemetjes met zich mee en wanneer er sneeuw ligt, veranderen de Soesterduinen in een betoverend winterwonderland.

Leuke overnachtingen

Wandelen Soesterduinen

IVN Eemland heeft in het gebied een aantal schitterende wandelroutes uitgezet die je meenemen door de verschillende landschappen in de Soesterduinen. Voor elke wandelaar wat wils met routes van 3,5 tot 10 kilometer. Maar wat misschien nog veel leuker is, is om gewoon te struinen over de duinen en te kijken waar je uitkomt.

1. Lange Duinen Soest

De Lange Duinen staan op de eerste plaats bekend als losloopgebied voor honden. Hier laat je je maatje los en kan hij of zij lekker rennen over het zand en afkoelen in de plassen. Ideaal voor de hondenbaas die zijn viervoeter lekker wil laten uitrazen. Ben je geen fan van honden dan kan je beter naar de Korte Duinen.

Lange Duinen Soest
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

De wandelroutes rond de Lange Duinen in Soest starten op de parkeerplaats aan de Foekenlaan in Soest-Zuid. Vanaf hier kun je kiezen voor twee korte wandelingen. De blauwe route van 5 kilometer neemt je mee door het bos en rond de zandvlakte in 1,5 uur. De gele route is slechts 3,5 kilometer en duurt vijf kwartier. Deze routes zijn ook erg leuk en goed te doen met (jonge) kinderen. Tussendoor is er ook genoeg te doen voor de kids. Denk aan klauteren in bomen, spelen in het zand, vliegeren of picknicken op de vlakte. Je kunt ook wat gaan eten en drinken in restaurant de Soester Duinen, waar een speeltuintje bij zit.

2. Korte Duinen Soest

Wie een langere hike wil maken door de duinen in Soest kan gaan wandelen in de Korte Duinen. In dit gebied zijn drie wandelroutes uitgezet: eentje van 10 kilometer, een van 8 en een van 6. Volg de oranje paaltjes en laat je meenemen door bos, stuifzand en heide. Het begin- en eindpunt van deze route is op de parkeerplaats aan de Soesterbergsestraat in Soest.

Fietsroute Soesterduinen

In de Soesterduinen kan je niet alleen mooi wandelen, het is ook een aanrader om te gaan fietsen over de uitgezette fietspaden. De paden zijn vaak onderdeel van een grotere fietstocht door de omgeving.

Fietsroute Soesterduinen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Zo is er een route die start in Amersfoort, ook wel de Fietsroute Keistad genoemd. Deze gaat via het Amersfoortse bos en het centrum van Amersfoort door naar de Lange en Korte Duinen. Een andere optie is om te starten in Soest en een fietstocht te maken langs onder andere Paleis Soestdijk, Lage Vuursche, het Baarnse Bos en de Soesterduinen. De routes zijn enkele tientallen kilometers lang. Uiteraard kan je er ook voor kiezen enkel het deel door de duinen te fietsen.

Bezienswaardigheden in de omgeving

In de directe omgeving zijn ook veel leuke dingen om te doen met kinderen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan DierenPark Amersfoort. Niet alleen hebben ze hier heel veel bijzondere diersoorten, zoals luiaards, er is ook een Dinopark waar je bij speciale gelegenheden kunt overnachten. Ook Paleis Soestdijk ligt in de omgeving.

Parkeren Soesterduinen

Waar kan je gratis parkeren bij de Soesterduinen? Rondom de zandvlakte liggen genoeg parkeerplaatsen. Als wij de Lange Duinen bezoeken parkeren wij graag op de parkeerplaats aan de Foekenlaan, maar je kan ook parkeren aan de Sparrenlaan of naast Restaurant de Soester Duinen. Vanaf de laatste is het nog een stukje lopen tot je in het stuifzandgebied bent. Voor de Korte Duinen is de Zonnegloren parkeerplaats een aanrader. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!