Ga naar content

Wandelen op de Veluwe

Veluwe tips - Als je ergens in Nederland mooi kan wandelen, in een verscheidenheid aan landschappen, dan is het wel op de Veluwe. Als je zou willen kan je elke dag een andere route wandelen. De ene keer door de mooiste bossen, dan weer over de hei of dwars door het zand. Met altijd kans op het zien van wilde dieren. Op deze pagina laten we je zien hoe fantastisch het is om te wandelen op de Veluwe.

Mooiste wandelroutes Veluwe

Er zijn genoeg bewegwijzerde wandelroutes op de Veluwe waardoor jij eenvoudig op eigen houtje op pad kan gaan. Naast deze wandelroutes kan je gebruik maken van het uitgebreide wandelnetwerk waarbij jij je weg zoekt aan de hand van knooppunten. Er zijn echt ontelbaar veel routes te vinden, dus wij geven je slechts voor enkele routes inspiratie. Voor een nog completer overzicht is het een goed idee om een wandelgids aan te schaffen.

Tips voor georganiseerde wandelvakanties

Dagwandelingen

Genoeg mooie wandelingen die je in één of een paar uur kan doen. Van 5 tot 20 kilometer, dit zijn de mooiste dagtochten op de Veluwe.

 • Wandelroute de Duintjes (6 km) - Volg de rode bordjes door de natuur rond Garderen en laat je meenemen door het sprookjesachtige Speulder- en Sprielderbos. Hier wandel je tussen de dansende bomen door die er zeker in de herfst prachtig bijstaan. Meer routes rond Garderen vind je op onze pagina over het Speulderbos.
 • Wandelroute Hoge Veluwe - Een vakantie op de Veluwe is niet compleet zonder een wandeling op de Hoge Veluwe. Ga daarom op pad in dit prachtige Nationaal Park. De Belevingsroute is slechts 1 kilometer terwijl de route 'toevallige ontmoetingen' voor 23 kilometer doorgaat. Oftewel, voor iedereen is er een mooie route te vinden. Lees meer over de Hoge Veluwe.
 • Wandelroute Deelerwoud (9 km) - Een goed alternatief voor een wandeling op de Hoge Veluwe. Gratis en minder ontdekt maar toch veel wild en bijzonder mooie natuur. Je volgt hier de groene bordjes en bevind je in de wereld van Schotse Hooglanders, herten, heide en uitkijkpunten. Echt een aanrader. Let wel op: de route is deels afgesloten tijdens de bronst (15 sept - 15 okt) van 4 uur 's middags tot 10 uur 's ochtends. Leer meer over het Deelerwoud en de routes.
Wandelroutes veluwe
Deel op Pinterest
 • Wandelen op de Veluwezoom - Hier is al wandelend zo veel moois te zien dat we er een aparte pagina over hebben gemaakt. Ga zeker hiken door de heuvels van de Posbank, doe de bronstroute in het najaar of maak de NS-wandeling. Vind alle inspiratie voor een wandeling op de Veluwezoom.
 • Wandelroute Wekeromse Zand (7,5 km) - Kom jij oog in oog met de moeflons tijdens een rondje over het Wekeromse Zand? Een van onze favoriete wandelplekken op de Veluwe, want het is lekker dichtbij ons kantoor! Afwisselende route over de heide, door het bos en over het stuifzand. Houd je ogen open voor bijzondere vogels.
 • Boswachterspad Kootwijk (18 km) - Struinen door het zand, door de bossen en over de heide. Maak ook even een stop bij Radio Kootwijk. Je krijgt een ontzettend compleet beeld van het landschap. Er zijn nog een aantal andere, kortere routes te wandelen. Deze vind je op onze pagina met tips voor Kootwijk.
 • Wandelroute bij Paleis het Loo - Een prachtige plek voor een wandeling bij Apeldoorn. Je hebt keuze uit diverse routes variërend van 2 tot en met 13,5 kilometer. Wandel door de paleistuin en bezoek het hertenkamp. Ook fijn is dat er diverse mooie rolstoelroutes uitgezet zijn. Lees meer over de mooiste plekken bij Apeldoorn. Ook interessant: de mooiste gemarkeerde wandelroutes bij Apeldoorn.
 • Wandelroute Veluwe wilde zwijnen - Spannend! Wandelen over de Veluwe betekent dat je wandelt door het leefgebied van het wilde zwijn. Op sommige plekken heb je net wat meer kans om ze tijdens een wandeling tegen te komen. Wij zagen zelf een wild zwijn het wandelpad oversteken bij Planken Wambuis.
Wandelroute Veluwe wilde zwijnen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Andere goede plekken zijn het Wekeromse Zand en Kroondomein het Loo. Maar in theorie kan je ze op de Veluwe altijd tegenkomen. Zeker in de schemer heb je goede kans. Dus, houd je ogen goed open en geniet van een ontmoeting met dit imposante dier!

