Ga naar content

Maasduinen (Limburg)

NederlandNationaal Park De Maasduinen in Limburg heeft zijn vorm gekregen door zand en grind dat is aangevoerd in de ijstijd. Rivieren die er stroomden, de Maas en destijds ook de Rijn, hebben er hun sporen achtergelaten. Tenslotte heeft de wind het landschap afgemaakt door prachtige zandduinen bij elkaar te blazen. De ontstane duinen liggen in hoefijzervorm en worden daarom parabool-duinen genoemd.

Natuurpark De Maasduinen strekt zich 20 kilometer langs de Maas uit. Binnenkort zal ook het gebied wat zuidelijk aan het park grenst officieel worden toegevoegd. De huidige 4500 hectare wordt daarmee flink uitgebreid. Wat opvalt in dit gebied is de grote diversiteit aan landschappen en de bijbehorende flora en fauna. Een van de mooiste plekjes in Nederland, waar je als natuurliefhebber geweest moet zijn.

Ontdek de mooiste plekken van de Maasduinen

Wat zijn de mooiste plekjes van dit nationale park? Naturescanner neemt je mee in een overzicht van bezienswaardigheden tijdens een weekendje in de Maasduinen. Vanuit het bezoekerscentrum De Maasduinen in Well heb je een goed vertrekpunt voor het ontdekken van dit gebied. In het centrum is een tentoonstelling over wat er zich buiten in de natuur, soms ongemerkt, afspeelt.

Bijzonder overnachten bij de Maasduinen:

1. Zandduinen van Limburg

In de ijstijd werd een deel van Nederland bedekt door zandgrond. Dankzij de wind ontstonden duinen. De duinen zijn nu minder opvallend doordat planten en bomen ze bedekken, maar ze zijn er wel degelijk. Op sommige plaatsen zijn de zandduinen tot wel 30 meter hoog. Na verloop van tijd raakte het natuurgebied De Maasduinen begroeid met bossen, maar door landbouw en het gebruik van het gebied als weidegrond, ontstonden er op sommige plaatsen weer zandverstuivingen. Deze open plekken, waar heide ging groeien, worden nu door mensenhanden en begrazing in stand gehouden en vormen een van de mooiste plekjes van de Maasduinen.

2. Reindersmeer

Het Reindersmeer ziet er uit alsof de natuur er altijd de vrije hand heeft gehad. De waarheid is echter dat dit meer ontstaan is door mensenhanden. Er zijn onvoorstelbare hoeveelheden grind en zand afgegraven waardoor dit meer is ontstaan. Maar vanaf het moment dat de mensen het gebied terug schonken aan de natuur heeft diezelfde natuur er een paradijs voor planten, dieren en natuurliefhebbers van gemaakt. De opvallende blauwe kleur van het water, de steile oevers en de kleine lagunes geven de natuur hier een on-Nederlands tintje.

3. Bosscherheide en Wellsche Hut

Na de oorlog zijn in dit gedeelte dennenbossen aangelegd voor de houtkap. Hiervan vind je nog genoeg terug. Maar het landschap wordt inmiddels ook weer als vanouds en met een beetje hulp van natuurbeschermers, ingenomen door heide en witte zandgronden en vennen. De loofbomen die hier eigenlijk thuis horen nemen hun plaats weer in. Bij de Wellsche hut kun je een bezoek brengen aan de schaapskooi.

4. Planten en dieren in de Maasduinen

Het landschap van de Maasduinen, dat gevormd is door de rivier, herbergt een unieke vegetatie. Je vindt er onder andere de klokjesgentiaan, de kleine zonnedauw, waterpostelein en moerashertshooi. De Maasduinse bossen kennen vele boomsoorten waaronder verschillende soorten eiken. Op de heide van de Maasduinen zie je vaak planten als de zandzegge en struikheide. Door de invloeden van de rivier, komen er in het natuurgebied zeldzame dieren voor, die in andere natuurparken niet voorkomen. Een goed voorbeeld hiervan is de zeer zeldzame knoflookpad. Daarnaast leven er in de Maasduinen verschillende vleermuizensoorten, bunzings en heeft de bever zich in het gebied genesteld.

