Ga naar content

Deelerwoud

Graag wil ik mijn geheim plekje met je delen. Hou je van wild spotten maar wil je niet afhankelijk zijn van de openingstijden van een Nationaal Park? Bezoek dan eens het Deelerwoud en laat je verrassen door de afwisselende fauna en flora in dit schitterende natuurgebied. 

Het Deelerwoud

Dichtbij Hoenderloo en het dorpje Deelen op de Veluwe ligt het Deelerwoud. Het is een circa 2400 hectare groot natuurgebied en ligt tussen Nationaal Park de Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom. Qua natuurschoon doet het niet onder aan beide bekende natuurparken. Het is hier echter een stuk rustiger en je kunt ook zelf bepalen hoe laat je het woud wilt bezoeken, als dit maar tussen zonsopgang en zonsondergang is.

© Wil Weerd
Deel op Pinterest

Houd je niet van mensenmassa's, dan is het Deelerwoud een goed alternatief voor de Hoge Veluwe. Sinds een aantal jaren kun je mij hier regelmatig bij het krieken van de dag tegenkomen om wild te spotten en de mooiste plekken in de natuur te bewonderen. 

1. Natuur

De natuur in het Deelerwoud kenmerkt zich door omvangrijk bos en immense heidevelden in een glooiend landschap met stuwwallen en valleien op voormalig stuifzand. De bossen bestaan uit grove den, gemengd hout en oud eikenhakhout. Op de heide komen diverse plantensoorten voor, zoals de gaspeldoorn, rode bosbes en breedbladige wespenorchis.

Schotse hooglanders zorgen ervoor dat het open landschap van het Deelerwoud blijft voortbestaan door ze te laten grazen op de heide. Het ecoduct Terlet over de A50 verbindt het Deelerwoud met het nationale park Veluwezoom zodat dieren zich vrij van het ene natuurgebied naar het andere natuurgebied kunnen bewegen. Voor mensen is er de voetgangerstunnel onder de snelweg ter hoogte van het gehucht Groenendaal. Er zijn voldoende mogelijkheden om heerlijk te wandelen in het Deelerwoud. Hieronder meer daarover.

2. Dieren Deelerwoud

Welke dieren komen er allemaal voor in het Deelerwoud? Des te vroeger je in de ochtend naar het Deelerwoud gaat, des te groter de kans om wild te spotten. Althans, dat is mijn beleving. Bij het ochtendgloren heb ik er namelijk al zeer regelmatig edelherten, reeën, damherten en wilde zwijnen gezien. Ook vossen, dassen en zelfs boommarters heb ik al mogen ontmoeten en bij deze ontmoetingen was de ochtendschemering allang voorbij. Het is soms ook gewoon een kwestie van puur geluk hebben. Aan de andere kant is het ook een kwestie van goed om je heen kijken.  

© Wil Weerd
Deel op Pinterest

Tip: Kijk tussen de bomen door, zoek naar open plekken en zie regelmatig om, want het kan zo maar zijn dat een edelhert of vos hetzelfde pad kruist waarop jij op dat moment loopt. Dit heb ik al eens meegemaakt en is een geweldige ervaring. Houd je oren ook goed gespitst, want wie weet hoor je wel een bosmuis of rode eekhoorn ritselen tussen de bladeren of zelfs een wild zwijn wroeten in de grond. 

Vogels die in het Deelerwoud leven, zijn de bonte, zwarte en groene specht die je kunt herkennen aan zijn specifieke 'lach' evenals de koekoek en de raaf met hun kenmerkende roep. Andere vogels die je er kunt aantreffen, zijn de geelgors, tapuit, boomvalk, torenvalk, havik, buizerd, sperwer, vliegensvlugge (vuur)goudhaantje en de unieke nachtzwaluw en wielewaal.

© Wil Weerd
Deel op Pinterest

Het Deelerwoud kent ook wintergasten uit het hoge noorden, zoals de blauwe kiekendief, smelleken, sijsje, klapekster, houtsnip en keep. De wijdse heidevelden in het Deelerwoud zijn trouwens ook een ideale plek voor reptielen. Wellicht schiet een zandhagedis wel voorbij of zie je een hazelworm of adder liggen 'zonnen' in het mulle zand tijdens jouw wandeling.

Wandelen in het Deelerwoud

Als je in het Deelerwoud bent, kun je natuurlijk je eigen route lopen. Er zijn echter ook twee mooie wandelroutes die je kunt volgen vanaf verschillende parkeerplaatsen.

De wandelroute Deelerwoud is 9 km lang en leidt je door bos, heidevelden en het mooie coulisselandschap. Startpunt van deze route is het grote informatiebord dat je op het parkeerterrein langs de N804 (Delenseweg 10) tegenover het Vliegveld museum Deelen kunt vinden. Vanaf dit bord wandel je de groene-paaltjesroute. Met behulp van je smartphone kun je deze route ook lopen. Download hiervoor de gratis Natuurroutes app van Natuurmonumenten.

De wandelroute Herten spotten in het Deelerwoud is 7,5 km lang en start op de parkeerplaats bij herberg De Woeste Hoeve in Beekbergen. Een pdf van deze route kun je hier downloaden.  

Deel op Pinterest

Let op: in de bronstperiode, tussen 15 september en 15 oktober, zijn gedeeltes van de routes in het Deelerwoud niet toegankelijk tussen 16.00 uur 's middags en 10.00 uur 's ochtends. Dit wordt dan in het gebied met borden aangegeven. Op sommige plekken zijn er bankjes geplaatst waar je tot aan de schemering volop van de hertenbronst kunt genieten. Andere gedeelten in het Deelerwoud, de zogenoemde rustgebieden voor dieren, zijn trouwens het hele jaar door niet toegankelijk voor de mens. 

Fietsen in het Deelerwoud

Naast wandelen (of hardlopen) kun je natuurlijk ook fietsen in het Deelerwoud. Er loopt een onverhard fietspad en er zijn diverse fietsroutes waarbij je ook het Deelerwoud aandoet. Deze routes kun je vinden op de site van bijvoorbeeld Natuurmonumenten.

Soms wekken luidruchtige mountainbikers ergernis op bij wandelaars, die hier komen voor de rust. Probeer hier rekening mee te houden. 

Excursies Deelerwoud

Wil je meer leren over het  Deelerwoud? Ga dan eens mee op excursie, zoals een natuursafari. Deze worden er regelmatig gegeven. Je gaat samen met een gids op zoek naar edelherten en ander groot en klein wild. Je bezoekt plekken waar je anders niet komt en komt van alles te weten over het natuurgebied en de dieren die er leven. Wil je meerdere dagen van de natuur genieten, boek dan een midweek of weekendje weg. Er zijn diverse knusse vakantiehuisjes in de omgeving van het Deelerwoud te vinden, zoals op Natuurhuisje.

Benieuwd naar andere natuurgebieden in de omgeving, bekijk dan ook onze overige tips over de natuur in Gelderland.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Monique Hovens
Geschreven door
Monique Hovens
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!