Ga naar content

Paardrijden in Nederland

Natuur in Nederland - Ben jij ook besmet met het 'paardenvirus' en mag een heerlijke rit tijdens je vakantie in Nederland niet ontbreken? In ons eigen landje kan je als ruiter alle kanten op, de natuur is ontzettend divers en door het hele land vind je een overvloed aan ruiterpaden- en routes. 

Benieuwd naar wat je kan verwachten tijdens een ruitervakantie in Nederland? Of ben je op zoek naar adressen voor een paardrijvakantie in een van de Nederlandse provincies? Wij delen onze tips met je!

Buitenrijden met je paard

Vanaf de rug van het paard is de schoonheid van de natuur misschien nog wel indrukwekkender dan wanneer je met je eigen voeten op de grond staat. Het is alsof 'buiten' tijdens een rengalop over een breed pad, door dichtbegroeid bos, de lucht nóg frisser doet ruiken. Met de wind in je haren en de zon op je gezicht beleef je een gevoel van vrijheid dat je nieuw leven in blaast. Een onbeschrijfelijke kick. Samen met je favoriete viervoeter onder het zadel kom je op plekken in de natuur die anders niet zo makkelijk te bereiken zouden zijn.

Buitenritten in de Nederlandse natuur

In welke regio van Nederland kan je het mooiste buiten rijden? En in welke natuurgebieden mag je eigenlijk met je paard komen? Als fervente ruiter neem ik je graag mee naar een aantal van mijn favoriete paardrijgebieden in Nederland:

1. Paardrijden op de Veluwe

We beginnen gelijk met het grootste natuurgebied van Nederland, namelijk de Veluwe: hier tref je honderden kilometers aan ruiterpaden en dankzij een uitgebreid knooppuntennetwerk kan je zelfstandig je routes bepalen. De bossen van de Veluwe zijn geliefd voor weekendjes paardrijden of voor het organiseren van meerdaagse tochten. De onverharde paden voeren jou en je paard door een bijzonder en afwisselend natuurlijk landschap van bossen, heidevelden en zandverstuivingen. 

Paardrijden op de Veluwe
Paardrijden op de Veluwe
Deel op Pinterest

Ook het Kootwijkerzand is een schitterend gebied om te paard te verkennen.

2. Paardrijden in de duinen

Een strandrit staat toch wel hoog op het wensenlijstje van elke ruiter en wij snappen waarom. Niets is mooier dan samen met je paard over het strand galopperen, terwijl de zilte wind langs je wangen briest en de manen van je paard woest wapperend over zijn hals strijken. Samen vanuit het duin tot aan de branding. Voor deze unieke paardrijervaring zijn de Nederlandse kustgebieden ideaal. 

Zelf heb ik mooie herinneringen aan mijn vele buitenritten door natuurgebied de Schoorlse duinen: de hoogste duinen van Nederland, maar ook ideaal om als doorsteek te gebruiken. Via de ruiterpaden ben je binnen korte tijd zo op het strand. (Tip: Duinmanege Poelenburgh organiseert hier vaak strandritten in groepsverband). 

Paardrijden aan de kust
Deel op Pinterest

Ook mooi is paardrijden op de waddeneilanden. Op elk eiland vind je wel een paardenstal of manege waar je paarden kan leasen voor een buitenrit of deel kan nemen aan een georganiseerde paardrijtocht. Zelf ben ik wezen paardrijden op Texel en Terschelling, beiden absolute aanraders!

3. Paardrijden in Noord-Brabant

Brabant wordt ook wel paardenland genoemd. Met meer dan 300 rijverenigingen en c.a. 1200+ actieve leden, is Noord-Brabant de grootste provincie binnen Nederland als het gaat om (recreatieve-) paardensport. Grote namen binnen de paardensportwereld, zoals Anky van Grunsven en Imke Schellekens-Bartels, hebben hier hun roots liggen en de Nederlandse provincie is dan ook een geliefde plek voor een paardrijvakantie, zowel voor trainingskampen als voor recreatieritten.

De Loonse en Drunense duinen zijn bij uitstek geschikt voor een heerlijke buitenrit. Maar ook de Rucphense bossen en de Oude Buisse heide is absoluut genieten, de menpaden zijn hier zeer goed onderhouden - dus als je liever met paard en wagen op stap gaat kunnen we je de natuur hier ook van harte aanbevelen.

4. Paardrijden in Drenthe

Door bosrijke natuurgebieden heen, over brede zandpaden of juist hele smalle bospaadjes, langs uitgestrekte heidevelden of door graslanden met karakteristieke boerderijen en eeuwenoude landgoederen: Drenthe heeft het allemaal. 

Voor een onvergetelijke hippische ervaring raden we je aan om mee te doen aan een meerdaagse, georganiseerde trektocht van 3- 4- of zelfs 5 dagen door de Drentse natuur. Verschillende recreatieve paardenbedrijven bieden dit aan, met eigen paard of met huurpaard. Meestal worden deze trektochten ruim vooraf georganiseerd, dus het loont om je op tijd te oriënteren en alvast ruimschoots van te voren te boeken.

Paardrijvakanties in eigen land

Voor een indrukwekkende ruitervakantie hoef je dus helemaal niet naar het buitenland, want Nederland kent genoeg prachtige natuurplekken en leuke ruitersport-adressen voor een onvergetelijke paardrijvakantie in eigen land. Voor zowel rustzoekers die het liefst uren lang samen met hun paard door bossen dwalen, maar ook voor avonturiers die in volle galop flink wat stof op willen laten waaien. Alles kan.

Ga op vakantie met je eigen paard en verblijf bij een accommodatie waar je ook stallingsmogelijkheden hebt. Of huur een paard of pony bij een manege of een lokale boerderij. Kies je voor het laatste, zorg dan dat je dit doet bij een adres waar de paarden goed verzorgd worden en er een paard of pony voor je wordt uitgekozen die bij je past, zowel qua karakter als rijniveau.

Deel ook jouw ruitervakantie tips

Ben je paardenliefhebber en heb je zelf ook aanraders en aanbevelingen? Deel ze met ons en andere ruiters op onze tips en ervaringen pagina, we zijn ontzettend benieuwd! Wat zijn volgens jou de mooiste natuurgebieden om paard te rijden? Welke ruiterroutes moeten er op de bucket list van elke ruiter? En wat zijn jouw favoriete adressen voor een ruitervakantie in Nederland? Geef een score en lees ook de paardrijverhalen van anderen!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!