Ga naar content

Meinweg (Limburg)

Natuurgebieden in Limburg - Het Nationaal Park de Meinweg is voor Nederlandse begrippen op een unieke wijze gevormd. Niet de ijstijd, maar het verschuiven van de aarde door de breuklijnen die zich hier bevinden, hebben het landschap gevormd. Door de breuken zijn steile overgangen ontstaan, met hoogteverschillen van wel 50 meter. Aan de voet van de breuken komt water aan de oppervlakte. Hier zijn dan ook verschillende vennen ontstaan die veel zeldzame diersoorten herbergen. Het natuurgebied de Meinweg kenmerkt zich door bossen, vennen en heide en wordt doorkruist door verschillende beekjes.

Overnachten bij de Meinweg

1. Planten Meinweg

Door de grote verscheidenheid in landschap in het Meinweg natuurgebied en de belangrijke rol van de terrasvorming door de ligging op de breuklijnen, herbergt het gebied een grote verscheidenheid aan planten. Vooralsnog zijn er 767 planten en boomsoorten in dit nationaal park ontdekt. Zo zijn er verschillende bossoorten, zoals de broekbossen (die voornamelijk uit elsen bestaat), waar er veel andere plantensoorten te vinden zijn. Planten zoals de moeraszegge, bittere veldkers, dotterbloem, dotterbloem, slanke sleutelbloem, bosbies, groot heksenkruid, groot springzaad en de beide goudveilsoorten gedijen in het gebied. In de droge en natte hei komen witte en bruine snavelbies en beenbreek voor.

2. Dieren Meinweg

De Meinweg is een waar paradijs voor reptielen en amfibieën. Twaalf van de 16 inheemse beschermde amfibieën komen in het natuurgebied voor. Dat zijn onder andere de knoflookpad, de alpenwatersalamander en de vinpootsalamander. Ook enkele reptielensoorten komen hier voor. De adder, het beeldmerk van het natuurpark, is er een van. Ook de zeldzame gladde slang, de zandhagedis en de hazelworm leven in de Meinweg.
Bovendien is natuurgebied een belangrijke plaats voor vogels. Enkele bijzondere gasten zijn de boomleeuwerik, graspieper, geelgors, fitis en de roodborsttapuit

3. Fietsen en wandelen Meinweg

Het natuurgebied De Meinweg is uiterst geschikt voor mooie natuurwandelingen. Er zijn vele paden waar je uren kunt ronddwalen. Staatsbosbeheer heeft ook mooie wandelroutes uitgezet in het gebied. Daarnaast hebben zij een schitterende fietsroute van 36 kilometer in het Nationaal Park, waardoor u op alle mooie en bijzonder plekjes van het natuurpark komt. Naast wandelen en fietsen is het ook moegelijk om een kano excursie te maken in het Nationaal Park de Meinweg.

Bezoekerscentrum Meinweg

Het bezoekerscentrum van De Meinweg bevind zich in Herkenbosch (Meinweg 2 - 0475-528500). Naast tentoonstellingen zijn er ook vaste activiteiten voor kinderen zoals het speelbos. Vanaf Roermond rijden er bussen naar Herkenbosch.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!