Ga naar content

Karkonosze Nationaal Park in Polen

Natuur in Polen - Gelegen in het hogere gedeelte van het Reuzengebergte in zuidwest Polen tref je Nationaal Park Karkonosze (pools: Karkonoski Park Narodowy), op de grens met Tsjechië. Het Nationale Park is opgericht in 1959 om daar de natuur, bijzondere bergpartijen en bijbehorende flora en fauna te beschermen.

Natuur in het Nationaal Park

Hoe is het landschap van Karkonosze? Met een oppervlakte van meer dan 5,5 duizend hectare kenmerkt het Nationaal Park zich door een majestueus en grillig berglandschap. Het park bevindt zich op de noordelijke helling van het Reuzengebergte: een van de oudste bergpartijen in Europa.

Het gebied dankt zijn naam dankt aan de legende dat er een reus genaamd Karkonosz zou wonen. Het is niet zo dat de bergen reusachtig hoog zijn, het grootste gedeelte van dit berggebied ligt maar tussen de 800 en 1200 meter hoog. Wel zijn er enkele uitschieters zoals de Śnieżka (1602m) en de Wielki Szyszak (1509m).

Mooiste plekken in Karkonosze Nationaal Park

Typerend voor de natuur in het Karkonosze Nationaal Park zijn keteldalen, rotsformaties, gletsjermeren en eindeloze sparrenbossen die de hellingen prachtig bekleden. Het is geen verrassing dat het park een geliefde plek is voor natuur- en wandelliefhebbers. Je kunt hier heerlijk bergwandelen. Wat zijn de niet te missen bezienswaardigheden aan de Poolse kant van het Reuzengebergte?

  1. Śnieżka

  Aan de oostkant van het gebergte, op grens van Tsjechië en Polen, tref je de dominerende top van het gebergte. Kies ervoor om vanuit het Poolse Karpacz via verschillende paden naar boven te wandelen, of doe het rustig aan en pak de kabelbaan om naar boven te gaan.

  Sniezka
  Sniezka
  Deel op Pinterest

  Vanaf de top van de berg heb je een prachtig panorama uitzicht over het landschap van de Karkonosze. Ook kun je bovenop de berg een hapje eten bij het restaurant, een ansichtkaart kopen bij het souvenirwinkeltje of de kapel st. Vavřinec bezoeken. Het kan hier best toeristisch zijn, maar een bezoek aan de Śnieżka is een plezierig uitje en verdient het zeker om onderdeel van je reis naar de Karkonosze te zijn.

  2. Śląskie Kamienie

  Op de hoofdkam van het gebergte tref je tal van bijzondere rotsformaties, maar de beroemdste zijn de Dívcí kameny-Śląskie Kamienie. Deze imposante rots-torens van graniet staan pal naast elkaar op 1400 meter hoogte en worden daarom ook wel de tweeling pieken genoemd.  Ook vanaf hier bewonder je fenomenale vergezichten over onder meer de Karkonoski-pas en de Jelenia Góra vallei.

  3. Śnieżne Kotły

  In totaal kent het park zes karakteristieke keteldalen, maar de twee best ontwikkelde postglaciale gletsjerdalen zijn gevormd tijdens de laatste fase van de ijstijd en bestaan voornamelijk uit graniet. Gelegen tussen Łabski Szczyt en Wielki Szyszak ligt de Śnieżne Kotły vallei. Het is een bijzonder plekje omdat er twee keteldalen naast elkaar gelegen zijn, waarbij het ijs ervoor zorgde dat deze naar elkaar toe erodeerden, hierbij ontstond een zeer smalle bergkam waarvan de imposante rotswanden wel tot 200 meter hoog reiken.

  Hier vind je nog tot laat in de zomer sneeuw. De vallei is bekend om zijn unieke flora en fauna, je treft hier veel wilde dieren en door het bijzondere klimaat ook zeer zeldzame soorten arctische en alpine planten. Het beklimmen van de steile bergtoppen rondom de vallei is behoorlijk zwaar, maar het is zeker de moeite waard want je wordt beloond met prachtige uitzichten.

  4. Mały Staw

  De naam vertaalt in het Pools letterlijk naar Kleine vijver, het is dan ook geen verrassing dat dit het kleinste gletsjermeer is in het Nationale Park Karkonosze. Mały Staw is gelegen in een keteldal en daarmee een postglaciaal meer, met een diepte van ongeveer 7 meter.

