Ga naar content

Wandelen in Karkonosze Nationaal Park

Karkonosze Nationaal Park - het zuidoosten van Polen is een geliefde plek om te wandelen vanwege de grote begaanbaarheid van de bospaden, die je slingerend naar de pieken van het Reuzengebergte leiden. De regio heeft een netwerk aan goed gemarkeerde wandelroutes, waarvan de meeste het hele jaar door geopend zijn. Je kunt kiezen tussen lange afstandstochten, bergexpedities of kortere wandelingen door natuurreservaten.

Wandelen in het Poolse Reuzengebergte

Het Reuzengebergte kent een eindeloze lijst van wandelroutes, die kriskras door het landschap heen lopen en met korte zijweggetjes ook nog eens aan elkaar verbonden zijn. Het grootste gedeelte van het jaar zijn deze paden geopend voor wandelaars, maar de loop van sommige routes kan veranderen vanwege de veiligheidsrisico's die zich tijdens de strenge winters voordoen. Ook zijn er in het voorjaar sommige wandelpaden afgesloten in verband met het broedseizoen van zeldzame- en bedreigde vogelsoorten.

Besneeuwde paden in het Poolse Reuzengebergte
© Gitta Schermer
Deel op Pinterest

Voor elk type wandelaar is er wel iets te doen in Karkonosze Nationaal Park. Het is ook een uitstekende plek om met kinderen op stap te gaan, zoals veel Poolse families doen. De paden zijn over het algemeen breed en veilig, de klim omhoog is meestal ook niet te zwaar - wat het uitstekend maakt voor jonge- of beginnende bergbeklimmers. Ook mag de hond mee het Nationaal Park in, lees daarvoor meer tips op onze wandelen met honden pagina. 

De meeste wandelroutes starten aan de voet van het Reuzengebergte, bij de populaire plaatsen Karpacz en Szklarska Poręba. Hier zijn ook tal van overnachtingsmogelijkheden, je kunt er voor kiezen om een hotel te boeken in de stad of juist wat meer in het buitengebied te overnachten.

Duidelijke bewegwijzering in Karkonosze Nationaal Park
© Naturescanner Gitta
Deel op Pinterest

Mooiste wandelroutes in Karkonosze Nationaal Park

Maar wat zijn nu precies de mooiste en fijnste wandelroutes in Karkonosze Nationaal Park in Polen? In mei 2019 ben ik hier zelf samen met Expeditie Polen op stap geweest, dus hierbij geef ik je alvast een aantal tips en onze persoonlijke aanbevelingen voor jouw wandeltocht door dit indrukwekkende stukje natuur in Polen.

1. Śnieżka beklimmen

We beginnen gelijk met de hoogste uitschieter van het Reuzengebergte en menig favoriet onder wandelaars in het Karkonosze Nationaal Park. De piek van de Śnieżka is 1602 m hoog en ligt aan de oostkant van het gebergte, precies op de grens met Tsjechië. Vanuit het geliefde dorpje Karpacz kun je in goede omstandigheden via diverse paden naar boven wandelen, eerst door zachtgroen-gebladerde bossen die al snel plaats maken voor dun begroeide sparrenbossen die je leiden naar de onbegroeide top. 

Zicht op de piek Sniezka
Zicht op de piek Sniezka
Deel op Pinterest

Voor een kortere tocht kun je ook de stoeltjeslift naar het eerste station op ongeveer 1300m hoogte nemen, wat op zichzelf al een hele mooie tocht is met spectaculaire uitzichten rondom. Zo bespaar je jezelf een aantal uren wandelen en ben je gelijk boven de relatief lage boomgrens op het Reuzengebergte, waarvan het meest boven de 1300m is bedekt door een tapijt van alpiene graslanden en korstmossen. Nog een stukje hoger is het enkel wandelen over ruige, rotsachtige paden naar de grillige piek van de Śnieżka. 

Vergezichten vanaf Sniezka
© Naturescanner Gitta
Deel op Pinterest

Je wandelt hier overigens nooit alleen, want de Polen trekken er zelf ook graag op uit en het landschap van het Nationaal Park is zeer geliefd. Samen met groepen andere wandelaars stroom je hier gezamenlijk de berg op. Onderweg kun je stoppen voor een kopje koffie of op de terugweg: proosten met een verfrissend biertje van de tap en een stevige worst van de barbecue. 

Zicht op het landschap rondom Sniezka
© Gitta Schermer
Deel op Pinterest


De drukte doet overigens geen afbreuk aan de algehele ervaring, de klim naar de top is zeker de moeite waard want bovenop heb je prachtig uitzicht over indrukwekkend berglandschap en glooiingen van talloos veel tinten groen. Ook tref je hier een zeer intrigerend gebouw dat door zijn vorm net lijkt op een vliegende schotel, het is dan ook niet verwonderlijk dat dit ooit een meteorologisch observatorium was. 

