Ga naar content

Reuzengebergte

Naar de bergen in Tsjechië! In het noorden van het land, op de grens met Polen, ligt het Reuzengebergte. Het berggebied is ruim 40 km lang en meer dan 20 km breed. Het is het grootste en hoogste berggebied in Tsjechië. Een groot deel van het Reuzengebergte is nationaal park. Zowel aan de Tsjechische kant (zuidzijde van het gebergte) als aan de Poolse kant komen elk jaar vele toeristen genieten van de ongekende wandel-, fiets- en buitensportmogelijkheden en het fantastische uitzicht!

Natuur in Krkonose en Karkonosze

Onze collega Gitta bezocht in 2019 het Nationaal Park Karkonosze in Polen en schreef hierover een aparte pagina boordevol tips en ervaringen. Zelf trok ik in september 2020 naar de Tsjechische kant van het Reuzengebergte, waarover ik hieronder meer vertel.

Het grootste gedeelte van het berggebied ligt tussen de 800 en 1500 meter hoogte. Het Reuzengebergte, Krkonose in het Tsjechisch, is vernoemd naar de reus die in het gebergte zou leven. Hoewel het gebied veel lager is dan bijvoorbeeld de Alpen, is het toch een echt berggebied en kan je je er goed een reus voorstellen.

In het gebied zijn vele wandelroutes uitgezet - variërend in lengte en moeilijkheidsgraad –, die goed zijn aangegeven. Ook zijn er tal van mountainbikeroutes, worden er downhill clinics gegeven (op de mtb of step de berg af!), kan je begeleid klimmen of abseilen en zijn er tripjes waarbij je met een quad de bergen doorcrosst. Na afloop even een plons in één van de vele frisse bergbeekjes en snel naar het terras, waar een grote, koude pivo(bier) al op je staat te wachten. 

Reis naar het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte ligt op ongeveer 900 kilometer van Utrecht en is goed in één dag te bereizen met de auto, trein of vliegtuig (vliegen naar Praag) en bus. In de relatief hooggelegen toeristische bergdorpen zoals Janské Lázně, Harrachov, Spyndleruv Mlyn en Pec pod Snezkou kan je overnachten in hotels en appartementen. Aan de voet van het Reuzengebergte en in het omringende Podkrkonose (het voorgebergte van het Reuzengebergte) zijn enkele leuke, kleine campings.

Wandelen in het Reuzengebergte

Door het hele Reuzengebergte zijn gemarkeerde wandelroutes uitgezet, die duidelijk terug te vinden zijn op de kaarten van het gebied. Erg handig ook is Mapy.cz, waar je alle gedetailleerde informatie kunt zien. Zo kan je voor jezelf een mooie tocht uitstippelen, aangepast op het niveau en de behoeften van de wandelaars. Wat zijn de mooiste plekken om te wandelen in het Reuzengebergte? Enkele tochten die niet mogen ontbreken:

1. De stroom op naar de bron van de Elbe
De Elbe begint als een klein stroompje in het gebergte. Een wandeltocht voert langs het kolkende riviertje met vele watervalletjes, klauterend over stenen en rotspaadjes, totdat je bovenop de berg bij de oorsprong van deze in Duitsland zo grote rivier komt.

Wandelen Reuzengebergte
Deel op Pinterest

2. De beklimming van de hoogste piek op 1602 meter
De top van deze hoogste berg van het Reuzengebergte, de Sněžka, is gemakkelijk te bereiken met de kabelbaan vanaf Pec pod Snezkou, maar zelf omhoog lopen geeft meer voldoening en is bovendien prachtig! Bovenop kun je een stukje over de Tsjechisch-Poolse vriendschapsroute wandelen: een wandelpad op de kam, precies op de grens.

Let op: de eerste meters bovenaan kan je nog over wat schoolkinderen struikelen, na een kwartiertje lopen is de rust wedergekeerd. Vanaf de kale top van de Snezka (de Sneeuwkop) kun je het hele gebied overzien en kijk je als een adelaar op de omliggende bergen en heuvels neer. 

3. Een tocht over de 'boomstampaadjes' ten noorden van Spyndleruv Mlyn
Paden van boomstammen en vlonders voeren je over de venige stukken boven op de berg ten noorden van Spyndleruv Mlyn. Een bijzonder landschap wat moerassig aandoet, terwijl het uitzicht bevestigt dat je toch echt ruim 1000 meter boven zeeniveau zit. Kom je weer op wat hardere ondergrond dan leiden bergpaadjes je over talloze kleine beekjes, door bossen en langs fraaie bergweides.

4. Waterval van Harrachov
In het meest westelijke deel van het natuurpark ligt de waterval van Harrachov; de grootste en de bekendste van het gebied. In de zomer druk bezocht door families die genieten van de waterpret. Rondom het dorp zijn de wandelpaden nog druk, maar iets verderop kan je weer in alle rust genieten van de natuur.

Mooiste plekken Reuzengebergte
Deel op Pinterest

Goede startpunten om te wandelen in het Reuzengebergte zijn Spyndleruv Mlyn, Pec pod Snezkou en Harrachov. In deze toeristische bergdorpjes is voldoende parkeermogelijkheid. Ook zijn ze goed bereikbaar met het openbaar vervoer: er rijden regelmatig bussen vanuit het omliggende gebied omhoog. In de winter zijn het drukbezochte wintersportoorden, waardoor het ook met de cafeetjes, restaurants en andere gezelligheid wel goed zit in deze plaatsen. 

