Ga naar content

Lage Vuursche

Natuur in Utrecht - In het hart van Nederland, tussen Baarn en Hilversum, ligt een groene oase die Lage Vuursche heet. Dit authentieke dorpje is geliefd om de bosachtige omgeving en de gezellige sfeer. Wie op zoek is naar een combinatie tussen historie en natuur op de Utrechtse Heuvelrug zit hier helemaal goed. Met tientallen rijksmonumenten, grafheuvels, Kasteel Drakensteyn en een groene bosrijke omgeving is Lage Vuursche het decor voor een fijne dag in de natuur.

Natuur Lage Vuursche

De natuur rond het dorp is fantastisch. Je vindt hier veelal loofbos en naaldbos en boomsoorten als de berk, eik en lijsterbes komen voor. Zo af en toe zal je ook heide tegenkomen. Het ene moment wandel je door dicht, donker bos en dan weer over een open vlakte. In de herfst is dit gebied bezaaid met vliegenzwammen. Ook kan je op zoek naar wilde dieren in Lage Vuursche. Ga bijvoorbeeld op pad met een boswachter om reeën te spotten. Of ga er zelf met je verrekijker op uit om runderen, herten, vossen, hazen en bijzondere vogelsoorten te spotten.

Activiteiten Lage Vuursche

Dit kleine dorpje is niet alleen geliefd dankzij de mooie omgeving, er is ook enorm veel te doen en te beleven. Wandelen, fietsen, klimmen, golfen, paardrijden en lekker eten. Het kan er allemaal.

Wandelen in Lage Vuursche

Staatsbosbeheer heeft diverse routes uitgezet door de bossen en langs de rijksmonumenten in het gebied. Zo krijg je zowel wat mee van de flora en fauna als van de rijke geschiedenis. Onderstaand een greep uit de wandelroutes rond Lage Vuursche:

 • Oertijdwandeling: Deze route van 8,5 kilometer brengt je door de uitgestrekte bossen van De Vuursche en neemt je mee langs grafheuvels. Volg de blauwe route.
 • Wandelroute Stulp: Volg de witte route van 4 kilometer langs Kasteel Drakensteyn (waar Prinses Beatrix woont), langs grafheuvels en door boswachterij De Vuursche. 
 • Kasteeltuinwandeling: Deze rode route van slechts 3 kilometer komt langs kasteel Drakensteyn en door boswachterij De Vuursche. Erg leuk met kinderen.

 • Trekvogelpad: Lage Vuursche vormt een deel van een wandeling over het langste (414 km) natuurpad van Nederland, het Trekvogelpad. De 9e etappe van dit pad doet Lage Vuursche aan. Het is een route van 16,1 kilometer van Hilversum naar Pijnenburg. Lees meer over de hele route van het Trekvogelpad.

  Er zijn nog veel meer wandelroutes rond Lage Vuursche, waaronder de Schapendriftwandeling, wandelroute Nonnenland, de Heuvelrugroute, Heuvelrughike en een NS wandeling.
 • Wandelen in Lage Vuursche
  Deel op Pinterest

  Fietsen en mountainbiken Lage Vuursche

  Trap door de bossen rond Lage Vuursche, Amersfoort en Kasteel Groeneveld. Er zijn ook diverse routes die de bossen combineren met bijvoorbeeld Paleis Soestdijk, Bilthoven, Soest en Den Dolder. Liever je eigen weg uitkiezen? Volg dan de ANWB-paaltjes langs de weg.

  Het gebied is ook ideaal voor mountainbikers. Er is een speciale mountainbike route in Lage Vuursche uitgezet. Deze route van 11 kilometer is best technisch met slingerpaden door het bos en flink wat klimwerk. Een echte uitdaging voor de mountainbiker!

  Klimmen, paardrijden en midgetgolfen in Lage Vuursche

  Naast wandelen en fietsen is er nog een hoop te doen. Lage Vuursche is een ruitervriendelijk gebied. Klim dus zeker in het zadel om via de vele ruiterpaden de bossen te verkennen. Meer fan van klimmen? Dan is Klimbos Gooi Eemland een leuk uitstapje. In Klimbos Lage Vuursche klim je op elk niveau, van 2 tot 22,5 meter hoogte! Iets rustiger aandoen? De Midgetgolftuinen bieden maar liefst 3 midgetgolfbanen met elk 18 holes. Je vindt er traditionele gravelbanen, maar ook grasbanen met poortjes en de biljartbaan met allerlei obstakels onderweg.

  Restaurants en pannenkoekenhuizen

  Na een actieve dag in de natuur heb je toch net wat meer trek dan normaal. Vul je buik bij een van de zes restaurants in Lage Vuursche. Je vindt er veelal pannenkoekenhuizen, maar ook lokale gerechten staan op de kaart. Onder andere restaurant Kastanjehof, pannenkoekenhuis Het Vuursche Bos en restaurant De Bosrand zijn in Lage Vuursche gevestigd.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Manou Kemna
  Geschreven door
  Manou Kemna
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!