Ga naar content

Herfstwandelingen in Nederland

Herfst in Nederland - Het is zover. De bossen kleuren weer geel, rood en oranje. Mist ligt in mysterieuze flarden over de weilanden en de sloten. Zonnestralen breken door de bomen heen. Dieren zijn druk op zoek naar voedsel en zijn dus goed te spotten. Paddenstoelen in alle kleuren en vormen sieren de bodem. Ook al is het buiten koud, de warme gouden herfstkleuren maken ieder mens vanbinnen warm. Je begrijpt, wij zijn altijd in voor een mooie herfstwandeling in Nederland.

Mooiste herfstwandelingen in Nederland

Wat zijn de mooiste gebieden voor een herfstwandeling in eigen land en welke routes kun je dan kiezen? Onderstaand een uitgebreid overzicht van natuurgebieden die geweldige kleuren aannemen in het najaar en waar je bijvoorbeeld wild kunt spotten, paddenstoelen kunt vinden of veel uitzichtpunten hebt.

1. Utrechtse Heuvelrug

Als er één gebied ideaal is voor een wandeling in de herfst, dan is het de Utrechtse Heuvelrug. Mooie kleuren, veel uitkijkpunten en centraal gelegen in het land. Een top wandelbestemming op de heuvelrug is Lage Vuursche. Hier kun je heerlijk wandelen door de bossen en aansluitend gaan lunchen of dineren in een van de pannenkoekenhuizen. Voor een uitzicht over het gekleurde bladerdek beklim je de piramide van Austerlitz. In de omgeving vind je vijf wandelroutes variërend van drie kwartier tot bijna vier uur.

Herfstwandeling Utrechtse Heuvelrug
Deel op Pinterest

Ook de uitkijktoren in de Kaapse Bossen is een aanrader om de hele Heuvelrug in een herfstachtig kleurenpalet te overzien. Het gebied Den Treek in de herfst bezoeken is ook een geweldig plan. Waar je in augustus en september nog paarse heide aantreft, is het in de herfst tijd voor een kleurenspektakel in de bomen. Wandel een afwisselende route door bos, over de zandvlakte en langs landelijke paadjes. De route van 9 kilometer over het Heetveld en Den Treek geeft je een compleet beeld van de omgeving. En ken jij Plantage Willem III al? Het glooiende landschap is geweldig voor een herfstwandeling. Let niet alleen op het pad maar ook op damherten. Lees meer over wandelen op de Utrechtse Heuvelrug.

2. Veluwe

Wandelen op de Veluwe is in elk seizoen een goed plan, maar in de herfst zijn er een aantal extra redenen voor een wandeling. Zo heb je tijdens een herfstwandeling op de Veluwe goede kans op het zien van wild. Halverwege september tot begin oktober zitten de herten in hun bronsttijd en kun je ze horen burlen, indrukwekkend! Ook ligt een van de mooiste bossen van Nederland op de Veluwe: het Speulderbos. Dit sprookjesbos is in de herfst extra bijzonder dankzij de herfstbladeren en de nevel die vaak in de bomen blijft hangen. 

Mooiste herfstwandeling Nederland
Deel op Pinterest

Reis daarom zeker even af naar Ermelo voor een rondje door de 'dansende bomen'. De paarse route van 8 kilometer voert je dwars door het natuurschoon. Ook wandelen op de Veluwezoom in de herfst is geweldig. Door de vele hoogteverschillen heb je tijdens een wandelroute diverse keren prachtig uitzicht op de herfstnatuur. En dan nog een insiders tip: de Leuvenumse Bossen bij Ermelo, voor ons een grote verrassing. Felle herfstkleuren in combinatie met een heuvelachtig landschap en een schitterende beek. 

Nog op zoek naar een leuke plek om te slapen? Bekijk dan de leukste slaapplekken op de Veluwe.

3. Wandelen in de Biesbosch

De waterrijke Biesbosch, een heerlijke plek om te varen maar ook zeker om te wandelen. In het herfstseizoen is er van alles te zien in het nationale park. Je kunt met een boswachter op pad die je alles vertelt over de dieren en de planten in het gebied. Ook worden er in de herfst altijd leuke activiteiten georganiseerd vanuit de informatiecentra. Natuurlijk kun je ook op eigen houtje gaan wandelen. Je doet er goed aan om regenlaarzen mee te nemen. In natte maanden kan het hele pad blubberig zijn.

De speciale laarzenpaden zijn ideaal voor een lekkere uitdagende wandeling. De Biesbosch is ook een ideale plek voor vogelliefhebbers. Tijdens een wandeling heb je regelmatig mooie uitkijkpunten vanwaar je de diverse vogels kunt spotten. Tijdens de wandeling over de Moordplaat kom je bijvoorbeeld langs een uitkijktoren die het hele moerasland van de Zuiderklip overziet. Voor de mooiste paden tippen wij onze pagina over wandelroutes in de Biesbosch.

4. Loonse en Drunense Duinen

Onderstaande foto zegt toch al genoeg? Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant is een paradijs in de herfst. Het is hier heerlijk wandelen over de vele bospaadjes en over de uitgestrekte zandduinen. Natuurmonumenten heeft acht wandelroutes met diverse lengtes uitgezet door het gebied. Wandelen door de bossen, door het zand en langs de mooiste uitkijkpunten. Sommige routes zijn zelfs toegankelijk met de rolstoel. Bekijk de routes bij Natuurmonumenten

Wandelen in de herfst
Deel op Pinterest

5. Herfstwandelingen in Twente

De natuur van Twente is fantastisch en onwijs gevarieerd. Met beken, bossen, heuvels en open velden valt er elke keer wat nieuws te ontdekken. Het reliëf in Twente maakt jouw wandeling extra speciaal. Een mooie plek voor een herfstwandeling is de Tankenberg. De herfst staat hier in het teken van paddenstoelen in alle kleuren en vormen. Maak de wandeling van 7,3 of 4,5 kilometer.