Wandelen Maasduinen

Het natuurgebied Maasduinen telt maar liefst 38 wandelroutes, variërend van natuurroutes tot het wandelen langs historische plaatsjes in de omgeving van het nationaal park. Het Reindersmeer kan overgestoken worden met een trekveer. Bij de bezoekerscentra zijn routes verkrijgbaar en je kunt ook gebruik maken van het wandelknooppunt-net dat bij elkaar 200 kilometer lang is. Onderstaand een aantal wandelroutes door De Maasduinen:

  • Wandelroute Rivierduinen. Een hike van 6,4 kilometer over de rivierduinen. Elke top die je beklimt geeft je een nieuwe kijk op het gebied. 
  • Wandelroute Broederbos. Een afwisselende wandeling van 7,9 kilometer door de loof- en naaldbossen, over rivierduinen en door vennetjes. Je wandelt door het Broederbos, Zevenboomsven en Esven. 
  • Wandelroute Duvelskuul. 7,2 kilometer lang wandelen langs de ruïne van Kasteel Bleijenbeek en door de duinen. Vanaf de toppen van de duinen kun je de vennen in de Duvelskuul overzien.
  • Wandelroute Nieuwe natuur. Uitgebreide wandeling van 17 kilometer langs alle highlights. Van het Reindersmeer tot de schaapskooi, over de heide, door de duinen en door het bos. Neem zeker de tijd voor deze wandeling zodat je onderweg tijd hebt om te picknicken en vogels te kijken bij de observatiehut.

Bij bovenstaande routes mogen honden mee, maar natuurlijk wel aangelijnd. Bij het Eendenmeer is er een mooi losloopgebied voor honden.

Fietsroutes Maasduinen

Aan fietsroutes ook geen gebrek in De Maasduinen. Een deel van de routes maakt onderdeel uit van het fietsknooppunten netwerk, waardoor het gebruik van een kaart overbodig is. Je kunt de fietstocht door de Maasduinen dus zo gek maken als je zelf wil. Er zijn routes van meer dan 50 kilometer maar je kunt ook zelf een korte route uitstippelen. Verder zijn er drie uitdagende mountainbikeroutes aangelegd in het gebied. Een rode route van 28 kilometer startend in Well, een groene route van 27 kilometer met start in Well die over de grens met Duitsland gaat en een kortere blauwe route van 16 kilometer die start in Wellerlooi.

Fietsen Maasduinen
||Het is heerlijk fietsen in De Maasduinen

Paardrijden

Een andere manier om NP De Maasduinen te verkennen is te paard. Dankzij de diverse ruiterroutes kun jij het gebied vanuit het zadel verkennen. Hoogtepunten zijn rijden door het Quin en het Broedersbos. De ruiterroute sluit in het zuiden mooi aan op een route door Arcen en Velden en in het noorden op een route in Gennep. Zo kun je jouw rondje verder uitbreiden.

Watersport

De meren en vennen in Nationaal Park Maasduinen zijn bedoeld voor natuurrecreatie. Er mag dan ook niet gezwommen worden. Wil je zwemmen, varen of een andere watersport doen, dan kun je terecht in het vlakbij gelegen Leukermeer, aan de overkant van de N271.

De Maasduinen bezoeken

Het natuurpark Maasduinen heeft inmiddels drie locaties waar bezoekers welkom zijn: het gloednieuwe bezoekerscentrum in Well, het activiteitencentrum in Afferden en in Wellerlooi. Je kunt hier terecht voor meer informatie over wandelroutes en leuke excursies. Vanuit de verschillende centra worden leuke en interessante activiteiten georganiseerd. Meer hierover op de website van Nationaal Park De Maasduinen.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!