Fietsen in Karkonosze

Fietsen is enorm populair en de voorzieningen zijn voortreffelijk. Speciale bussen brengen de fietsers met fiets naar vertrekpunten, op diverse plaatsen kan je fietsen huren en er zijn ruim 400 km aan gemarkeerde routes in de bergen. Ook in het dal kan je ontspannen fietsen over meer dan 230 km aan fietspaden.

Bezienswaardigheden Reuzengebergte

Naast wandelen, fietsen en andere buitensporten is er in en om het Reuzengebergte ook genoeg cultuurhistorisch vermaak. Vroeger was er mijnbouw, werd er glas geblazen en is er een groot ondergronds verdedigingswerk gebouwd. Nu zijn er in diverse musea waarin deze activiteiten belicht worden.

Sněžka

De Sněžka is de hoogste berg aan Tsjechische kant (1.603 meter hoog). De uitvalsbasis is een beetje in het midden van het natuurgebied. Een kabellift voert naar de top. Een andere leuke activiteit om hier te doen is bobsleeën bij het Bobsleigh Relax Park. 

Sněžka
Deel op Pinterest

Černá hora

Een van de bekende bergen in het Reuzengebergte. In de winter een populair skioord, in de zomer een walhalla voor wandelaars en fietsers. Ook hier kan je met een kabellift de top van de berg bereiken. Sportievelingen kunnen er voor kiezen om de weg naar beneden te steppen; bij het vertrekpunt van de kabelbaan kan je een step huren.

Cerna Hora
Deel op Pinterest

Janské Lázně is een Tsjechisch kuuroord en goed vertrekpunt om het Tsjechische deel van het gebergte te verkennen. Na een dag actief zijn in het Reuzengebergte is het heerlijk om te ontspannen in de spa, die zich in het centrum van het stadje bevindt. In de 15de eeuw waren er al vermeldingen van deze warmwaterbronnen.

Kastelen in het Reuzengebergte

Net als in de rest van Tsjechië – het land met de hoogte kastelendichtheid ter wereld – zijn er ontelbaar veel heuvels met fraaie burchten en paleisjes.

Grotten van Semily

In het gebied aan de voet van het Reuzengebergte zijn de Dolomietgrotten van Bozkov, ook grotten van Semily een echte aanrader!

Omgeving Reuzengebergte

Ook de directe omgeving van het Reuzengebergte heeft veel bijzonders te bieden.

Nationaal Natuurreservaat Adršpašsko-Teplické

De rotsstad Adrspach en Teplice zijn een bekende trekpleister ten oosten van het Reuzengebergte, het rotsenwoud is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Tsjechië. Reusachtige rotspilaren en -formaties steken hier tussen de bossen door de lucht in. Wandel door het labyrint van rotstorens, langs massieve wanden van Chrámové en door nauwe kloven in de Anenské vallei. Lees meer over de natuur rond Broumov.

Teplice
Deel op Pinterest

Cesky Raj

Meer naar het zuidwesten is Cesky Raj een vergelijkbaar en adembenemend gebied. Kruip-door-sluip-door-weggetjes tussen gigantische rotspilaren door, omhoog klauteren om het gebied van bovenaf te bewonderen en afdalen over smalle paadjes tussen rotsen en groen.

Podkrkonose

Het voorgebergte van het Reuzengebergte (Podkrkonose) is een afwisselend heuvelgebied waar je prachtig kan fietsen (zowel racefietsen als mountainbiken), wandelen en paardrijden. De dorpjes hebben vrijwel allemaal een vierkant centraal marktplein, omringd door gekleurde huizen met fraaie bogen die een overdekte markt rondom het plein vormen.

Zowel in de dorpjes als in de restaurantjes langs de kant van de weg zal je je als toerist altijd welkom voelen. Met een woordje Engels en Duits red je je prima. Het eten is er lekker, goedkoop en veel, de drank (voornamelijk bier met een laag alcoholpercentage) vloeit rijkelijk.

Wintersport in het Reuzengebergte

Het skiresort Cerna Hora - PEC is het grootste wintersportgebied in Tsjechië. 50 kilometer aan pistes liggen hier uitgestrekt over 6 skigebieden. Met één skipas maak je gebruik van de verschillende gebieden, die goed met elkaar verbonden zijn. Een goede uitvalsbasis is het spa-plaatsje Janské Lázne.

Flixbus heeft verschillende routes in Tsjechië. De route van Praag naar Wroclaw in Polen werd uitgebreid met enkele haltes. Op deze route stopt de bus bij een aantal skigebieden in het Reuzengebergte; de bus stopt nu ook bij Smržovka, Tanvald, Kořenov en Harrachov. Door deze nieuwe haltes is een combinatie van Praag en skiën nog aantrekkelijker. De rit van Praag naar Harrachov, het grootste skigebied waar de bus stopt, duurt ca. twee uur en tickets kosten ongeveer 6 euro.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!