Ga naar content

Boheemse woud en Beierse woud

Nabij de grens tussen Duitsland en Tsjechië vormen donkere dichte bossen een prachtig decor voor een natuurvakantie. Delen van dit gebied waren vanwege het IJzeren Gordijn lange tijd ontoegankelijk, waardoor het landschap ongeschonden bleef. In de natuur van het Boheemse en Beierse woud kun je ontspannen, een weekje uitwaaien, wandelen en genieten van puur natuur, dit alles in een mysterieuze en soms een beetje griezelige omgeving.

Mooiste plekken in het Beierse en het Boheemse Woud

Wat zijn de mooiste plekjes en gebieden? Welke dieren komen er voor en wat kan je verwachten van de natuur?

1. Beierse Woud

Het Beierse Woud is het oudste beschermde natuurgebied in Duitsland. De bossen bij de Tsjechisch – Duitse grens hebben iets onheilspellends. De pure wildernis en de ondoordringbare stukken oerbos hebben zich de laatste decennia weliswaar vaak ingeruild tegen meer verzorgde naaldbossen, maar toch zijn er nog mooie stukken oerbos overgebleven. De meeste bezoekers wandelen over bewegwijzerde paden door de dichte bossen tot bij het stille water van het Rachelmeer (Rachelsee). De diepdonkere waterspiegel heeft iets griezeligs. Voor fotografen is het meer een schilderachtig natuurfenomeen.

Ook de Urwald Mittelsteighütte nabij Eisentein wordt veel bezocht door wandelaars. Tussen de Weidhütte en de Glashütte ligt het bergwandelgebied Steinberg, met hoge bergen, rotsspleten en smalle kloven. Een steil pad leidt naar een betoverend panorama met vergezicht over de boomkruinen. Bij de grens met Tsjechië sluit het Beierse Woud aan op het Tsjechische nationale park Sumuva.

De highlights van het Boheemse Woud zien tijdens een wandelreis? Hike dan de Seven Summits Bodenmais, een wandelroute van 43 kilometer over zeven pieken rond de stad Bodenmais. Onderweg geniet je van dichte bossen, watervallen en vergezichten vanaf de toppen. 

Leuke individuele vakanties:

Dieren in het Beierse Woud

Een aantal "Tierfreigelände" biedt ruimte en bescherming voor de dieren in het Beierse Woud: wolven, beren, lynxen, otters en uilen. Deze Tierfreigelande zijn grote omheinde natuurgebieden, waar de dieren vrij kunnen rondlopen. Veel natuurfotografen komen hierheen om het wildlife in een natuurlijke omgeving te kunnen fotograferen.

Wilde dieren zoals de bruine beer, de wolf of de lynx zijn hier relatief makkelijk te fotograferen. Met een beetje geluk kan je ook wilde zwijnen, eekhoorns, vossen en hermelijnen zien. Vogels als de waterspreeuw en de drieteenspecht worden regelmatig gezien.

2. Boheemse woud

Het Bohemer Woud / Böhmerwald of Tsjechische Nationaal Park Sumava herbergt een begroeiing van beuken, bergsparren en dennen. Bruisende beken stromen door het 400 jaar oude oerbos van het Boheemse woud. Daar waar de Höllbach rivier ontspringt zijn rotsen bedekt met gele korstmossen. De legende zegt dat zich hier het gat naar de hel bevindt.

Nationaal Park Sumava
Deel op Pinterest

In het Boheemse Woud worden vaak reeën en herten gezien. Maar ook de schuwe lynx heeft er zijn leefgebied. Langs het water maak je kans op een ontmoeting met de rivierotter. Ook een dagexcursie naar de bron van de Moldau (Vltava), de langste rivier van Tsjechië, is de moeite! Vanaf het plaatsje Kvilda kan je een 6 kilometer lang pad wandelen langs een zijarm van de rivier, de Teplá Vltava, en je weg vervolgen tot bij de bron van de Moldau.

Uiteraard is Sumava ook een uitstekend wandelgebied. Met name de Goldsteigroute voert door het Boheemse Woud. De trail dankt haar naam aan een oude smokkelroute. In de middeleeuwen werd zout gesmokkeld van de Donau naar Bohemen, wat resulteerde in een grote rijkdom voor de aangrenzende dorpjes.

Vakantie Beierse Woud - Bohemerwoud

Zowel het Beierse als het Boheemse woud zijn schitterende bosgebieden voor een weekje weg of een langere vakantie in de natuur. Je kan er verblijven in de bossen of dicht bij een rivier. Bijvoorbeeld de Grote Regen, waarvan de bron in het Boheemse Woud in Tsjechië ligt. Bij het Beierse Eisenstein vervolgt de Regen zijn weg over de grens. In de zomer is het heerlijk genieten in de natuur. In de winter kan je dit combineren met een van de Kerstmarkten. Bekijk onze reistips voor betrouwbare reisorganisaties met vakantiehuizen, hotels en reizen naar deze Tsjechisch-Duitse natuurgebieden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!