Ga naar content

Fietsen op de Veluwe

Doen op de Veluwe - Wie in korte tijd veel wilt zien van hét natuurgebied bij uitstek in Nederland moet zeker eens een fietstocht maken. Of beter nog, enkele dagen de streek verkennen op het zadel.

Tijdens een fietsvakantie op de Veluwe kan je de verscheidenheid aan natuurgebieden goed in je opnemen en met volle teugen genieten van al dat moois op de Veluwe.

Nergens in Nederland zijn de heidevelden en zandverstuivingen zo uitgestrekt als op de Veluwe, het is ook de enige streek in Nederland waar edelherten, moeflons en wilde zwijnen allemaal voorkomen. Niet voor niets heeft de wolf de Veluwe als woongebied uitgekozen bij zijn terugkeer in Nederland. Ook de vos, de zeldzame das, de boommarter, de wezel en tal van andere kleine roofdieren vinden hun plek in het natuurgebied.  

Deel op Pinterest

Nergens anders dan op de Veluwe is zo’n dichte concentratie roofvogels aanwezig. Er broeden honderden paartjes haviken en zelfs de slechtvalk brengt hier ieder jaar een nest jongen groot.

De natuur op de Veluwe is uniek en van grote schoonheid. IJstijden en zandstormen, bebossing en agrarische activiteiten hebben er het huidige aanzien aan gegeven. Heuvels tot meer dan honderd meter, diep uitgegraven sprengen die hun water tussen steile oevers door spoelen, grazige valleien waar de Rijn en de IJssel de natuurlijke grenzen vormen. En midden in dit vaak nog woeste landschap rijst af en toe weleens een middeleeuws kasteel op.

Fietsvakantie op de Veluwe

Wil je meerdere dagen gaan fietsen op de Veluwe? De regio is bij uitstek geschikt voor trektochten. Je fietst hierbij van hotel naar hotel, met de mogelijkheid van bagagevervoer, door de mooiste natuurgebieden en leukste dorpjes.

Tips

Mooiste fietsgebieden op de Veluwe

Waar vind je mooie fietsroutes en welk gebied kiezen voor jouw actieve vakantie op de fiets? Jan Richard van Fenz op Reis geeft ons een overzicht van de beste fietsgebieden op de Veluwe!

1. Fietsen op de Hoge Veluwe

In 1935 is het Nationaal Park De Hoge Veluwe opgericht, het omvat een groot stuk natuur - bos, heide en stuifzand. Het heeft een geduchte wildstand en is internationaal befaamd vanwege het om zijn Van Goghs bekende museum Kröller-Müller. De hoge Veluwe behelst meer dan 5500 hectare en is sinds jaar en dag een geliefde plek voor liefhebbers van natuur, stilte én kunst. De Hoge Veluwe is een in de wereld uniek Nationaal park. Door de bossen zijn legio wandel-, fiets,- en ruiterpaden uitgezet.

Deel op Pinterest

Leuk ook om te vermelden voor recreatiefietsers is dat er in het park gratis witte fietsen ter beschikking zijn om het gebied vanaf het zadel te verkennen. 

2. De Veluwezoom

De Veluwezoom strekt zich Noordoostelijk van Arnhem uit, tussen Velp, Dieren Laag-Soeren en Terlet. Veel paden en wegen bieden wandelaars en fietsers de gelegenheid van het heuvelachtige landschap te genieten.
Van alle Nationale Parken in ons land in De Veluwezoom als eerste gesticht, namelijk in 1930. Het is een in de ijstijd gevormd stuwlandschap met hoge heuvels, bos Heide en stuifzand. Op de Worthrheder Heide bereikt het gebied een hoogte van maar liefst 110 meter. Lees meer over fietsen op de Veluwezoom

Deel op Pinterest

Tip: vooral aan het einde van de zomer is het prachtig fietsen tussen de paars gekleurde heidevelden.

3. Noordwest-Veluwe

Of ook wel de Lage Veluwe is het gebied landinwaarts vanaf het Veluwemeer, de voormalige Zuiderzee. Het is een aaneenschakeling van boerendorpjes, bos, heide en zandverstuivingen. In deze Hoek van de Veluwe, die gaat tot aan de kroondomeinen, is de kans groot echt wild te spotten. De heldere beken en de diversiteit van de bossen, soms diep, dicht en duister en dan weer kort geleden nieuw aangeplant, maken dit een natuurlijk paradijs.

