Ga naar content

Wandelen in Wolfheze

Renkum - Dit is een van mijn favoriete wandelroutes in de Provincie Gelderland. Wie een mooie wandeling in de omgeving van Arnhem wil maken, moet zeker eens de route langs eeuwenoude Wodanseiken in Wolfheze uitproberen. Vergezeld van mijn schoonvader Wim van Schaik trok ik op een zomerse dag de wandelschoenen aan, de natuur in. Later, in het najaar verkende ik ook nog een keer de omgeving met mijn collega Manou, waarbij we getrakteerd werden op mooie herfstkleuren.

Palet aan kleuren bij de eeuwenoude Wodanseiken langs de Wolfhezerbeek

Wandelen bij Arnhem

Op slechts 10 minuutjes rijden van Arnhem kan je deze schitterende natuurwandeling maken. Het is een aangename afwisseling op drukkere wandelgebieden bij de Gelderse stad, zoals de Posbank of het Sonsbeekpark. Wolfheze ligt tussen Ede en Arnhem, nabij Oosterbeek. Parkeerplaatsen vind je langs de Wolfhezerweg, tegenover het Fletcher Hotel, in het zuiden van Wolfheze. Hier kan je kiezen uit twee wandelroutes, een pad langs de sprengen (3 km) en een wat langere wandeling langs de Wodaneiken (4,5 km, blauwe bewegwijzering).

Wandelen bij Arnhem
Naturescanner
Deel op Pinterest

Wodanseiken

De naar schatting 400 tot 600 jaar oude eiken bevinden zich langs de Wolfhezerbeek in natuurgebied de Wolfhezerheide. Hoewel de bomen heel oud zijn, zijn ze niet heel erg groot of imposant. Verwacht dus niet om reuzenbomen te zien, maar bewonder hun ouderdom. Lange tijd stonden de eiken in een open omgeving bij de beek, maar tegenwoordig heeft zich een dicht, gemengd bos om de bomen heen gevormd. 

Wolfheze wandelen
Wolfheze wandelen
Deel op Pinterest

1. Schilders en de eiken

De Wodanseiken werden naar alle waarschijnlijkheid geplant omstreeks 1550, toen ook de beek hier werd aangelegd. De benaming danken de bomen aan de Oosterbeekse School, een groep van schilders onder leiding van Bilders, die in de 19de eeuw inspiratie zocht in de bossen bij Wolfheze. De omgeving was toen al goed bereikbaar voor schilders, omdat er in 1845 een treinstation werd geopend in Wolfheze. Het bekendste schilderij "Wodanseiken" is naar de hand van J.J. Cremer in 1849, en verspreid over Nederlandse musea zijn er diverse kunstwerken van de bomen te bewonderen.

2. 500 jaar oude bomen

De daadwerkelijke groep wodanseiken bestaat uit 5 bomen. Naast Fletcher Hotel Wolfheze kan je echter nog een even oude boom bewonderen, die groter is dan de wodanseiken langs de Wolfhezerbeek. Het loont dus zeker de moeite om even een kijkje te nemen bij het hotel.

Wodanseiken
Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Wandelroute

Het is fraai wandelen in de natuur bij Wolfheze. Je kan verschillende paden volgen. De ca. 4,5 kilometer lange blauwe route voert langs de eiken. Niet alleen de oude bomen vormen een mooie bezienswaardigheid, ook het gevarieerde landschap zorgt voor een aangename, afwisselende wandeling. Heide en bossen wisselen af met heldere beken, de vogels fluiten ons toe en bij het water zien we diverse grazers. Daarnaast bevinden zich in dit gebied ruim 4000 jaar oude grafheuvels en andere overblijfselen van oude nederzettingen, zoals stuwwallen uit de prehistorische tijd. 

Natuur bij Wolfheze
Natuur bij Wolfheze
Deel op Pinterest

Aan de andere kant van de Wolfhezerweg kan je de wandeling vervolgen met een mooie boswandeling. Een mooie toevoeging om ook de natuur aan de andere kant van de weg te ontdekken.

Een kaartje en meer informatie vind je op de site van Natuurmonumenten.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!