  De omgeving rondom het meer is prachtig, je kunt aan de rand van het meer overnachten in de Samotnia-hut en al met al zorgt de charme van deze locatie ervoor dat je hier je hart een beetje verliest, het is dan ook zeker een plekje is waar na afloop opnieuw naar terug wil keren.

  5. Chojnik kasteel

  Terug naar de tijd van steden en staten met een bezoek aan de ruïnes van het Chojnik-kasteel. Het kasteel dateert uit de 12de eeuw, het was flink uitgebrand in 1675 en daarna nooit meer herbouwd. Het ligt net buiten de stad Jelenia Góra, op de top van een heuvel die 627 meter hoog is.

  Vanaf de voet van de heuvel zijn er verschillende wandelpaden naar boven aangelegd en je kunt zelf de moeilijkheidsgraad bepalen. Eenmaal boven heb je een spectaculair panorama uitzicht en kun je eindeloos het terrein verkennen, met grotten en rotsformaties rondom. Maar ook binnen is het gaaf vertoeven, want klimmen en klauteren in het kasteel is volledig toegestaan.

  Deel op Pinterest

  Flora en Fauna 

  Het grootste gedeelte van het park is bedekt met bossen, al tref je in de alpiene zone vooral korstmossen op het gesteente. Door het gehele park zijn meer dan duizend verschillende soorten planten te vinden, waarvan veel bijzonder en zeldzaam zijn, zoals: valkruid, de slanke sleutelbloem en bosorchis.

  Welke dieren leven er? De meest voorkomende wilde dieren zijn onder meer otters, edelherten, zwijnen, moeflons en vossen; maar ook grotere carnivoren als de wolf en de lynx doen inmiddels langzaamaan hun terugkeer in het park. 

  Het Reuzengebergte is ook een toevluchtsoord voor bijzondere vogelsoorten, zoals de dwerg uil, zeearend, slechtvalken, oehoe, blauwborst en korhoenders. Gek op vogels kijken? Vergeet dan vooral niet je verrekijker mee te nemen.

  Activiteiten in het Karkonosze Nationaal Park

  Wat te doen in Karkonosze? Binnen het Nationaal Park Karkonosze valt veel te beleven. Zowel actieve vakantiegangers als rustzoekers kunnen zich hier beiden prima vermaken.

  In het park zijn verschillende wandelpaden aangelegd, de tochten die je hier kunt maken variëren van een paar uurtjes bergwandelen tot meerdaagse huttentochten. Ook de moeilijkheidsgraad varieert tussen verschillende wandelingen – dus wees niet gevreesd: je hoeft zeker niet in topconditie te zijn om hier toch heerlijk de natuur te kunnen verkennen. Lees meer over wandelen in Karkonosze Nationaal Park.

  Wandelpad richting Sniezne Kotly
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  In het park zijn gemarkeerde fietsroutes die het goed mogelijk maken om met de fiets of mountainbike de bergen in trekken. Bij de lokale VVV-kantoren verkopen ze geplastificeerde gidsen waarop alle routes staan, maar ook bij boekhandel De Zwerver kun je alvast een kaart bestellen met zowel wandel- als fietsroutes. 

  ’s Winters is het gebied overigens een paradijs voor wintersportliefhebbers. Je hebt nabij gelegen skicentrums en binnenin het park worden sledetochten met paard en wagen georganiseerd, iets wat de lokale bevolking een kuligi noemt: een populair en sprookjesachtig evenement.

  Tot slot kun je in de omgeving ook tal van andere sporten beoefenen, zoals paardrijden, paragliden, zweefvliegen en parachutespringen.

  Beste reistijd en belangrijke informatie

  Van plan om een bezoek aan het Nationaal Park Karkonosze te brengen? Probeer deze dan in te plannen in de zomermaanden, tussen mei en oktober. De strenge winters zijn namelijk ijskoud en in de bergen daalt de temperatuur al snel naar een ongekende -40 graden. De sneeuw in de keteldalen blijft lang liggen, dus wees niet verrast als je zelfs in juni nog sneeuw op de wandelpaden aantreft. Reken zeker in het voor- en najaar nog op enige gladheid.

  ’s Zomers kan je in het dal een heerlijk aangenaam temperatuurtje verwachten, maar bovenin de bergen staat evengoed een behoorlijk fris windje. Ook moet je rekening houden met mogelijke weerswisselingen gedurende alle jaargetijden, met harde windvlagen en veel neerslag als gevolg. Plan je tochten daarom altijd goed van tevoren in en zorg dat mensen uit je omgeving weten waar je bent.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Gitta Schermer
  Geschreven door
  Gitta Schermer
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!