Ga naar content

Kanovaren en kajakken in Nederland

Dat Nederland een waterland is zal niemand in twijfel trekken, maar soms vergeten we hier aan te denken wanneer we de natuur in willen. Bij een leuke excursie of dagje weg denk je al snel aan wandelen of fietsen, maar ook op het water kan je heerlijk actief zijn in de wilde natuur. Want weetje... er zijn tal van mooie plekken om te kanoën en te kajakken in Nederland.

Waar in Nederland kanoën?

Wat zijn de mooiste gebieden in Nederland om te kajakken of kanovaren? Er zijn tal van grachten en rivieren waar je kano's en kajaks kan huren: bijna elke gemeente biedt leuke kanotochten van enkele uren. Er zijn echter enkele gebieden die je echt een keer in je leven met de kajak moet verkennen! Hieronder onze tips.

1. Kanoën bij Giethoorn

Boven Kampen en Zwolle vind je Nationaal Park Weerribben-Wieden. Binnen dit natuurgebied zijn een aantal kanoroutes uitgezet. Per kano of fluisterboot wordt je langs de mooiste natuurplekken in Nederland gevoerd. Ga naar onze pagina De Weerribben voor leuke tips over kanovaren in dit gebied.

2. Kanoën in de Biesbosch

Een schitterend gebied om vanaf het water te verkennen. In het Brabantse deel van het Nationaal park De Biesbosch bij Dordrecht kan je tijdens de zomermaanden met een kano de Biesbosch in varen. Vanaf het Biesbosch Museum van Werkendam kan je deelnemen aan een dagtocht per kano in de Biesbosch.

Onder begeleiding van een gids dring je door tot diep in het natuurgebied, het zogeheten "Middenveld", wat enkel per kano bereikbaar is. Naast tal van vogels maak je kans op het zien van bevers, hoewel deze overdag meestal niet snel gespot worden. Verder maak je kans op het zien van zeearenden, reeën, hazen, vossen, ganzen, zilverreigers, aalscholvers en ijsvogels.

3. Kajakken in Friesland

Het mooie Friesland biedt een groot aantal accommodaties bij het water. Peddel tussen eindeloze weilanden, onder houten bruggetjes en langs met riet bedekte oevers. Geniet van de stilte en de vele vogels om je heen. De Nederlandse natuur op haar best!

4. Kanoën in Waterland

Ontdek het heerlijke platteland met haar vele watertjes in de directe omgeving van Amsterdam. Waterland is een schitterend gebied om vanaf het water te verkennen. Zelfs in het Amsterdamse Bos kan je kajakken!

Excursies kanoën in Nederland

Op diverse plekken kan je boottochten en kajak excursies boeken. Kijk bijvoorbeeld eens op Get Your Guide.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!