Ga naar content

Sint-Jansberg

Mooiste plekken bij Nijmegen - De Sint-Jansberg is een hooggelegen - in de tijd van de Romeinen een strategische - plek ten zuiden van Nijmegen (Noviomagus). Het ligt op het zuidelijke deel van de stuwwal en is omgeven door moerassige vennen en brongebieden. De hoogste punten zijn de Kiekberg (77 meter) en de Sint-Maartensberg (66 meter). Voor Nederlandse begrippen is dit een heuvelachtig gebied en dat zal je voelen in de kuiten!

Natuur en historie

Sint-Jansberg is een voormalig landgoed van een baron. Daar waar deze man vooral naaldbomen plantte voor de houtbewerking, heeft Natuurmonumenten er een veelzijdige beplanting aan toegevoegd, met loofbomen en struikgewas. Het natuurgebied dat het nu is geworden, biedt de afwisseling van moerasgebieden, velden en hoge heuvels met een fraai uitzicht op de omgeving.

Natuur Sint-Jansberg
Bloemenvelden Sint-Jansberg
Deel op Pinterest

Vanaf de paden op hoogte kijk je uit op akkers en weilanden, omheind met houtwallen. Beekjes kabbelen door het gebied en vlinders fladderen continue voorbij. De kans om een ree te zien is groot. Ook dassen hebben hier hun leefgebied, maar die laten zich minder gauw  zien.

Wandelroutes Sint-Jansberg

Tijdens het wandelen op de Sint-Jansberg moet je voorbereid zijn op hoogteverschillen. Goede wandelschoenen, een bidon met water en een goede conditie zijn geen overbodige luxe. Net voorbij Restaurant de Plasmolense Hof aan de N271 vangen de wandelpaden aan.

1. Kiekbergroute

Een 5,5 km lang wandelpad, de Kiekbergroute, loopt langs de meeste hoogtepunten en kan verlengd worden met 2 andere routes. Het is leuk om in het begin alvast even een ommetje te lopen langs de Bovenste Plasmolen, die dateert uit 1725.

Kiekbergroute
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De afwisselende route voert vervolgens langs de gereconstrueerde restanten van een Romeinse Villa, om dan haar weg te vervolgen door de mooie natuur. Op en neer wandel je over de stuwwal, langs bloemenrijke weiden en beekjes. Tot het einde toe is het een zeer mooie en voor Nederlandse begrippen pittige wandeling. Het laatste stuk voert langs een beek op hoogte. Dit is heel bijzonder, het doet ons denken aan de levada's op Madeira.

2. Mookerheide route

Ongeveer halverwege de Kiekbergroute is er een doorsteek naar de Mookerheide. Het is even klimmen en dalen, maar dit uitstapje brengt nog meer afwisseling in je wandeling.

Bos Mook
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het is flinke daling en daarna weer een stukje omhoog, in totaal zo'n 800 meter wandelen tot aan het begin van het heidegebied. Hier kan je een rondwandeling maken. Hou er rekening mee dat je ook de hellende passage tussen beide gebieden weer terug moet. Als je de Kiekbergroute en de Mookerheide route combineert, ben je ongeveer 10 kilometer aan het wandelen, met ca 200 meter aan hoogteverschillen.

De Mookerheide is wel bijzonder mooi. Vooral in augustus, wanneer de heide paars kleurt. Er zijn verschillende uitzichtpunten, waar je getrakteerd wordt op een prachtig uitzicht over de heide, de Maas en de kerk van Cuijk.

Mookerheide
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Landgoedroute

Een ander pad is de 5 km lange Landgoedroute. Deze kan je ook apart wandelen vanaf de Holleweg (grens met Duitsland). Het pad loopt over het landgoed, langs vijvers, vennen en door oude hellingbossen, met prachtige beuken, eiken en hulst. Er is ook een mammoetboom te bewonderen. Natuurmonumenten heeft veel inspanningen gedaan om het bos weer gevarieerder te maken. Het Koningsven - De Diepen is een nat gebied, omringd door graslanden met bloemen.

4. Pieterpad

Sint-Jans ligt langs het bekende Pieterpad. Had je al plannen om ooit deze gerenommeerde langeafstandswandeling te maken, dan pik je dus het natuurgebied bij Groesbeek meteen mee.  

Deel op Pinterest

Bezienswaardigheden Sint-Jansberg

Naast de veelzijdige natuur en biodiversiteit, is dit schitterende gebied ook van historisch belang. De Romeinen waren hier al gevestigd en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hier flink gevochten.

- Bovenste Plasmolen

De Plasmolen ligt niet direct op de Kiekbergroute, maar vanaf het vertrekpunt kan je hier gemakkelijk even heen lopen. De oude watermolen van Sint-Jansberg dateert uit 1725 en deed toen dienst als papiermolen, later ook als olie- en graanmolen. Het water van de naastgelegen plas werd gebruikt voor de productie.

Plasmolen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In de Tweede Wereldoorlog vonden hevige gevechten plaats rond de molen. In 1999 werd hij gerestaureerd en van mei tot oktober kan je elke tweede zondag van de maand (11-16u) de molen bezichtigen.

- Romeinse Villa

Een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden op de Sint-Jansberg is de Romeinse Villa. Verwacht geen spectaculaire ruïnes, maar een visualisering van wat ooit een prachtig en statisch gebouw moet zijn geweest. Reeds in de 19de eeuw had men het vermoeden dat dit een strategische plek moest zijn in de tijd van de Romeinen en dat werd bewaarheid toen men in 1931 ruïneresten vond. Nu heeft men een aantal kleine muren met stenen en staal weergegeven om de indruk te schetsen van wat hier ooit stond.

Parkeren Sint-Jansberg

Je kunt parkeren langs de N271 of op de grote parkeerplaats langs de Witteweg. Hier heb je ook een ruime keuze aan restaurants en tavernes.

Honden mogen mee, mits aangelijnd. Fietsen en mountainbiken is niet toegestaan.

Logeertips

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!