Ga naar content

Speulderbos

Natuur bij Ermelo - Het Speulderbos ligt bij het mooie Veluwse plaatsje Garderen. Er wordt vaak gerefereerd naar het woud als een van de mooiste bossen in het land, en misschien is het dat ook wel. De kronkelende boomstammen van het dansende woud, in combinatie met de heuveltjes, prachtige wandelpaden en de grote kans om wild te zien, maken het Speulderbos tot een van mijn favoriete bossen.

Natuur in het Speulderbos

Het Speulderbos bij Ermelo en Garderen vormt een aaneengesloten natuurgebied met het Sprielderbos. Dit laatste ligt in de gemeente Putten. Het Speulderbos vormt met ca. 300 hectare ongeveer een tiende van het hele gebied. Bij het gehucht Drie ligt het bekendste en voor velen mooiste deel van het bos, dat door de buurtbewoners het "Bos van de dansende bomen" genoemd wordt.

Speulderbos herfst
Boomkruinen
Deel op Pinterest

De bossen liggen op een stuwwal, waardoor er voor Nederlandse begrippen grote hoogteverschillen zijn. Het hoogste punt ligt op 55 meter boven de zeespiegel. Tijdens een wandeling of mountainbiketocht in het Speulderbos worden je kuiten en beenspieren dus goed getraind, want je loopt heuvel op, heuvel af.

Mooiste plekken Speulderbos

Wat is er te zien in het Speulderbos? Wat mag je niet missen? We geven je tips voor een aantal van de mooiste plaatsen om te ontdekken.

1. Dansende bomen Speulderbos

  Na 10 minuutjes wandelen of fietsen op de Duintjes route kom je al op de mooiste plek van het Speulderbos, het bekende Bos met de dansende bomen. De meeste beuken hier hebben naar de hemel gerichte takken en stammen met flink wat buigingen. De vele kronkelige stammen staan dicht op elkaar en zorgen voor een mysterieuze wirwar aan takken. Het bos ligt op de stuwwal en door de heuvels en dalen lijkt het alsof je ergens in de Ardennen vertoeft. 

  Dancing trees
  Naturescanner
  Deel op Pinterest

  2. Bossen

  De wandelroute voert vervolgens door diverse andere bossen, met afwisselend beuken en wintereiken en dan weer eiken en berken. Doordat er veel dood hout aanwezig is, groeien er talrijke paddenstoelen en mossen. Ook veel bomen zijn bedekt met een dikke laag fel groen mos, waardoor je je steeds weer in een sprookjesbos waant. Ook zijn er aangeplante naaldbossen met bijzonder hoge bomen. Boek je een vakantiehuis in de omgeving, dan wandel je zo het bos in!

  Wandelen tussen de dansende bomen van het Speulderbos

  3. Solse Gat

  In het Speulder- en Sprielderbos ligt een zogeheten leemkuil. Dit gat is ontstaan door smeltend ijs in de ijstijd en verder uitgehold door de afgraving van leem door boeren. Hierdoor is een moerassige kuil van ca. 40 bij 20 meter  ontstaan, het Solse Gat. De vegetatie in en rond het gebied is uniek, er groeien hier tal van bijzondere planten zoals de bosanemoon, de slanke sleutelbloem en het waterdrieblad. Wilde dieren komen hier drinken van het water in de poel.

  Tal van legendes omhullen deze plek in het bos. Zo zou er ooit een klooster door de aarde opgeslokt zijn nadat de monniken hun ziel aan de duivel hadden verkocht. En in de oudheid zouden er offers gebracht zijn ter verering van de zonnegodin Sól. Ook zijn er gereformeerde partijen die geloven dat er nog steeds satanistische bijeenkomsten plaatsvinden bij het Solse Gat. Kortom, ook vandaag de dag is de kuil in het bos nog gehuld in mysteries.

  Naaldbomen
  Naturescanner
  Deel op Pinterest

  4. Grafheuvels

  Dat er veel gebeurd is in dit bos, dat voel je op een of andere manier. Er heerst een bijzondere stilte. Op diverse plekken in het gebied liggen grafheuvels. Bij opgravingen trof men aarden urnen aan van het klokbekervolk aan, die tussen 2600 en 2100 v. Chr. onze regio bevolkt hebben.

  5. Dieren in het bos

  Wat het wandelen nog aangenamer maakt in dit bos, is de kans op het zien van wild. Op verschillende plekken zijn wildobservatieschermen aangebracht. Houd je camera klaar, want wie weet zie jij een van de herten of wilde zwijnen. Minder makkelijk te zien zijn boommarter, das en gladde slang. Heb je niet het geluk om groot wild te zien, geniet dan van de vele vogels om je heen. Spechten, goudvinken, roodborstjes en andere vogelsoorten zijn in grote aantallen aanwezig. Ook haviken en wespendieven komen voor in de bossen bij Ermelo.

  Roodborstje
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Wandelen in het Speulderbos

  De Duintjes Route is een 5,8 km lange wandelroute die je langs de mooiste plekken in het Speulderbos brengt. Het pad vangt aan bij een kleine, een beetje verstopte parkeerplaats aan de Garderenseweg 440. Hiervandaan kan je de rode markering volgen. Het begin is slecht aangegeven, maar je moet gewoon een eindje rechtdoor lopen. Daarna voert het pad meteen naar het hoogtepunt van het Speulderbos: de dansende bomen.

  Wandelen Speulderbos
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Een deel van de route is ook mountainbikepad en dat kan soms wel vervelend zijn. Je moet regelmatig een stapje opzij zetten om fietsers langs te laten. Vaak verstoren zij ook de rust en dat is lastig als je in het Speulderbos wilde dieren hoopt te zien. Aanrader is om vroeg in de ochtend te gaan, voordat andere wandelaars of fietsers komen.

  Wandelroute cultuurhistorie is een 8 km lange wandelroute in het noordelijke deel van het bos. Deze route met paarse markering is beter bewegwijzerd. Het is een rondwandeling met als start- en eindpunt de Sprielderweg 204.

  Wandelroute Putterbos is een 6 km lange route in Putten. Parkeerplaats vind je langs de Prins Hendrikweg in Putten.

  Wandelroutes Boeschoten en 't Pad van Zus voeren rond de natuur bij het Bilderberg Hotel aan de Hogesteeg en het Zandsculpturenfestijn.

  Fietsen en mountainbiken in het Speulderbos

  Dit deel van de Veluwe is voor velen een favoriet gebied om op de mountainbike te verkennen. Paden slingeren tussen de bomen en over de heuvels heen en het is hier in één woord fantastisch. Enige nadeel is dat er ook veel wandelaars op de paden lopen, dus je moet wel heel voorzichtig fietsen.

  Fietsen Speulderbos
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Wandelaars ergeren zich dan ook weer vaak aan lawaaierige fietsers, dus probeer hier ook rekening mee te houden. Veel mensen komen voor de rust in het bos en hopen wellicht om een wild hert of zwijn te zien.

  Zandsculpturen Garderen

  Breng ook een bezoek aan de zandsculpturen van Garderen. Een van de bekende bezienswaardigheden en populairste attracties op de Veluwe. Het Veluws Zandsculpturenfestijn bevindt zich nabij het Bilderberg hotel aan de Hogesteeg. Kijk voor meer info over de Zandsculpturen.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Cindy Theunissen
  Geschreven door
  Cindy Theunissen
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!