Ga naar content

Maasduinen (Limburg)

Nederland - Limburg. Nationaal Park De Maasduinen, heeft zijn vorm gekregen door zand en grind dat is aangevoerd in de ijstijd. Rivieren die er stroomden, de Maas en destijds ook de Rijn, hebben er hun sporen achtergelaten. Tenslotte heeft de wind het landschap afgemaakt door prachtige zandduinen bij elkaar te blazen. De ontstane duinen liggen in hoefijzervorm en worden daarom parabool-duinen genoemd.

Nationaal Park De Maasduinen strekt zich 20 kilometer langs de Maas uit. Binnenkort zal ook het gebied wat zuidelijk aan het park grenst officieel worden toegevoegd. De huidige 4500 hectare wordt daarmee flink uitgebreid. Wat opvalt in dit gebied is de grote diversiteit aan landschappen en de bijbehorende flora en fauna. Een van de mooiste plekjes in Nederland, waar je als natuurliefhebber geweest moet zijn.

Ontdek de mooiste plekken van de Maasduinen

Wat zijn de mooiste plekjes van dit nationale park? Naturescanner neemt je mee in een overzicht van bezienswaardigheden tijdens een weekendje in de Maasduinen. Vanuit het bezoekerscentrum De Maasduinen in Well heb je een goed vertrekpunt voor het ontdekken van dit gebied. In het centrum is een tentoonstelling over wat er zich buiten in de natuur, soms ongemerkt, afspeelt.

Bijzonder overnachten bij de Maasduinen:

1. Zandduinen van Limburg

In de ijstijd werd een deel van Nederland bedekt door zandgrond. Dankzij de wind ontstonden duinen. De duinen zijn nu minder opvallend doordat planten en bomen ze bedekken, maar ze zijn er wel degelijk. Op sommige plaatsen zijn de zandduinen tot wel 30 meter hoog. Na verloop van tijd raakte het natuurgebied De Maasduinen begroeid met bossen, maar door landbouw en het gebruik van het gebied als weidegrond, ontstonden er op sommige plaatsen weer zandverstuivingen. Deze open plekken, waar heide ging groeien, worden nu door mensenhanden en begrazing in stand gehouden en vormen een van de mooiste plekjes van de Maasduinen.

2. Reindersmeer

Het Reindersmeer ziet er uit alsof de natuur er altijd de vrije hand heeft gehad. De waarheid is echter dat dit meer ontstaan is door mensenhanden. Er zijn onvoorstelbare hoeveelheden grind en zand afgegraven waardoor dit meer is ontstaan. Maar vanaf het moment dat de mensen het gebied terug schonken aan de natuur heeft diezelfde natuur er een paradijs voor planten, dieren en natuurliefhebbers van gemaakt. De opvallende blauwe kleur van het water, de steile oevers en de kleine lagunes geven de natuur hier een on-Nederlands tintje.

3. Bosscherheide en Wellsche Hut

Na de oorlog zijn in dit gedeelte dennenbossen aangelegd voor de houtkap. Hiervan vind je nog genoeg terug. Maar het landschap wordt inmiddels ook weer als vanouds en met een beetje hulp van natuurbeschermers, ingenomen door heide en witte zandgronden en vennen. De loofbomen die hier eigenlijk thuis horen nemen hun plaats weer in. Bij de Wellsche hut kun je een bezoek brengen aan de schaapskooi.

4. Planten en dieren in de Maasduinen

Het landschap van de Maasduinen, dat gevormd is door de rivier, herbergt een unieke vegetatie. Je vindt er onder andere de klokjesgentiaan, de kleine zonnedauw, waterpostelein en moerashertshooi. De Maasduinse bossen kennen vele boomsoorten waaronder verschillende soorten eiken. Op de heide van de Maasduinen zie je vaak planten als de zandzegge en struikheide. Door de invloeden van de rivier, komen er in het natuurgebied zeldzame dieren voor, die in andere natuurparken niet voorkomen. Een goed voorbeeld hiervan is de zeer zeldzame knoflookpad. Daarnaast leven er in de Maasduinen verschillende vleermuizensoorten, bunzings en heeft de bever zich in het gebied genesteld.

Wandelen Maasduinen, fietsen en paardrijden

Het natuurgebied Maasduinen telt maar liefst 38 wandelroutes, variërend van natuurroutes tot het wandelen langs historische plaatsjes in de omgeving van het nationaal park. Het Reindersmeer kan overgestoken worden met een trekveer. Bij de bezoekerscentra zijn routes verkrijgbaar en je kunt ook gebruik maken van het wandelknooppunt-net dat bij elkaar 200 kilometer lang is. Aan fietsroutes ook geen gebrek in de Maasduinen. Een deel van de routes maakt ook deel uit van het fietsknooppunten netwerk, waardoor het gebruik van een kaart overbodig is. Ook zijn er drie uitdagende mountainbikeroutes aangelegd in het gebied. Het park telt enkele ruiterpaden, waardoor het mogelijk is de natuur ook te paard te ontdekken. Honden mogen mee, maar natuurlijk wel aangelijnd. Bij het Eendenmeer is er een mooi losloopgebied voor honden.

Watersport

De meren en vennen in Nationaal Park Maasduinen zijn bedoeld voor natuurrecreatie. Er mag dan ook niet gezwommen worden. Wil je zwemmen, varen of een andere watersport doen, dan kun je terecht in het vlakbij gelegen Leukermeer, aan de overkant van de N271.

De Maasduinen bezoeken

Het natuurpark Maasduinen heeft inmiddels drie locaties waar bezoekers welkom zijn: het gloednieuwe bezoekerscentrum in Well, het activiteitencentrum in Afferden en in Wellerlooi. Je kunt hier terecht voor meer informatie over wandelroutes en leuke excursies. Vanuit de verschillende centra worden leuke en interessante activiteiten georganiseerd. Meer hierover op de website van Nationaal Park De Maasduinen.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!