Meteorologisch observatorium bovenop Sniezka
© Naturescanner Gitta
Deel op Pinterest

Jagniątków naar Śnieżne Kotły

In het Poolse Reuzengebergte mag een wandeling naar de keteldalen van Śnieżne Kotły niet ontbreken. Tussen de toppen van Łabski Szczyt ( 1471m hoog ) en Wielki Szyszak ( 1509m hoog ) ligt deze indrukwekkende vallei. Tijdens de laatste ijstijd erodeerde het ijs in de twee keteldalen naar elkaar toe, waarbij een smalle bergkam ontstond met rotswanden die tot wel 200m naar beneden kelderen. Een indrukwekkend gezicht.

De beste plek om je wandeling naar de Śnieżne Kotły te starten is nabij Jagniątków, een lieflijk en authentiek Boheems dorpje. Wij zijn zelf van hieruit doorgereden naar een onderwijscentrum genaamd Żywy Bank Genów Jagniątków. Hier leer je meer over de planten die binnen het Nationaal Park Karkonosze groeien en daarnaast hebben ze ook een kleine vlindertuin waar je doorheen kunt lopen. Langs de tuin staan borden met uitleg over de verschillende soorten die je hier aantreft.

Vlindertuin aan de start van wandelpad Karkonosze
© Naturescanner Gitta
Deel op Pinterest

Vanaf Żywy Bank Genów Jagniątków wandel je over ruige bospaden die willekeurig met flinke stenen- of rotsen zijn bekleed, waardoor je toch wel op moet letten met waar je je voeten neerzet. Het licht dat hier door de toppen van het donkergroene bos heen schijnt geeft een sfeer van mystiek, het is absoluut genieten om hier doorheen te kuieren over toch wel een flinke helling omhoog. 

Onderweg naar de top zijn verschillende uitkijkpunten met zeer uiteenlopende vergezichten: over diepe valleien en kraakheldere bergmeren. Je kunt kiezen uit meerdere routes naar boven, afhankelijk van wandelduur en moeilijkheidsgraad. Ook kun je tijdens het wandelen de route nog aanpassen als je dat wil, het staat allemaal duidelijk aangegeven op de bewegwijzering binnen in het park.

Zicht op diepe valleien in het Poolse landschap
© Naturescanner Gitta
Deel op Pinterest

Richting de top maakt het bos opnieuw plek voor een lichtere vegetatie, net als bij de Śnieżka. Tijdens onze wandeling begin mei lag hier nog flink pak sneeuw, wat een winterse dimensie aan de wandeltocht gaf ondanks het verder heerlijke weer met bijbehorend zonnetje. 

De laatste stijging naar boven is behoorlijk zwaar, al is het absoluut geen klim- of klauterwerk. Opmerkelijk is dat je - eenmaal boven - wandelt over zo goed als vlakke wandelpaden met spectaculaire uitzichten over de twee keteldalen, de Śnieżne Kotły is een zeer diepe vallei met imposante rotswanden van grillig gesteente.

Sniezne Kotly vallei Polen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De weg terug kun je weer via een andere route doen, zo maak je een mooie wandeltocht rondom het sneeuwachtige gebergte en geniet je natuurlijk veel meer van het landschap dan dat je doet als je alleen maar heen-en-weer loopt. 

Watervallen in het Poolse Reuzengebergte

Genoeg bergen beklommen? Doe het eens iets rustiger aan en breng een bezoek aan een van de vele mooie watervallen binnen het Nationaal Park Karkonosze. Het Poolse Reuzengebergte kent er verschillende, hierbij alvast een aantal die zeker het bezoeken waard zijn:

  1. De hoogste waterval binnen het Nationaal Park Karkonosze is de 27-meter hoge Kamieńczyk waterval die in een diepe kloof, over drie treden, naar beneden valt. 
  2. Szklarska is waarschijnlijk het bekendst van alle watervallen, mede dankzij de begaanbaarheid van de paden en de ligging vrijwel langs de openbare weg. Dit is een ideale pit-stop om nog even langs te gaan als je net een lange wandeltocht door de bergen hebt gemaakt!
  3. Ga op avontuur en bezoek de Podgórna-waterval, die met tien 10-meter hoogte de 3e plek van hoogste watervallen binnen het Poolse Reuzengebergte heeft. Een schitterende plek om te gaan wandelen, maak ondertussen het water je speelveld en spring heen en weer, van kei naar wal. 
Podgorna waterval in Karkonosze Nationaal Park
© Naturescanner Gitta
Deel op Pinterest

Op wandelvakantie in het Reuzengebergte

Van plan om tijdens je reis naar Polen te gaan hiken in Karkonosze Nationaal Park? Het Poolse Reuzengebergte is de ideale plek om tijdens je vakantie op stap te gaan en de natuur in te trekken! Overnachtingen zijn betaalbaar, maar ook eten en drinken is goedkoop en de reis ernaar toe is prima te doen. Vliegen kan rechtstreeks van Eindhoven op Wroclaw, of vanaf Amsterdam met overstap in Warschau. Liever met de auto op vakantie? Deze regio in Polen is nog geen dag rijden bij Nederland vandaan, dus goed te doen.

Wil je net als NatureScanner samen met een gids op stap? Laat je dan zeker informeren door Expeditie Polen en vraag naar de mogelijkheden.

Collega Cindy trok de wandelschoenen aan over de grens. Bekijk dus zeker ook haar tips over de Tsjechische kant van het Reuzengebergte!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!