Ga naar content

Wandelen in de Biesbosch

Natuur in de Biesbosch - De Biesbosch is het terrein van de adelaar, de bever en de ijsvogel. De flora en fauna is ontzettend indrukwekkend. Al wandelend beleef je de wildernis van dit gebied pas echt. Gewapend met een verrekijker en een vogelgids ben je klaar voor jouw avontuur door het zoetwatergetijdengebied. Er zijn ontzettend veel wandelroutes door de Biesbosch waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Wij helpen je op weg met een samenvatting van de mooiste hikes.

Wandelroutes Biesbosch

In de natuur van de Biesbosch is van alles te ontdekken. Van korte routes van een paar kilometer tot stevige hikes van twintig kilometer. Je kunt je wandelingen vanuit diverse plekken starten waaronder Werkendam, Dordrecht, Drimmelen, het Biesbosch Museum of Hank. Onderstaand een overzicht van de routes inclusief afstand in kilometer, startpunt en highlights.

Routes vanuit Dordrecht

 • Griendmuseumpad, 5 km, startpunt Biesboschcentrum Dordrecht
  Dompel je niet alleen onder in natuur maar ook in cultuur tijdens deze wandelroute. Je ziet hier de sporen van de oude griendwerkers terug. Zodra je met de Zonnepont over bent gevaren stap je een gebied in met wilgenvloedbos, grienden en de oude griendkeet. Ook leuk: er zijn onderweg veel beversporen te zien, let dus goed op! Het Griendmuseumpad is een laarzenroute, veelal onverhard en alleen te bewandelen van april tot en met oktober.
 • Natuurpad Nieuwe Merwede, 5 km, startpunt Oosthaven Dordrecht
  Mooie wandelroute waarbij je zeker in de winter laarzen nodig hebt. Het gebied kan dan flink onder water lopen. Je wandelt langs de rivier de Merwede tussen de Oost- en Zuidhaven in. Geniet van de hike door rietland en grienden. Een leuke optie is om de route uit te breiden met de onderstaande route over de Tongplaat.

 • Wandelroute Tongplaat, 4 km, startpunt Zuidhaven Dordrecht
  De Tongplaat is een nieuw stukje natuur dat nog volop in ontwikkeling is. Tot 2012 was hier niets dan landbouwgrond te vinden. Daarna is er weer ruimte gekomen voor het getij waardoor de natuur nieuw leven werd ingeblazen. Door de rust op de plaat is er enorm veel dierenleven te vinden. 
grauwe gans
Deel op Pinterest

Vooral watervogels vestigden zich hier en vleermuizen overwinteren in de bunkers in het gebied. Start met de looproute op de parkeerplaats in de Zuidhaven bij Dordrecht en wandel naar het uitzichtpunt waar je geweldig weids zicht hebt op de omgeving en de vogels die er leven. Kijk tijdens de wandeling goed om je heen want op de Tongplaat leven lepelaars, vele ganzen, eenden, steltlopers en soms laten de visarend en zeearend ook van zich zien.

 • Off-the-road rolstoel route, 2,5 km, startpunt Biesboschcentrum Dordrecht
  Vanuit Biesboschcentrum Dordrecht zijn geweldige onverharde paden die je met een speciale off-the-road rolstoel goed kunt bezoeken. Je kunt zo'n rolstoel lenen bij het informatiecentrum. Zo kunnen ook rolstoelgebruikers genieten van de avontuurlijke natuur in de Biesbosch. Let op: de rolstoel is alleen te leen van april tot en met oktober.

 • Haniasluisroute, 2,2 km, startpunt parkeerplaats Oude Veerweg / Zeedijk Dordrecht
  Deze route is interactief dankzij de paaltjes met QR-codes onderweg. Door de codes te scannen heb je direct informatie over de geschiedenis van het gebied. Hoe is het gebied ontstaan, hoe gaat het waterbeheer en de inpoldering in zijn werk? Het wordt je aan de hand van video's uitgelegd. Leuk weetje vooraf: de oude veerverbinding tussen de Haniasluis en Lage Zwaluwe is tegenwoordig een shortcut voor bevers. Let dus goed op de knagers!

Routes vanuit Drimmelen

 • Wandelroute Turfzakken / Zuiderklip, 10 tot 15 km, startpunt Biesboschcentrum Drimmelen
  Heerlijke lange wandeling gecombineerd met een overtocht per boot. Stap van de boot, zo de uitgestrekte polders en dijken in. Bekijk het rijksmonument boerderij Amaliahoeve en wandel door de wetlands op zoek naar vogels.

Routes vanuit Hank

 • Aakvlaai, 2,5 km, startpunt Jachthaven Vissershang Hank
  Relaxte route langs recreatiegebied de Aakvlaai. Op warme dagen is het lekker een pauze in te lassen en te gaan zwemmen. Hoewel dit een van de drukkere plekken in de Biesbosch is, worden hier toch regelmatig bevers en herten gesignaleerd.

 • Oostwaardpad, 21 km, startpunt Oostkilweg Hank
  Voor een unieke ervaring moet je zeker deze langere dagwandeling meemaken. Je wandelt overdag door de akkers van boeren en 's nachts kun je kosteloos overnachten in een Griendhut. Dit is zeker geen plek als je houdt van luxe maar wel voor de echte avonturiers. Sanitair en elektriciteit ontbreken. Verbind jezelf met de natuur! Telefoon uit en gaan.

