Ga naar content

De Betuwe

Gelderland - Dé fruitregio van Nederland, de Betuwe, is de streek om te fietsen, te wandelen of rond te karren over dijken, langs boomgaarden en slingerende rivieren. Het gebied strekt zich uit in het midden van het land, tussen de Lek en de Waal, van Gorinchem tot Tiel. 

De Linge slingert als een glinsterend lint langs prachtige oude stadjes en mooie natuur. Voor een authentieke ervaring steek je de rivier over met een pontje of veer of rijd je met de fiets langs landwinkels en fruitstalletjes.

Mooiste plekken in de Betuwe

Waar fruitbomen groeien, is bloesem. In de maanden maart en april trekt deze witte zee fervente dagjesmensen en toeristen van over het hele land.

Molen de Betuwe
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een bezoek aan de Betuwe is heerlijk. Het gebied is gedrenkt in nostalgie en oude ambachten, met tal van lokale producenten en leuke activiteiten om te doen. Wat zijn de hoogtepunten en mooie plekjes om te bezoeken in de bloesemstreek? Ik deel graag mijn ervaringen! 

1. Fruit

Als je het over de Betuwe hebt, heb je het natuurlijk over fruit. Appels, peren, kersen, aardbeien en pruimen, je vindt het allemaal in de fruittuin van Nederland! Bij boerderijwinkels, zoals Natuurlijk Gruun, komen de appels en peren rechtstreeks uit de eigen boomgaard. 

In Nationaal Fruitpark Ochten staan honderden oude en nieuwe fruitrassen. Het is een leuke plek om wat te leren over de geschiedenis van de fruitteelt en kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin en kinderboerderij.

Hoogstam boomgaard
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De maand april is de maand van de bloesem. Maar in de zomer komt het echte fruit. Begin juni vangt de kersentijd aan: acht weken lang staat de Betuwe in het teken van deze sappige vitaminebommetjes. Koop een bakje kersen bij een stalletje langs de weg!

Van juni tot oktober zie je bezoekers zelf fruit plukken in de boomgaarden. De Betuwse Kersendagen vinden meestal in juli plaats; een leuk feest met kraampjes, streekproducten en evenementen.

2. Bloesem in de Betuwe

De mooiste periode van het jaar om de Betuwe te bezoeken is voor velen de bloesemtijd. In de lente bedekt een witroze bloesemdeken het hele gebied. Niet alle fruitbomen bloeien op hetzelfde moment. Doorgaans bloeien de peren- en kersenbomen eind maart - begin april, waar de appelbomen tot eind april op zich laten wachten. 

Bloesem Betuwe
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vergeet zeker niet de Appeldijk en Lingedijk tussen Beesd en Tricht te bezoeken. Deze dijken zijn het hoogtepunt om te zien tijdens de bloesemperiode. Om op de hoogte te blijven van de beste tijd om de bloesems op de Betuwe te zien is er een speciale Bloesemalert app! Bekijk ook onze overige bloesemtips.

3. De Linge

De Betuwe ligt tussen de grote rivieren Lek en Waal, maar het is de Linge waar het allemaal om draait. Langs het meanderende water liggen groene dijken met mooie verharde paden. 

Zin in kajakken of kanoën? Bij lokale verhuurbedrijven, zoals Lekker aan de Linge, kan je een sloep, kano of sup huren om het gebied vanaf het water te ervaren. Ben je liever niet zelf actief, vaar dan mee met een rondvaart van Rederij Leerdam, met vertrek vanaf de Veerstoep in Leerdam. 

Kajakken
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Ook (elektrische) fietsen zijn te huur en via tal van apps en kaarten kan je een uitgezette tocht maken langs de hoogtepunten van de Betuwe of je eigen trip uitstippelen langs de bezienswaardigheden die jou het meest aanspreken. Mooie oude dijkdorpen als Rumpt, Heukelum en Acquoy verwelkomen je voor een heerlijke lunch.

4. De Lek

De Lek is het hele jaar door een prachtige rivier. Bezoek je de Betuwe in de zomer, maak dan een oversteek met het Liniepontje van Uit®waarde, dat vaart tussen de driehoek van forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Werk aan het Spoel, Fort Everdingen en Werk aan de Groeneweg. Het pontje vaart van eind april tot oktober.

Overnachten op de boerderij

5. Historische stadjes

Een roadtrip door de Betuwe is onmiskenbaar verbonden met historische steden en pittoreske dorpen. In de smalle straten nodigen lokale ondernemers uit om te winkelen en lokken terrasjes voor een plek in de zon. 

Oranjestad Buren kent een rijke geschiedenis en is nauw verbonden met het Nederlandse Koningshuis. Ook de winkels hier zijn gastvrij en klantvriendelijk; alles ademt nostalgie!

