Ga naar content

Wandelen in Gelderland

Omdat Gelderland de grootste provincie van ons land is, is er veel variatie in het landschap! Of je nu graag wandelt door bossen, over heide, wat hoogtes wilt overbruggen of liever door vlak boerenland loopt, het Gelderse landschap heeft van alles te bieden aan de wandelliefhebber.

Wandelvakantie Gelderland

Per Gelderse regio adviseren wij de mooiste wandelingen, van dagtocht tot lange afstandswandeling. Wil je op wandelvakantie, bekijk dan ook onze tips voor wandelgidsen, mooie georganiseerde reizen en leuke overnachtingen.

Gidsjes voor Gelderland

1. Wandelen op de Veluwe

De meest bekende - en populaire - streek in Gelderland is de Veluwe, waar je prachtige wandeltochten kunt maken. Struinen door de landschappen van het Deelerwoud, Speulderbos, Kootwijkerzand of Planken Wambuis, daar word je als wandelliefhebber enorm blij van. Bekijk de mooiste wandelingen op de Veluwe

Wandelen Veluwezoom
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Vergeet zeker de Veluwezoom niet, met de bekende Posbank en heel wat uitdagende wandelroutes met pittige klimmetjes. Bekijk de mooiste wandelingen op de Veluwezoom.

Inspiratie voor Nationaal Park de Hoge Veluwe opdoen? Hier vind je niet alleen onze wandeltips, maar ook info over de verschillende ingangen van het park en de leukste bezienswaardigheden als musea. De meeste gemarkeerde wandelpaden vind je op onze andere website WandelenopdeVeluwe.

Naast de vele uitgestippelde wandelroutes worden er in het park met grote regelmaat begeleide wandelingen georganiseerd. Denk hierbij aan wildexcursies, ochtendwandelingen, familiewandelingen of excursies met natuurgids of boswachter. Sinds enkele jaren is er een cultuurhistorische wandeling aangelegd in het Nationale Park, toegankelijk voor mindervaliden en voor mensen met kinderwagens.

Wandelvakantie Veluwe

2. Wandelen in de Achterhoek

De Achterhoek is een wandelparadijs en er is een handig wandelnetwerk met knooppunten aangelegd. De Achterhoek Routes app maakt het uitkiezen en navigeren van een wandeling wel heel eenvoudig! 

Enkele leuke routes die je kan wandelen: 

- De Lochemse Bergroute (8,5 km, ook in te korten) loopt door glooiend landschap en trakteert je op mooie vergezichten. Starten kan in het wandeldorp Barchem, aan de voet van de berg.

Barchem
Deel op Pinterest

- Bruggetjestocht Winterswijk (4 of 11 km) vanaf camping het Wieskamp loopt door het bekende coulisselandschap, over bos- en zandpaden én over diverse beekjes. Meer wandeltips voor deze omgeving? Bekijk onze pagina over Winterswijk

- Wandelroute Bergherbos in Beek (6,3 km, rode pijltjes), in de buurt van Doetinchem, biedt je pittige klimmetjes, inclusief beklimming van uitkijktoren Hulzenberg. Starten bij Uitspanning ’t Peeske.

Wandelvakantie Achterhoek

3. Wandelen in de Betuwe

In de Betuwe is te voet veel te verkennen. In de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe is sinds enkele jaren ook een wandelnetwerk met knooppunten aangelegd. Zo kun je makkelijk zelf je wandelroute samenstellen, of kies voor een van de uitgezette routes.

In het vroege voorjaar geniet je er van bloeiende fruitbomen, in de late zomer kom je overal stalletjes tegen waar je heerlijk verse appels, peren en kersen kunt kopen voor tijdens je wandeling. 

Betuwe
Deel op Pinterest

Enkele tips:

- Laarzenpad 't Broek (4,2 km) langs oude eendenkooien en de Waardenburgse poldermolen. Starten aan de Veerstraat in Waardenburg.

