Ga naar content

Alaska

USA - Wie van natuur en wildlife houdt moet een rondreis in Alaska gemaakt hebben. In de meest noordelijk gelegen Amerikaanse staat spreken vooral de verscheidenheid aan natuur en de vele wilde dieren tot de verbeelding.

Tips rondreis in Alaska

Een rondreis in Alaska, voor velen de mooiste staat van Amerika, zal voor altijd in je geheugen gegrift staan. Glacier Bay en Denali National Park, de toendra op St. Lawrence Island, de gletsjers van de Kenai Fjords, de bruine beren op Kodiak Island en het spectaculaire noorderlicht zijn de hoogtepunten van een natuurreis en dragen bij aan een unieke reiservaring.

Beren in Alaska
Deel op Pinterest

Vaak wordt een reis naar Alaska gecombineerd met Yukon in Canada. Alaska (en Yukon) zijn op vele manieren te bewonderen. Je kunt een reis samenstellen door bijvoorbeeld verschillende bouwstenen te combineren. Je kan een georganiseerde groepsreis of individuele rondreis in Alaska boeken of een cruise maken. Wij hebben alvast een selectie gemaakt van de mooiste rondreizen, kijk dus of er een reis naar jouw wensen tussen zit en wie weet boek je vandaag nog een natuurvakantie in Alaska.

Aanbevolen groepsreizen in Alaska:

Wildlife reis - Dieren in Alaska

Voor velen zijn dieren de belangrijkste reden voor een vakantie in Alaska. De dierenwereld is immers zeer uniek voor de Verenigde Staten; ijsberen, grizzlyberen, lynxen, walvissen, kariboes, zeeleeuwen en ontelbaar veel vogels leven er in de vrije natuur. Gespecialiseerde reisorganisaties bieden wildlife reizen naar Alaska aan, voor natuurliefhebbers is dit een onvergetelijke ervaring. Trek op zoek naar grizzly's, kampeer tussen de kariboes, spot walvissen in de Inside Passage en kijk toe hoe beren zalm vissen in het Katmai National Park. In onze webshop verkopen we handige geplastificeerde kaarten met een overzicht van de meest voorkomende walvissen en een dierengids Alaska.

Onze top natuurreizen:

Mooiste plekken in Alaska

Wat zijn de mooiste gebieden, de mooiste plekjes in Alaska? Hoog bovenaan de lijst staan Denali Nationaal Park en Katmai Nationaal Park. De meeste rondreizen voeren langs Anchorage en Fairbanks, de Hatcher Pass, Tok, Glennallen en Valdez. Een top 6 van natuurgebieden:

1. Denali National Park

Denali national park is een fantastisch mooi en ook populair natuurgebied. Het staat bekend om de uitstekende mogelijkheden voor hiken, wildlife spotten en kamperen. Een van de mooiste plekken is de Denali (voorheen Mount McKinley) in de Alaska Range, de hoogste berg van Noord-Amerika. In augustus 2015 heeft de Amerikaanse President Obama ervoor gezorgd dat de berg weer zijn oorspronkelijke Indiaanse naam Denali krijgt.
Bekijk onze tips voor een reis naar Denali National Park

Natuur in Alaska
Deel op Pinterest

2. Glacier Bay

Glacier Bay National Park bevindt zich in het zuidoosten van Alaska en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Reizigers bezoeken het natuurgebied vooral vanwege de vele walvissen die je er kan zien en de imposante gletsjers die zich hier uitstrekken. Maar je kan er ook veel andere dieren zien en kajakken.

3. Katmai National Park

Het Katmai National Park bevindt zich in het zuiden van Alaska. Dit natuurgebied staat met name bekend om de vissende beren. Het heldere water van de rivieren wemelt van de zalm en forel, bruine beren doen zich graag tegoed aan deze hapjes. Ook bij de 160 km lange kust van het park zijn er tal van beren, zeeleeuwen en otters. Tijdens een natuurreis in groepsverband krijg je de kans om tot zeer dicht bij deze dieren te komen.

Natuurgebieden Alaska
Deel op Pinterest

Daarnaast komen er in de donkere bossen en op de toendra ook elanden, kariboes, lynxen en vossen voor en leven er heel veel vogels. Van de 15 vulkanen in Katmai NP zijn er nog vijf actief. Het park is niet heel makkelijk te bereiken; vanaf Anchorage is het bereikbaar per boot of vliegtuig.

4. Kenai Fjords National Park

Een van de mooiste natuurparken in Alaska werd opgericht in 1980. Een bezoek aan dit nationale park voelt als een reis naar de ijstijd, want de meest prominente bezienswaardigheid in Kenai is een enorm ijsveld. Het is het leefgebied van een wijde waaier aan diersoorten.

5. Matanuska gletsjer

Ook in de omgeving van Anchorage bij Glenn Highway, ligt de Matanuska glacier, met een lengte van 43 km en een breedte van 6,4 km. Het is de grootste gletsjer van de V.S. die met de auto bereikbaar is. Het eindpunt voedt de Matanuska-rivier. Een infocentrum, parkeerplaatsen, picknicktafels, wandelroutes en een kleine camping worden onderhouden door Glacier Tours. Tegen vergoeding kan je een rondleiding met gids boeken. 

Matanuska gletsjer
Deel op Pinterest

Omdat de gletsjer met de auto bereikbaar is via S Glacier Park Road, kunnen toeristen er makkelijk bij komen om te kijken of te wandelen. Het is ook prachtig kajakken hier.

6. Buskin River State Park

Dit is een van de leukste plekken in Alaska om te wandelen, fietsen of klimmen. Glasheldere rivieren nodigen uit tot vissen. Uitgestrekte grasvelden zijn de thuisbasis van veel zoogdieren en de bloemen in de weilanden vormen een bont palet aan kleuren.

Bijzondere overnachtingstip:

Wandelen en fietsen - actief in Alaska

’s Zomers is Alaska een paradijs voor vele outdoor activiteiten. Zowel wandelen als fietsen zijn populair. Tijdens een van de vele wandelingen, of tijdens het mountainbiken over de bergpaden zou je zomaar het pad kunnen kruisen met een eland. Vlieg over actieve vulkanen en afgelegen dorpen, ga zeekajakken bij Prince William Sound, neem deel aan wildwatertours op de Nenana rivier in het Denali National Park of ga vogels observeren. 

Actief in Alaska
Deel op Pinterest

In de koude winters kan men in Alaska dan weer goed skiën of deelnemen aan tochten met hondensleeën. De Mount McKinley in Denali is de hoogste berg van de Verenigde Staten en vormt het hele jaar door een trekpleister voor bergbeklimmers en outdoor avonturiers. Kortom, reizen in Alaska is een en al outdoor en natuur! Verscheidene reisorganisaties bieden actieve reizen aan.

Tijdens diverse reizen van Nederlandse reisorganisaties ga je ook het water op om in alle rust te genieten van de mooie natuur in Alaska. Wil je de mooiste gebieden weten, lees dan meer over kanoën in Alaska.

Cruise Alaska

Alaska is een bestemming bij uitstek voor een cruise. De bekende Inside Passage waterweg voert door een ongeëvenaard mooi landschap van mosgroene eilanden en mooie baaien. Terwijl je er met de ferry doorheen vaart hoor je orka’s plonzen in het water. Bij Bellingham in Canada (140 km ten noorden van Seattle) kun je inschepen op de Alaska Marine Highway ferry’s. Kijk ook hier indien je interesse hebt in cruises.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!