Ga naar content

Natuur bij Renkum

Ten zuiden van Nationaal Park de Hoge Veluwe, tussen Wageningen en Arnhem, ligt het plaatsje Renkum. Hier vloeit het Veluwse landschap van bossen en heide over in een rivierenlandschap. Dat zorgt voor een groot aantal idyllische plekjes om te wandelen en te fietsen. 

Mooiste plekken bij Renkum

De natuur bij Renkum is erg mooi. Ontdek een landschap van uiterwaarden, vol beken en sprengen, met grafheuvels en landgoederen. Genoeg om een weekendje in de omgeving mee te vullen in ieder geval. Maar wat zijn mooie plekjes om te bezoeken? We zetten onze favoriete bezienswaardigheden en natuurgebieden op een rij!

Bijzondere overnachtingen

1. De Noordberg

De Noordberg is een 26 meter hoge heuvel, aan de noordkant van de Nederrijn. Het landschap is hier prachtig: de Heelsumsche Beek heeft er het Heelsums Beekdal uitgesleten. Vanaf de heuvel heb je een schitterend vergezicht over de omgeving. Het natuurgebied Jufferswaard is een ideale habitat voor tal van watervogels, waaronder zwanen. Ook lopen er paarden en koeien vrij rond. 's Zomers is het ook voor mensen heerlijk vertoeven bij het water van de Nederrijn. En in de winter komen buurtbewoners hier om te schaatsen. 

© Hanneke van Schaik||

In het Heelsums Beekdal stromen drie beken; de Papiermolenbeek, de Heelsumsebeek en de Woflhezerbeek. Van de grafheuvels in de oudheid, tot de kastelen in de middeleeuwen en de water- en papiermolens in de industriële tijd, het gebied is altijd vol bedrijvigheid geweest.

Vanaf de Utrechtseweg kan je wandelen over de Fonteinallee op de Noordberg en dan eindigen bij het Kasteel Doorwerth. De Noordberg kent ook minder leuke historische feiten; zo stond er ooit een galg in het gebied. Vandaag de dag is er gelukkig voornamelijk natuurschoon zichtbaar.

2. Renkums Beekdal

Persoonlijk vind ik het Beekdal één van de mooiste plekken om te wandelen bij Renkum. Vanaf het bezoekerscentrum of de parkeerplaats langs de Bennekomseweg voeren diverse wandelroutes door het Renkums Beekdal.

De meest populaire wandeling is de route met lichtblauwe markering (4,3 km). Het is een afwisselend pad, langs een beek, tussen statige bomen, en vervolgens over een houten vlonder in open veld. Een andere, iets langere route van 7 km, voert door Landgoed Quadenoord en langs diverse grafheuvels. Ook komen 2 Klompenpaden door het gebied; het Hartensepad (14 km) en het Molenbeeksepad (17 km).
Bij het Bezoekerscentrum van het Renkums Beekdal kan je een wandeling met natuurgids reserveren of kaarten kopen.

© Wim van Schaik||

3. Oude eiken van Wolfheze

Langs de sprengenbeek in Wolfheze staan een aantal eeuwenoude eiken, ook wel de Wodanseiken van Wolfheze genoemd. Je kunt hier prachtige wandelingen maken in een glooiend bos dat ooit de inspiratiebron was van de schilders van de Oosterbeekse School. 

4. Italiaanseweg

Wie wil fietsen bij Renkum, moet hier wezen! Deze autovrije weg, zo genoemd vanwege 2 haarspeldbochten, werd in de 19de eeuw aangelegd van Doorwerth naar Kasteel Doorwerth, ter bevoorrading van de bewoners. De weg is voor Nederlandse begrippen best steil en vormt daarmee een van de meest uitdagende fietsroutes op de Veluwe.

De weg begint met een klinkerweg door het bos, gevolgd door een haarspeldbocht. Daarna blijft de route stijgen tot de volgende haarspeldbocht. In het weekend zijn er ook veel wandelaars en recreatieve fietsers, waardoor racefietsers extra oplettend moeten zijn. Nog een interessant weetje is dat de Italiaanseweg werd aangelegd langs prachtige oude beuken, sommigen zijn naar schatting ca. 300 jaar oud.

5. NS-wandeling de Hemelse Berg

De route combineert het natuurschoon rond Doorwerth en Oosterbeek met een stukje geschiedenis over o.a. de Slag om Arnhem. Heel mooi zijn de talrijke beekjes rond de Hemelse Berg en landgoed De Oorsprong. Je wandelt een heel eind langs een beek met watervalletjes en pittoresk ogende bruggetjes, zoals het Grothuisje.
Deze wandeling kan in verschillende etappes gelopen worden. Kijk op de site van NS.nl voor de volledige wandeling en route.

6. Kasteel Doorwerth

Natuurlijk mag de belangrijkste attractie in de omgeving van Renkum niet ontbreken op onze lijst met bezienswaardigheden. Kasteel Doorwerth is een zeer fraai monumentaal gebouw. In de middeleeuws ingerichte kamers proef je nog daadwerkelijk de sfeer van hoe het ooit moet zijn geweest om hier te leven. Je kunt hier kunstwerken bewonderen van de Oosterbeekse School en regelmatig zijn er tijdelijke tentoonstellingen opgesteld. Kinderen kunnen deelnemen aan een zoekspeurtocht, waarbij ze opdrachten moeten volbrengen in het kasteel.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!