Routes vanuit Werkendam

 • Jantjespad, 3 km, startpunt Deeneplaatweg Werkendam
  De Jantjesplaat ontwikkelde zich van landbouwpolder tot gevarieerd natuurgebied met ondergelopen polderland, wilgenvloedbos en wetland. Wandel over de weelderig begroeide paadjes en kijk goed om je heen. Vogels zitten overal en bevers kun je zomaar tegen het lijf lopen. Zin in een langere hike? Dan kun je onderstaande routes er nog aanplakken. Via de Deeneplaatweg loop je zo over van de Jantjesplaat in de Hoge Hof.

 • Deeneplaat & Hoge Hof, 7 + 7 km, startpunt Jachthaven Werkendam
  De natuur in dit gebied is ongelofelijk divers. Het ene moment loop je over een dijk door de polder met zicht op grote groepen grazers. Het andere moment wandel je over bruggen tussen de eilandjes door. Wilgenbos, kreken, lagunes en moeras. Je komt het hier allemaal tegen.

  Routes vanuit het Biesbosch Museum

  Kom meer te weten over het gebied waar je wandelt in het Biesbosch Museum. Hier leer je alles over de invloed van water op het gebied. Door het museum te combineren met een wandeling, is het plaatje compleet. 

  • Wandelroute De Pannekoek, 2 km
   Wandel direct vanaf het museumeiland de oude grienden in en leer meer over de cultuurhistorie van het park. Je ziet overal nog sporen van de griendcultuur. Wandel door de wilgen via kronkelende paden. Het avontuurlijke en korte rondje is erg geschikt met kinderen.
  • Wandelroute Kleine Noordwaard, 10 km
   De Noordwaard is een gebied met diverse polders. Je kunt weidse uitzichten verwachten en enorme groepen vogels. Je kunt kiezen voor een route in de Kleine Noordwaard van 10 kilometer. Verrekijker in de hand en genieten maar! Deze route is uit te breiden met een wandeling door de Polder Maltha waar de zilverreiger, watersnip en grote groepen eenden en ganzen leven. Je kunt hier een rondje van 5 kilometer maken met een stop bij de vogelkijkhut.
  Noordwaard polder
  Deel op Pinterest

  Wandelen en varen in de Biesbosch

  De ultieme Biesbosch ervaring krijg je met de combinatie tussen varen (per motorbootje of kano) en wandelen. Onderstaande routes bieden avontuurlijke routes waarbij je zowel de kreken als de wandelpaden verkent. 

  • Toontjesplaat, 2,5 km, startpunt Oude Haven Drimmelen
   Het meest zuidelijke wandelpad van de Biesbosch is een bijzonder wandelpad dat je alleen met een boot kunt bereiken. Aanrader is om er met de kano naartoe te peddelen. Daardoor begint jouw route gelijk al avontuurlijk. Het pad zelf is ook ontzettend gaaf met wilgenbos en twee beverburchten vlak naast het pad.

  • Wandelroute Benedenste Jannezand, 15 km, startpunt haven van Hank
   Heb je een eigen bootje tot je beschikking? Dan is de wandelroute Benedenste Jannezand geweldig voor jou. Je bent volledig afgesloten van het vasteland en duikt het hart van de Biesbosch in. Weidsheid en rust zijn twee woorden die de route omschrijven. Je kunt op de route grote grazers zoals Schotse Hooglanders tegenkomen.

  • Wandelroute Moordplaat,1,5 km, startpunt op de Moordplaat
   Je zal eerst de oversteek per boot naar de Moordplaat moeten maken. Daarna wandel je een korte route naar de uitkijktoren in het gebied. Het uitzicht op de Zuiderklip zal je niet teleurstellen. In dit moerasland wandelen Schotse Hooglanders rond en zie je ontelbaar veel vogels opvliegen. Onderstaande foto is gemaakt vlakbij de uitkijktoren op de Moordplaat. Wij vonden het een geweldige ervaring om eerst te kanoën en daarna nog een stukje te wandelen.
  Wandelen en kanoen in de Biesbosch
  Manou 't Lam
  Deel op Pinterest
  • Huiswaardpad, 5 km, startpunt Biesboschcentrum Dordrecht
   Huur een kano en vertrek richting het startpunt. Geniet van een tocht door wetland, populierenbos, wilgenvloedbos en de Nieuwe Merwede.

  • Route Kort Ambacht, 4 km, startpunt Biesboschcentrum Dordrecht
   Geweldige route voor de vogelaars. Door een combinatie van wandelen en varen ga je diep de Biesbosch in. Je treedt toe tot het leefgebied van de watervogels. Ook zeearenden en slechtvalken komen hier graag. Doorkruis de wetlands, grasdijken en het hoge riet voor de beste vogelervaring.

  Wandelen met de hond in de Biesbosch

  De spannende paadjes in het nationaal park zijn natuurlijk geweldig om te ontdekken met de hond. Gelukkig is dit bijna overal in de Biesbosch toegestaan. Er zitten wel veel wilde dieren in het gebied dus je zal goed moeten opletten of de hond los mag lopen of niet. Dit staat overal duidelijk aangegeven langs de looproutes. Je kunt het voor de zekerheid ook even navragen bij de bezoekerscentra.

  Combinatiereis wandelen en kanoën in de Biesbosch

  NatureScanner verkende het waterrijke gebied zelf met een leuke en avontuurlijke combinatie tussen kanoën en wandelen. Je ziet de wandelroute bij de Jantjesplaat, Hoge Hof en Deeneplaat gecombineerd met een kanotocht naar de Moordplaat.

  Leuk overnachten rond de Biesbosch

  Na een lange dag wandelen is het wel zo fijn als je een gezellig logeeradresje hebt in de buurt. Bekijk daarom onze pagina met leuke slaapplekken in de Biesbosch. Je vindt hier alles van vakantieparken en kleinschalige hotels tot overnachtingen in een tiny house en in een fort.

  Veelgestelde vragen

  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!