Vakantieparken met fietsverhuur

4. Fietsen bij Ede en Lunteren

Rondom Ede en Lunteren voeren tal van routes door het Lunterse en Edesche Bos. Je kunt er makkelijk een week lang nieuwe paden ontdekken. Van fietsen langs de Goudsberg en het Wekeromse Zand tot het natuurgebied Planken Wambuis, de mogelijkheden zijn oneindig. 

Fietsen bij Lunteren
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Fietsroutes op de Veluwe

Wanneer je een fietstocht op de Veluwe maakt, fiets je door uitgestrekte bossen en heidevelden van het ene naar het andere dorpje. Het verkeer is luw, de rust is indrukwekkend en de mensen zijn sympathiek. Wil je niet alledaagse fietsroutes fietsen waarin je verrast word door schoonheid en geschiedenis dan zijn onderstaande tochten aanraders.

- Hortsroute

Startpunt: station Putten
35km

Je fietst door een agrarisch cultuurlandschap ten westen van Putten en Ermelo. Landbouw is hier in de buurtschappen al eeuwenlang het voornaamste middel van bestaan geweest. Het gebied ligt op de rand van de Noordwest-Veluwe en de Gelderse Vallei. Het is een afwisselende tocht die niet alleen verschillende varianten van het boerenland op de overgang van het Veluwe-massief naar de voormalige Zuiderzeekust laat zien, maar ook de dynamiek en de verscheidenheid van het boerenbedrijfsleven. Je komt boerderijen in allerlei soorten en maten tegen.

Deel op Pinterest

- Grebbelinieroute

Startpunt: station Veenendaal
38km

De slag om de Grebbeberg in mei 1940 is bekend uit de geschiedenisboekjes. Veel minder bekend is de bijbehorende Grebbelinie, een waterlinie uit de 18e eeuw die in de winter van ’39-’40 inderhaast uit de militaire mottenballen werd gehaald. Op deze tocht ga je op verkenning bij forten en redoute, sluizen en keerkaden, batterijen en kazematten in het afwisselende coulisselandschap van de Vallei.  Bekijk ook onze overige tips over Veenendaal.

Grebbelinieroute
Deel op Pinterest

Fietsen langs een stuk geschiedenis bij de Grebbelinie. 

- Kootwijkerzandroute

Startpunt: Boswachterij Kootwijk
30km

Deze fietsroute gaat rond het Kootwijkerzand, het grootste aaneengesloten stuifzandgebied van Wesy-Europa. Bhanlve langs actief stuifzand kom je ook door vastgelegd stuifzand met grove dennen en over uitgestrekte heidevelden. In het oosten fiets je langs de fraaie berkenbossen op de stuwwal bij Assel en Hoog Buurlo. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Leuke logeerplekken

- IJsselvalleiroute

Startpunt: station Deventer
35km

Je fietst vanaf Deventer langs de meanderende IJssel vele kilometers zuidwaarts tot aan de ruïne van slot Nijenbeek. Vroeger was hier een uitgestrekt moerasbos. Het Hoge water van de IJssel en kwelwater vanaf de hoge stuwwal van de Veluwe bepaalde eeuwenlang het leven in de IJssel-vallei. De kronkelende Veluwse bandijk met zijn vele kolken getuigd daar nog van.

- Veluwezoomroute

Startpunt: station Brummen
46km

Deze route kenmerkt zich door uitgestrekte bossen (Onzalige bossen, Imbos) en heidevelden (Rozendaalse Veld, Rheder en Worth-Rhederheide) met prachtige uitzichten (Posbank). Bij Loenen en Eerbeek begint het lage land met akkers, weilanden en enkele fraaie landgoederen. Op deze tocht is het flink klimmen geblazen. Er is een hoogteverschil van ruim 100 meter.

Goed voorbereid op pad

- Fietsknooppunten

Zelf ben ik vooral fan van knooppunten. Je kunt zelf je route bepalen van de ene naar de andere plek. Stippel bijvoorbeeld een tocht uit via de fietsplanner van ANWB.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Jan Richard Louw
Geschreven door
Jan Richard Louw
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!