Het Buurserzand is onwijs leuk voor mensen met honden of kinderen. Hier worden in de herfstvakantie ook vaak activiteiten georganiseerd zoals paddenstoelenwandelingen en nachtelijke wandelingen tijdens de Nacht van de nacht. Op Landgoed De Snippert kun je in oktober op zoek naar paddenstoelen en tamme kastanjes. Een korte wandelroute van 3,8 kilometer laat je kennismaken met het gebied. Uiteraard kun je tijdens een bezoek aan Twente de Sallandse Heuvelrug ook niet overslaan. Hieronder uitgebreide tips voor dit gebied.

6. Sallandse Heuvelrug

Voor een echt herfstparadijs vol kleur moet je op de Sallandse Heuvelrug zijn. Ga zeker op paddenstoelensafari met een boswachter want in het najaar zie je er eindeloos veel. Op eigen houtje door het gebied? Neem dan eens een van de routes over de Sprengenberg en geniet van de geuren en kleuren van de herfst. Iedere heuvel die je over gaat geeft een ander perspectief op het perfecte herfstplaatje. 

Wandelen in de herfst in Nederland
Deel op Pinterest

Als je een stevige wandeling wil maken is de Woeste Route Sprengenberg van ruim 17 kilometer een aanrader. Onderweg sta je misschien wel oog in oog met een Schotse hooglander. Liever wat rustiger aan doen? Dan kun je de korte route van 5 kilometer rond de Sprengenberg lopen. 

7. Wandelen in Zuid-Limburg

De heuvels in het zuiden van het land maken de herfst nog net even wat idyllischer. Diverse mooie uitzichtpunten en glooiende heuvels met goudkleurige bomen erop... Op naar Zuid-Limburg voor een herfstwandeling! Een gebied dat we willen tippen is het Geuldal. Dankzij de kleurrijke bossen, beekjes en hoogteverschillen kun je je hier in de herfst eindeloos vermaken. Natuurmonumenten heeft een route van 6 kilometer uitgezet. Ook mooi is het gebied rond de Sint-Pietersberg. Hier kun je naast de typische herfsticonen ook stuiten op de steengroeve, oehoe's en wijngaarden. Leer alles over de natuur bij de Sint-Pietersberg. Geweldig in combinatie met een stedentrip Maastricht!

8. Herfstwandeling door het bos

Natuurlijk zijn er naast bovengenoemde gebieden ook altijd gebieden dichtbij huis die vaak onbekend maar niet per se minder mooi zijn. Duik het bos in de buurt eens in en verbaas je over de kleuren, de mossen en de paddenstoelen. Tips nodig voor leuke bossen in het land? Bekijk dan ons overzicht met de mooiste bossen van Nederland.

9. Strandwandeling in de herfst

Hoewel je bij een herfstwandeling al snel denkt aan een boswandeling, is uitwaaien op het strand en zoeken naar schelpjes ook super in het najaar. Waar doe je dit beter dan op de Waddeneilanden? De eindeloze duingebieden nodigen uit voor wandelingen in de frisse herfstlucht. Bijkomend voordeel is dat de herfst hét vogeltrek seizoen is. Laat die vogels nou precies aansterken op de Waddeneilanden. Zoek daarom zeker een kijktoren op tijdens jouw wandeling. Ook op het vasteland is genoeg te wandelen aan de kust. Volg een route in het gloednieuwe Nationaal Park Hollandse Duinen in Zuid-Holland of zoek de zilte lucht op tijdens een weekendje Zeeland. En wat denk je van de Schoorlse Duinen met de hoogste duintoppen van Nederland? 

Wandelingen najaar
Deel op Pinterest

In de herfst ontpoppen de duinen zich tot een paddenstoelen paradijs. Met meer dan 100 verschillende soorten is het duingebied een van de meest paddenstoelrijke gebieden van Europa!

10. Herfstwandelingen met kind

Heerlijk een wandeling maken door de herfstkleuren met de kids. Dan is het wel leuk als er onderweg wat te doen is. Een leuke route is het Speelpad op Landgoed Beerschoten. De ouders genieten van de mooie kleuren in het bos terwijl de kinderen met een speciaal routeboekje zelf de weg kunnen zoeken. Onderweg worden ze aangespoord tot het spelen van tikkertje en het bouwen van hutten. Deze keer willen ze zeker nog een extra rondje lopen. 

Ook leuk zijn de vele excursies die in de herfst in heel Nederland georganiseerd worden. Zo is het niet alleen wandelen, maar ook doen en leren. Wat denk je van een paddenstoelensafari of vleermuizenzoektocht? Ook tipt Natuurmonumenten de Wandelroute Zwanenwater. Al wandelend door de duinen zie je overal paddenstoelen. 

Tips nodig om jouw kind(eren) te motiveren voor een leuke hike? Lees Cindy's tips over wandelen met kinderen eens door. Ook in onderstaande gids worden tips voor leuke routes en activiteiten in de herfst gedeeld.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!