Ga naar content

Kanovaren en kajakken in Nederland

Dat Nederland een waterland is zal niemand in twijfel trekken, maar soms vergeten we de vele mogelijkheden op en rond het water wanneer we de natuur in willen. Bij een leuke excursie of dagje weg denk je al snel aan wandelen of fietsen, maar ook op het water kan je lekker actief zijn in de wilde natuur. Want weet je... er zijn tal van mooie plekken om te kanoën en te kajakken in Nederland.

Waar in Nederland kanoën?

Wat zijn de mooiste gebieden in Nederland om te kajakken of kanovaren? Er zijn tal van grachten en rivieren waar je kano's en kajaks kan huren: bijna elke gemeente biedt leuke kanotochten van enkele uren. Er zijn echter enkele gebieden die je echt een keer in je leven met de kajak moet verkennen! Hieronder onze tips.

1. Kanoën bij Giethoorn

Boven Kampen en Zwolle vind je Nationaal Park Weerribben-Wieden. Binnen dit natuurgebied zijn een gevarieerd aantal kanoroutes uitgezet. Per kano of fluisterboot word je langs de mooiste natuurplekken in Nederland gevoerd. Ga naar onze pagina De Weerribben voor leuke tips over kanovaren in dit gebied. 

Kanoën bij Giethoorn
Deel op Pinterest

2. Kanoën in de Biesbosch

Een schitterend gebied om vanaf het water te verkennen. In het Brabantse deel van het Nationaal park De Biesbosch bij Dordrecht kan je tijdens de zomermaanden met een kano de Biesbosch in varen. Vanaf het Biesbosch Museum van Werkendam kan je deelnemen aan een dagtocht per kano in de Biesbosch.

Kanoën in de Biesbosch
Deel op Pinterest

Onder begeleiding van een gids dring je door tot diep in het natuurgebied, het zogeheten "Middenveld", wat enkel per kano bereikbaar is. Naast tal van vogels is het hier mogelijk om bevers te spotten, hoewel deze overdag meestal niet snel gespot worden. Verder maak je kans op het zien van zeearenden, reeën, hazen, vossen, ganzen, zilverreigers, aalscholvers en ijsvogels. Bekijk ook onze tips voor bijzondere overnachtingen Biesbosch!

3. Kajakken in Friesland

Het mooie Friesland biedt een groot aantal accommodaties bij het water. Peddel tussen eindeloze weilanden, onder houten bruggetjes en langs met riet bedekte oevers. Geniet van de stilte en de vele vogels om je heen. De Nederlandse natuur op haar best! 

Kajakken in Friesland
Deel op Pinterest

4. Kanoën in Waterland

Ontdek het heerlijke platteland met haar vele watertjes in de directe omgeving van Amsterdam. Ten noorden van de stad liggen beschermde dorpsgezichten en uitgestrekte weilanden, met veel groen en veel water. Waterland en Laag Holland zijn dan ook de ideale gebieden in Nederland om juist vanaf het water te verkennen. Peddel langs idyllische weilanden, met koeien en typisch Hollandse luchten. Niet gek dat veel bekende schilders hier hun inspiratie vonden. Op de oevers scharrelen watervogels en tussen het riet fluiten rietzanger en karekiet je toe.

5. Kajakken in Overijssel

In Overijssel voeren de rivieren de Vecht en de Regge door lieflijke landschappen. Ruim 400 kilometer aan vaarroutes zijn er te vinden. Hier kajakken is wellicht wat rustiger dan in de bovengenoemde gebieden. Maar dat hangt uiteraard af van het moment waarop je te water gaat. Op een warme dag in de zomer is het overal wat drukker.

6. Kajakken bij Amsterdam

Ook in en rond de hoofdstad kan je kajakken. In het centrum is het Amsterdamse Bos een fijne plek om te peddelen. Maar er zijn ook diverse gemarkeerde routes op de grachten, zoals de Grachten-route (7 km), de Wallen-route (4 km) en de Plantage-route (6 km). Onder meer bij Camping Zeeburg kan je kano's huren.

7. Kajakken in de Provincie Utrecht

De grachten van Utrecht vormen een mooi alternatief voor Amsterdam. Je kunt hier leuk peddelen tussen historische gebouwen, onder de bruggetjes van de stad en langs de gezellige restaurants en terrasjes die zich op de kade bevinden. Zelf trek ik liever de natuur in en ga regelmatig kajakken op de Grift tussen Rhenen en Veenendaal. Je komt dan voorbij de Binnenveldse Hooilanden, waar talrijke vogels zich laten zien.  

Leuke kajakbestemmingen Nederland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

8. Kanoën in de Betuwe

Kajakken, suppen of kanoën tussen de bloesem? Dan moet je in de "Fruittuin van Nederland" wezen. De Betuwe ligt tussen Lek en Waal, maar dé place to be voor wateractiviteiten is de Linge.  Een 54 kilometer lange Peddelroute voert van Tiel naar Gorinchem, langs historische stadjes en de kenmerkende dijken van de fruitregio.

Bij Heukelum kan je een tussenstop maken om te picknicken of wandelen in De Galgenwaard, in Enspijk zie je historische huizen en kan je Landgoed Mariënwaerdt verkennen. Peddel ook een extra stukje over de Korne, een zijrivier van de Linge. Dan kom je bij het fraaie Oranjestadje Buren. 

Linge kayak
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

9. Meer leuke adresjes om te kanoën in Nederland

Af en toe komen we in onze zoektocht naar bijzondere overnachtingen nog meer vakantiehuizen bij het water tegen. De leukste plekjes delen we graag met je! Bekijk tips voor een vakantie bij het water.

Excursies kanoën in Nederland

Op diverse plekken kan je boottochten en kajak excursies boeken. Zelfs in het Amsterdamse Bos en op de kanalen van Utrecht kan je kajakken. Kijk bijvoorbeeld eens op Get Your Guide voor leuke tours in de stad.

Ook leuk is suppen in Nederland, heb je dat al eens geprobeerd? Hierbij sta je op een board en peddel je door de natuur. Lees onze tips!

Kanoën in Nederland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!