LAW Veluwe

Wanneer je een echt wandelavontuur aan wil gaan is het tof om eens een lange afstandswandeling op de Veluwe te maken. Hierbij loop je in enkele dagen tot weken mooie etappes door de Veluwse natuur. Twee opties:

 • Edelherttrail - Bekijk de natuur eens door de ogen van een edelhert. Wandel over kleine paadjes, ecologische verbindingen en ervaar de Veluwe eens op unieke wijze. De gehele trail loopt door tot in de Eifel in Duitsland, maar als je alleen het Nederlandse deel wil doen, kan je eens kijken bij SNP. Met hen loop je de etappes van Kasteel Staverden tot aan Velp, 73 kilometer.
 • Veluwe Zwerfpad - 375 kilometer dwars door de natuur van de Veluwe. Hier leer je de regio echt door en door kennen. Onder andere NP Veluwezoom, Kootwijkerzand, Loenermark en Nationaal Park de Hoge Veluwe staan op het programma en je gaat ongetwijfeld oog in oog komen te staan met een van de bewoners van de Veluwe: ree, zwijn, moeflon of edelhert.

Wandelen Veluwe met kind

Hoe krijg je de kinderen mee naar de Veluwe? Met een leuk wandelpad natuurlijk. Niks lekkerder dan samen buiten zijn en genieten van de natuur. En tussendoor wordt er natuurlijk gespeeld. Sommige routes zijn zelfs met de kinderwagen toegankelijk, hoe fijn is dat! Zo kunnen jullie er lekker op uit voor een familiewandeling, ook met de allerkleinsten.

 • Kabouterpad - Wist je dat er leuke kabouterpaden op de Veluwe uitgezet zijn? Dit zijn routes voor de allerkleinsten waar onderweg ook van alles te ontdekken valt. Je ziet namelijk sporen van de kabouters! Mini-voetstapjes in het zand, karrensporen, kleine deurtjes op de bomen. Spotten jullie een kaboutertje? Leuk is bijvoorbeeld het kabouterpad in Hoenderloo of Nunspeet en het kabouterdorp in Klarenbeek.
 • Veluwe Ranger Route - Wanneer je kinderen te oud zijn geworden voor kabouterpaden is dit misschien wel een leuk idee. Haal de boswachter in je kind naar boven tijdens deze interactieve wandeling. Je haalt eerst een rugzakje met benodigdheden op bij het Activiteitencentrum op Bungalowpark Hoenderloo en gaat dan op pad. Met de verrekijker speuren ze naar wilde dieren en dankzij het opdrachtenboekje steken ze er ook nog wat van op.
 • Kinderbelevingspaden Epe - Rondom Epe vind je drie toffe wandelpaden van drie kilometer in een bepaald thema. Gaan jullie voor de vogel-, zwijnen-, of hertenroute?

Ook leuk is struinen over het Wekeromse Zand of het Kootwijkse Zand, een bezoek aan het Loo of wandelen bij de Schaapskooi bij Hoog Buurlo. Succes gegarandeerd!

Wandelen Veluwe met hond

Voor de hond is het natuurlijk ook heerlijk om uit te razen in de wilde natuur van de Veluwe. Maar dit is niet op alle plekken zomaar toegestaan. Door de vele wilde dieren die op de Veluwe leven zijn er strenge regels voor honden. Op de meeste plekken mogen honden niet loslopen. Als je dat wel graag wil, bezoek dan de losloopgebieden bij de Harskamp, het Leesten, het Rozendaalse Veld, Speulder- en Sprielderbos of Kootwijkerduin. 

Wandelen Veluwe met hond
Deel op Pinterest

Maar ook mogelijk is om een normale wandelroute te doen en de hond aangelijnd mee te nemen. Hoe dan ook, check altijd van tevoren wat de regels voor honden zijn zodat de natuur niet wordt verstoord.

Wandelen Veluwe met boswachter

Op pad met de boswachter is super tof. Je komt zo tijdens het wandelen meer te weten over de flora en fauna en bovendien wandel je vaak op plekken waar je anders niet snel zou komen. Bij SNP Natuurreizen hebben ze twee leuke wandelreizen in het aanbod waarbij je op pad gaat met de boswachter. Je hebt keuze uit een wandelreis in Noord- of Zuid-Veluwe.

Wandelen Veluwe met overnachting

Hoe fijn is het om na een dag wandelen lekker bij te komen in een leuk hotelletje of vakantiehuisje in de natuur. Kijk eens naar een wandelarrangement op de Veluwe, bijvoorbeeld bij Voordeeluitjes. Hierbij boek je een leuk hotel in het hart van de Veluwe, waardoor je gelijk kan gaan wandelen. Je start met een goed ontbijtje zodat je energie hebt voor jouw dagtocht.

Ga jij altijd voor die echt unieke slaapplekken? Bekijk dan onze tips voor bijzondere overnachtingen op de Veluwe, zoals bijvoorbeeld onderstaande.

Een andere optie is om een volledige wandelvakantie op de Veluwe te boeken. Hierbij trek je meerdere dagen achter elkaar de natuur in en leer je de Veluwe te voet door en door kennen. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!