Ga naar content

Groote Peel (Limburg)

Natuur in Limburg - Noord-Brabant - Natuurpark de Groote Peel, het kleinste nationaal park van Nederland, heeft zijn unieke vormgeving en natuur overgehouden aan de gevolgen van de ijstijd. Na een dag of weekend in Eindhoven kan je genieten van rust in dit prachtige Limburgse natuurpark.

Geschiedenis van de Groote Peel

Nadat het ijs van de ijstijd verdwenen was, bleef het gebied van de Groote Peel in Limburg nat. Hierdoor waren de omstandigheden ideaal voor het ontstaan van laagveen en later hoogveen. Door deze zachte en instabiele bodem kwamen er nauwelijks grote dieren en mensen in dit gebied voor. Later werd het afgegraven voor de turfwinning, waardoor het unieke landschap grotendeels verdween.

Door structurele ontbossing bleef het open karakter toch behouden. De streek kenmerkt zich nu door rust en ruimte en weidse uitzichten over land en waterpartijen. Via knuppelpaden is het gebied toegankelijk gemaakt. De Groote Peel is een van de weinige natuurgebieden in ons land dat niet doorkruist wordt door autowegen en waar je echt het gevoel hebt een met de natuur te zijn.

Wat te zien in de Groote Peel?

Wat zijn de bezienswaardigheden van de Groote Peel en hoe is de natuur in Limburg en in dit nationaal park? Een ding is zeker: het natuurgebied behoort tot een van de mooiste plekken in Limburg!

1. Planten Groote Peel

Het landschap en de natuur van de Groote Peel is zeer veelzijdig. Door de unieke natuur en de rust in dit natuurgebied, komen er in dit gebied veel zeldzame planten voor. Er zijn gedeeltes in het park waar veenmos groeit, waardoor vorming van hoogveen ook weer plaatsvindt. Andere zeldzame plantensoorten die zeker de moeite waard zijn om op de gevoelige plaat vast te leggen, zijn de grote wolfsklauw, klokjesgentiaan, zonnedauw en de lavendelheide.

Groote Peel nationaal park
Deel op Pinterest

2. Dieren Groote Peel

De Groote Peel is bij uitstek een vogelparadijs. Het park staat internationaal bekend als een waar vogelwalhalla. In dit relatief kleine wetland komen meer dan 200 vogelsoorten voor, waarvan bijna honderd soorten vogels hier broeden. Daarmee is het natuurgebied een van de meest vogelrijke natuurparken van Europa. Enkele zeldzame vogels in dit gebied zijn de grutto, rietgors, blauwborst, ransuil, wulp, roodborsttapuit en sprinkhaanrietzanger.

Een van de meest bijzonder gasten in het natuurgebied is de kraanvogel, die het als rustplaats gebruikt tijdens de trek. Naast vogels komen er ook verschillende zeldzame diersoorten voor in het park. Het spiegeldikkopje is in Nederland een zeldzame vlindersoort. Samen met de heikikker en verschillende libellensoorten leven deze zeldzame diersoorten in De Groote Peel. 

3. Wandelen Groote Peel

Het nationaal park De Groote Peel is alleen te voet te ontdekken. Over knuppelpaden en smalle zandpaden heb je het gevoel echt een met de natuur te worden. Doordat de ondergrond soms erg drassig kan zijn, is het aan te raden goede wandelschoenen aan te trekken. Het is heerlijk om op eigen houtje te wandelen in de Groote Peel. Naast zelfstandig het gebied te ontdekken, zijn er ook tal van excursies mogelijk, waarbij een gids je de bijzondere details van het park laat ervaren en meer vertelt over planten en dieren.

4. Fietsen Groote Peel

Op het zadel kan je altijd meer zien in korte tijd. Diverse fietsknooppunten verbinden de mooiste plekken in en rond de Groote Peel met elkaar. Stippel zelf je route uit en maak kennis met de veelzijdige omgeving.

5. Bezoekerscentrum Groote Peel

Het bezoekerscentrum van de Groote Peel is het ecologisch gebouwde 'Mijl op Zeven'. Het centrum is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed bereikbaar. (Moostdijk 15 in Ospel-Nederweert - 0031 - (0)495-64 14 97).

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!