Ga naar content

Wandelen op Tenerife

Wandelen op de Canarische Eilanden - Tijdens een wandelvakantie op Tenerife leer je het eiland op een compleet andere manier kennen. Kom in nauw contact met de natuur. Vulkanische gebieden, ruige kloven en grillige kusten wisselen af met laurierbossen en mooie stranden. Hoewel het een zeer toeristisch eiland is, zijn de wandelgebieden op Tenerife afgelegen en zijn er geen voorzieningen of kiosken om eten of drinken te kopen. Zorg dus zelf voor voldoende water en snacks tijdens de tocht.

Wandelroutes op Tenerife

Tenerife telt ca. 1.500 kilometer aan wandelpaden. Deze voeren door 43 beschermde natuurgebieden, die bijna de helft van de totale oppervlakte van het eiland omvatten. Elke route is uniek in zijn soort, maar een van de meest spectaculaire trails is de GR 131 (deel van de E - 7), die van noord naar zuid over het eiland voert. Met een totale lengte op Tenerife van 83 km hike je op dit pad door een grote diversiteit aan landschappen, waaronder El Teide.

Mooiste wandelgebieden Tenerife

Wat zijn de mooiste plekken om te hiken op Tenerife? Tenerife No Limits nodigde ons uit om de meest indrukwekkende routes op het eiland te ontdekken tijdens een wandelvakantie. Na drie mooie wandeldagen was mijn indruk van het eiland compleet veranderd: het is een schitterende wandelbestemming!

1. Wandelen in Nationaal Park Teide

  Teide Nationaal Park is letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten voor wie Tenerife bezoekt. De hoogste berg van Spanje (3.718 meter) zorgt voor een fenomenale omgeving. In het omliggende nationaal park zijn 9 gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Wandel een rondje vanaf de Roques de Garcia of andere vertrekpunten en waan jezelf op de maan!

  2. Wandelen in het Anaga gebergte

  Het Anaga-gebergte in het noordoosten van Tenerife herbergt schitterende natuur. De met mos begroeide laurierbomen, indrukwekkende bergkammen en mysterieuze mist maken dit tot een schitterend wandelgebied op Tenerife. De meeste wandelaars vertrekken vanaf het dorp Chamorga, waar je kunt kiezen uit 3 trails. De eeuwenoude ezelspaden stonden vroeger bekend als caminos reales en waren met name bestemd voor edellieden die via deze routes suikerteelt vervoerden. 

  Hiking Tenerife
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  3. Hiking in Teno

  Een van de fraaiste gebieden om te wandelen is Teno op Tenerife. Dit gebergte heeft een waanzinnig mooie natuur, met ruige kloven en spleten, en een grote rijkdom aan planten en bloemen. Donkere rotsen contrasteren hevig met de helder groene begroeiing. Ook palmbomen, riet en bamboe gedijen in deze omgeving.

  De Mascakloof is een van de populairste wandelingen op Tenerife. De afdaling is bijzonder mooi, maar ook een flinke uitdaging. Vanaf het hooggelegen dorpje Masca voert een pad over een afstand van 5 kilometer naar de kust.

  Hiking Teno rural park
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  In die relatief korte afstand daalt men 600 meter, en dat over ongelijke treden. Soms zijn de afstappen helemaal verdwenen. De afdaling tot de helderblauwe kust neemt ca. 3 uur in beslag. Vanaf hier moet je momenteel nog steeds terug omhoog hiken, wat erg pittig is. Begin 2024 is er een nieuwe aanlegsteiger gemaakt. Het is nog onbekend wanneer deze openbaar in gebruik wordt genomen, zodat je de terugweg met de boot over zee kunt afleggen.

  Sinds de heropening wordt een beperkt aantal mensen per dag toegelaten in de kloof (vraag een autorisatie aan op de website) en alleen in de ochtend op zaterdagen, zondagen en feestdagen. Goede wandelschoenen zijn essentieel en een helm dragen is verplicht. Momenteel wordt er nog gewerkt aan het veiliger maken van de trail, waardoor in de toekomst meer mensen toegelaten kunnen worden. Ook wordt er een nieuw bezoekerscentrum gebouwd. 

  Wandelvakantie Tenerife

  Tijdens een georganiseerde wandelvakantie ontdek je de mooiste wandelroutes, met of zonder begeleiding van een gids. Kies je voor een individuele wandelvakantie, dan krijg je een pakketje met mooie routes mee en wordt er zorg gedragen voor accommodaties en transfer. Kies je voor een groepswandelreis, dan verken je al wandelend met eensgezinde reizigers en een gids de omgeving.

  Wandelevenement op Tenerife

  Tenerife Walking Festival
  Puerto de la Cruz in het noorden van Tenerife verwelkomt ieder jaar dit wandelfestival. Een honderdtal deelnemers van overal in Europa komen naar Tenerife om met gelijkgezinden te wandelen over enkele van de meest spectaculaire trails op het eiland, dit alles met ecologisch bewustzijn hoog in het vaandel. Naast hiken, vinden er allerlei andere activiteiten plaats, zoals museumbezoeken, lezingen, traditioneel koken enz. Gedurende enkele dagen transformeert Puerto de la Cruz zich in een wandelwalhalla.

  Wandelexcursies

   Video wandelen op Tenerife

   Tenerife heeft een groot aanbod aan mooie wandelroutes om te ontdekken! Hike door overweldigende natuur, tussen oude vulkanen en langs de Atlantische kust. Bij iedere stap opent zich een nieuwe wereld. Ben jij ook klaar voor een onvergetelijke wandelvakantie op Tenerife?

   Veelgestelde vragen

   Afbeelding van Cindy Theunissen
   Geschreven door
   Cindy Theunissen
   Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!