Ga naar content

Meinweg

Het Nationaal Park de Meinweg is voor Nederlandse begrippen op een unieke wijze gevormd. Niet de ijstijd, maar het verschuiven van de aarde door de breuklijnen die zich hier bevinden, hebben het landschap gevormd. Door de breuken zijn steile overgangen ontstaan, met hoogteverschillen van wel 50 meter. Aan de voet van de breuken komt water aan de oppervlakte. Hier zijn dan ook verschillende vennen ontstaan die veel zeldzame diersoorten herbergen.

Overnachten bij de Meinweg

Genieten van de natuur

Het natuurgebied de Meinweg kenmerkt zich door bossen, vennen en heide en wordt doorkruist door verschillende beekjes. Dicht bij Herkenbosch, in de buurt van Roermond en Zittard ligt dit unieke pareltje. 

1. Planten Meinweg

Door de grote verscheidenheid in landschap en de belangrijke rol van de terrasvorming door de ligging op de breuklijnen, herbergt het gebied een grote verscheidenheid aan planten. Vooralsnog zijn er 767 planten en boomsoorten in het Meinweg nationaal park ontdekt. Zo zijn er verschillende bossoorten, zoals de broekbossen (die voornamelijk uit elzen bestaat), waar er veel andere plantensoorten te vinden zijn.

bossen Meinweg
Deel op Pinterest

Planten zoals de moeraszegge, bittere veldkers, dotterbloem, slanke sleutelbloem, bosbies, groot heksenkruid, groot springzaad en de beide goudveilsoorten gedijen in het gebied. In de droge en natte hei komen witte en bruine snavelbies en beenbreek voor.

2. Dieren Meinweg

De Meinweg is een waar paradijs voor verschillende diersoorten, zoals de das en verschillende reptielen en amfibieën. Twaalf van de 16 inheemse beschermde amfibieën komen in het natuurgebied voor. Dat zijn onder andere de knoflookpad, de alpenwatersalamander en de vinpootsalamander.

Ook enkele reptielensoorten worden waargenomen. De adder, het beeldmerk van het natuurpark, is er een van. En de zeldzame gladde slang, de zandhagedis en de hazelworm leven eveneens in de Meinweg. Tot slot is natuurgebied een belangrijke plaats voor vogels. Enkele bijzondere gasten zijn de boomleeuwerik, graspieper, geelgors, blauwborst, fitis en de roodborsttapuit.

3. Fietsen en wandelen Meinweg

Het natuurgebied De Meinweg is uiterst geschikt voor mooie natuurwandelingen. Er zijn vele paden waar je uren kunt ronddwalen. Staatsbosbeheer heeft mooie wandelroutes uitgezet in het gebied. Daarnaast hebben zij een schitterende fietsroute van 36 kilometer in het Nationaal Park, waardoor je op alle mooie en bijzondere plekjes van het natuurpark komt.

Ook fietsers komen aan hun trekken met het ruime aanbod aan fietsroutes in de omgeving van Herkenbosch, waaronder een aantal etappes van het bekende Pieterpad. Naast wandelen en fietsen is het ook mogelijk om een kano-excursie te maken in het Nationaal Park de Meinweg.

4. IJzeren Rijn

Wandel over een oude spoorlijn. De IJzeren Rijn is een historisch tracé dat door natuurgebied de Meinweg voert. Er gaan stemmen op om het traject weer in werking te stellen, maar dit stuit op verzet omdat het de natuur in de Meinweg zou beschadigen.

IJzeren Rijn
Deel op Pinterest

Bezoekerscentrum Meinweg

Het bezoekerscentrum van De Meinweg bevindt zich in Herkenbosch (Meinweg 2 - 0475-528500). Naast tentoonstellingen zijn er ook vaste activiteiten voor kinderen zoals het speelbos. Vanaf Roermond rijden er bussen naar Herkenbosch.
Tip: lees ook meer over andere natuurgebieden in Limburg.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!