NS-wandeling Mariënwaard-Linge (9 of 22,5 km) van station Geldermalsen naar station Beesd of Leerdam trakteert je in het voorjaar op veel bloeiende fruitbloesems, maar is het hele jaar door de moeite waard vanwege het Hollandse landschap rondom rivier de Linge. 

- Het Klompenpad Vurensche Polderpod (15 km) loopt langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de uiterwaarden van zowel de Lek als de Linge. Startpunt is Fort Vuren. 

Wandelvakantie Betuwe

4. Wandelen bij Arnhem

Tussen Arnhem en Oosterbeek liggen een paar heel fraaie landgoederen, waar je eindeloos kunt dwalen. Blikvanger op Landgoed Mariëndaal is de 'Groene Bedstee', een berceau waar dames vroeger hun wandeling maakten om maar niet in de zon te komen, zodat ze een witte huid zouden houden (een statussymbool). Het Rosandepad (14 km) loopt bijvoorbeeld door dit landgoed.

Schaarsbergenpad
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Een aanrader vinden wij het Schaarsbergenpad (officieel 10 km, maar wij hebben 12 km gemeten), dat te combineren is met het Rosandepad. Dit relatief nieuwe Klompenpad doet de landgoederen Schaarsbergen, Warnsborn en Vijverberg aan. Een zeer afwisselend route door bossen, langs beekjes met watervalletjes, af en toe een klim en mooie vergezichten over de akkers. 

5. Wandelen in regio Nijmegen

Nijmegen is vanwege de Vierdaagse misschien wel dé wandelstad van Nederland en rondom deze plaats is dan ook veel natuur te vinden om te voet te verkennen.

- Allereerst tippen we de N70-wandelroute, een klassieker onder mensen die vast willen trainen voor hun bergvakantie in het buitenland. Je beklimt 8 toppen in het Rijk van Nijmegen, waar je in totaal 14 kilometer over doet. De route is goed bewegwijzerd met groene paaltjes en er zijn meerdere opstappunten. 

N70
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

- In de Overasseltse en Hatertse Vennen kies je uit een ronde van 3,5 of 6,5 kilometer. Beste is om beiden te combineren zodat je niks mist, hebben wij ook gedaan! Je komt dan o.a. langs de Lapjesboom (een soort pelgrimsboom), grafheuvels en onderstaand uitkijkpunt.

Mooiste wandelroutes in Gelderland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Lees meer over wandelen in dit natuurgebied op onze pagina over Nijmegen

  Wandelvakantie Rijk van Nijmegen

  Lange afstandswandelingen Gelderland

  Wie dagen lang wil trekken door de Gelderse natuur, kunnen we een LAW aanraden. 

  Denk ten eerste eens aan het Veluwe Zwerfpad, maar liefst 375 kilometer lang door de betoverende natuur van de Veluwe. Het is een rondwandeling die start en eindigt in Arnhem. Onderweg doorkruis je mooie natuurgebieden waaronder de Veluwezoom, Kootwijkerzand en Loenermark. 

  Wandeltochten Gelderland
  Deel op Pinterest

  Een nieuwkomer op de Veluwe is de Edelherttrail. Het idee is dat je de natuur beleeft zoals een edelhert dat doet, via kleine natuurpaadjes en ecologische verbindingen. Je wandelt 370 kilometer van Harderwijk naar Monschau in de Duitse Eifel. 

  Tips voor LAW's

  Voor liefhebbers van de oude Gelderse steden is het Hanzestedenpad ontzettend leuk. 120 kilometer lang van Doesburg naar Kampen, door de IJsselvallei. Een tocht waarbij je niet alleen meer te weten komt over de geschiedenis van de steden, maar ook de boeiende natuur leert kennen. 

  Goed om te weten dat ook het Pieterpad en het Trekvogelpad Gelderland doorkruisen. Tijdens het Pieterpad bezoek je verschillende kastelen in de Achterhoek en wandel je door het Montferland en de Millingerwaard. Het Trekvogelpad voert je over de Veluwe en door de Achterhoek.

  Veelgestelde vragen

  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!