Buren Oranjestad
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Culemborg is dé stad van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Maak kennis met forten, bunkers en inundatiekanalen, en laat je onderdompelen in een stuk Nederlandse geschiedenis van 1815 tot 1940.

Tiel is een van de oudste steden van Nederland, met een handelsgeschiedenis die minstens teruggaat tot het jaar 1000. Het centrum omringt je meteen met de historie van de Hanzestad. 

6. Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Een uitgestrekt landgoed, met lange lanen omgeven door eeuwenoude bomen, stille bossen en groene weiden. Hier kan je elke dag van de week terecht voor een wandeling of een fietstocht. Je kunt er lunchen en dineren en deelnemen aan allerlei activiteiten. Een oude jachtopzienerswoning (Buitenleven) en een historische boerenhoeve (Abtsbouwing) bieden accommodatie.

Een van de mooiste plekken in Mariënwaerdt is de beroemde Notenlaan. Een sprookjesachtige lange laan omzoomd door walnotenbomen. Parkeer de auto en neem de tijd om te picknicken onder de bomen. 

Notenland Betuwe
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In de Landgoedwinkel in Beesd zijn alle producten van het landgoed verkrijgbaar. Jaarlijks stellen producenten hun streekproducten tentoon op de Landgoedfair. Deze vindt plaats op het landgoed in augustus en gaat gepaard met tal van festiviteiten, zoals concerten, animatie voor kinderen en foodtrucks.

7. Streekproducten

Voor eerlijk, biologisch voedsel zit je goed in deze streek. Veel ondernemingen in de Betuwe gaan van generatie op generatie; sommige bedrijven bestaan al meer dan 100 jaar. Maar ook nieuwe kleinschalige bedrijven weten hier op te bloeien. Naast fruitkwekers zijn er tal van andere lokale producenten. Zo levert men groenten, wijn, zuivel en eieren aan het hele land. De meeste producten komen direct van het platteland. In meer dan 40 boerderijwinkels, brouwerijen en fruitwinkels kun je de lekkerste ambachtelijke producten kopen. 

Boerderijwinkel de Betuwe
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Betuws Best heeft 4 fietsroutes uitgezet langs lokale producenten, de fietsroutekaart kan je online bestellen. Onderweg kan je even van je fiets stappen om een ambachtelijk sap of wijntje te drinken of een bak aardbeien te kopen. Of stel je eigen fietsroute samen langs een appelgaard, ijsboerderij, kaasboerderij, een wijngaard en andere streekzaken.

8. Het eiland van Maurik

Veel gezinnen verblijven graag in het door water en natuur omringde vakantiepark. Het is er heerlijk vertoeven voor iedereen die houdt van zwemmen, watersport of een mooie wandeling.

9. GeoFort

In het avontuurlijke forteiland GeoFort in Herwijnen staan thema's als energie en het klimaat centraal. Dit historisch eiland ligt in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Interessant voor jong en oud, met een interactief science center, en informatie rondom belangrijke duurzame onderwerpen. Bij het fort zit ook een pannenkoekenrestaurant.

10. Oldtimer museum Visscher Classique

Meer dan 140 oldtimers uit de periode 1926 - 2018 staat tentoongesteld in dit nieuwe automuseum. Enkele auto's zijn te huur. Dus wil je op een originele manier een ritje Betuwe maken? Dan kan je terecht bij Visscher Classique! 

Oldtimers
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Fietsen in de Betuwe

De fruitstreek is een fietsgebied bij uitstek. Bij de lokale boerderijwinkels en VVV-kantoren kan je uitvouwbare fietsroutes verkrijgen. Populaire routes zijn 

  • De Lingeroute, 70 kilometer langs de rivier de Linge. Startpunt Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. (West-Betuwe)
  • De Kersenfietsroute, 49 kilometer, langs de kersenboomgaarden en fruitstalletjes. Zie knooppunten.
  • De Betuweroute, 57 kilometer, over de dijken langs de boomgaarden. Startpunt in Buren. (Centrale Betuwe)
  • Midden-Betuweroute, 48 kilometer, door het gebied tussen de Waal en de Nederrijn (Midden en Oost-Betuwe)
Fietsen in de Betuwe
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ieder jaar in het Hemelvaartsweekend vindt ook de Betuwse Fietsvierdaagse plaats, waarbij de deelnemers vier dagen lang langs alle hoogtepunten van de Betuwe fietsen. 

Vakantie in de Betuwe

Ben je zelf op zoek naar een leuke vakantie in Nederland, waarbij je lekker kunt fietsen en wandelen én historische plaatsen met lokale bedrijfjes bezoeken, dan zit je helemaal goed in de Betuwe. Echt een aanrader voor wie eens wat anders zoekt. 

Heb je maar één dagje in de Betuwe, bekijk dan deze routekaart van het rondje dat wij reden. Dan zie je meteen alle hoogtepunten in een dag. 

Rondreis Betuwe
© Bureau Toerisme
Deel op Pinterest
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!