Wekeromse Zand
Tussen Wekerom, Ede en Lunteren ligt een van de mooiste zandverstuivingen in Nederland, het Wekeromse Zand. Wij komen er regelmatig om even uit te waaien of te wandelen. Ontdek de natuur in Wekerom, een stukje savanne in eigen omgeving!
Toegankelijkheid Wekeromse Zand
Hoewel dit een prachtig natuurgebied is, verbaasde het me al vanaf mijn verhuizing naar de regio dat veel Edenaren nooit op het Wekeromse Zand geweest zijn. Fietsen is hier niet toegestaan. En honden zijn niet toegelaten vanwege de aanwezigheid van moeflons, dus dat weerhoudt een aantal mensen wellicht om hier te komen wandelen.
Een andere reden is ongetwijfeld dat het gebied niet heel goed aangegeven staat en het nog best omslachtig is om de parkeerplekken te vinden. Er zijn twee toegangswegen tot de Wekeromse Zandverstuiving.
1. Hoeverweg
Eén uitvalsbasis voor het Wekeromse Zand is de Parkeerplaats aan de Hoeverweg, een onverharde zijstraat van de Edeseweg tussen Ede en Harskamp. Wanneer je de zandweg een stukje volgt, voorbij de berg aan je rechterzijde, kom je vanzelf langs de parkeerplaats aan de linkerkant.
Deze toegang ligt het dichtst bij de zandvlakte zelf; als je de andere toegang neemt moet je verder wandelen voor je het zand bereikt. Wanneer je met kinderen komt, om hier bijvoorbeeld te picknicken of te wandelen, dan is dit de makkelijkste en leukste kant.
Vanaf de parking voert een pad door het bos naar de zandverstuiving. Heuveltjes en stuwwallen zorgen voor een hoop plezier voor de kinderen. Op en af de zandbergen rennen, niets is zo leuk. Of toch wel? Langzaam wordt de zandvlakte zichtbaar. Een enorme zandbak, met kuilen en takken om kampen mee te bouwen. Neem een picknickkleed mee, want de kids zullen hier een poosje willen blijven!
2. Vijfsprongweg
Een tweede uitvalsbasis bevindt zich in het noorden, aan de andere kant van het Wekeromse Zand. De Parkeerplaats van de IJzertijdboerderij ligt langs de Vijfsprongweg, en biedt toegang tot het minder betreden deel van de zandverstuiving.
Celtic Fields
Neem de tijd om even te kijken bij de Celtic Fields en de IJzertijdboerderij. Ca. 3.000 jaar geleden leefden hier reeds mensen. De gereconstrueerde boerderij geeft je even het idee hoe het leven hier lang geleden geweest moet zijn. Eromheen heeft men raatakkers nagemaakt, dat zijn vierkante akkers, waarbij vanaf ca. 400 v. Chr. aan wisselteelt werd gedaan, het ruilen van oogst. Het is een van de bekende bezienswaardigheden bij Lunteren.
Wildobservatiepost Wekeromse Zand
De Wildobservatiepost is het makkelijkst toegankelijk via de parkeerplaats bij de Celtic Fields. Maar je kan ook een stukje verder op de Vijfsprongweg rijden en parkeren ter hoogte van huisnummer 50. Na dit huis ligt een open veld en recht daartegenover is een smal draaihek dat dicht bij de wildkansel ligt. Sla rechtsaf en na de poel nogmaals rechtsaf. Het is een heel gaaf uitkijkpunt achter een houten wal. Met een beetje geluk kan je moeflons, een ree of everzwijn spotten.
Bloeiende heide
In de maand augustus gaan wij bij voorkeur langs de IJzertijdboerderij-kant naar het Wekeromse Zand, omdat er aan deze zijde meer heide groeit en bloeit. Vanaf half augustus kleurt het gebied helemaal paars, en dat contrasteert prachtig met de blauwe lucht en de zandkleurige duinen.
Natuur bij Wekerom
De Wekeromse Zandverstuiving heeft een grote biodiversiteit, met veel verschillende plantjes en dieren die hier gedijen. Het stuifzand blijft op zijn plaats door diverse mossen en planten, zoals buntgras en zandzegge, korstmossen en haarmos. Ook zeldzame paddenstoelen, wolfsklauwen en klein warkruid komen hier voor.
Zoals je op deze pagina kunt leven is de kant aan de Vijfsprongweg bedeeld met veel heide, wat fraaie plaatjes oplevert in de zomer. Op verscheidene plekken bevinden zich vennetjes, waar je watersalamanders, kikkers en libellen kunt waarnemen.
Dieren Wekeromse Zand
Een deel van het Wekeromse Zand is beschermd rustgebied voor grotere dieren, zoals moeflons, en is om die reden niet toegankelijk. Maar ook als je op de wandelpaden blijft, en op rustige momenten de zandvlakte en de bossen eromheen bezoekt, kan je wildlife zien.
Het gebied is overigens een van de enige plekken in Nederland waar moeflons in het wild leven. Wanneer je een overnachting boekt in de directe omgeving en je vroeg in de ochtend of rond schemering op stap gaat, is de kans groot dat je reeën, herten of wilde zwijnen ziet. Ook vossen en dassen kunnen waargenomen worden.
Vogels laten zich ook graag zien. Van spechten tot leeuweriken en roodborsttapuit.
Wandelen op het Wekeromse Zand
Het is gemakkelijk om zelf een route met GPS uit te stippelen over het zand. Volg je bij voorkeur bewegwijzerde routes, dan is dat ook een optie.
Vanaf de IJzertijdboerderij voeren 2 routes door het gebied, een wandelpad van 7,5 kilometer, gemarkeerd met rode nummers, en een route van 2 kilometer, bewegwijzerd met blauwe nummers. Beiden vertrekken vanaf de Vijfsprongweg / Celtic Fields.
Twee Klompenpaden voeren door of langs het natuurgebied. Het 11 km lange Valkschepad en 10 km lange Beek-en Bultpad; meer daarover kan je lezen op de site van Klompenpaden.
Het Valkschepad is mijn favoriete wandelroute langs het Wekeromse Zand, deze biedt enorm veel afwisseling. Wij vertrekken meestal bij de Scheleberg in Lunteren, het meest zuidelijke punt van de route. Je wandelt door bossen, langs heide weilanden en beken. Onderweg kom je langs de ijzertijdboerderij. Je kunt uitbreiden met een pad langs het Middelpunt van Nederland en de Goudsberg.
De echte die-hards kunnen het Veluwe Zwerfpad lopen, dat is een lange afstandswandeling, waarvan een stuk van Wolfheze naar Lunteren voert.
Fietsen bij het Wekeromse Zand
Het voordeel van een fietstocht is dat je meer kan zien op een dag. Onze favoriete fietsroute combineert het Wekeromse Zand met Planken Wambuis en Otterlo, waardoor je al het beste van de Veluwe te zien krijgt.
Paardrijden op het Wekeromse Zand
Het gebied is goed toegankelijk voor ruiters, maar alleen op daarvoor bestemde ruiterpaden. Die zijn gemarkeerd met witte paaltjes.