Ga naar content

Teide Nationaal Park

Natuur op Tenerife - Teide Nationaal Park is een van de meest bezochte nationale parken van Europa. Niet gek als je bedenkt dat ruim 5 miljoen toeristen jaarlijks een vakantie op het eiland boeken.

Toch komen de meeste mensen die dit nationaal park bezoeken niet verder dan de standaard stopplek: de parkeerplaats bij Parador de las cañadas del teide en Roques Garcia. Hier kan je mooie foto's maken van de Teide vulkaan, met de geërodeerde rotspilaren op de voorgrond.
Bij het bezoekerscentrum El Portillo in het oostelijke deel van het natuurpark vind je een interessante botanische tuin.

Hoogtepunten Teide Nationaal Park

Wat zijn de mooiste plekken om te zien in Nationaal Park Teide? Wij trokken op pad met Jaime, een gids van Adventoure en hij toonde ons alle mooiste plekken rond de beroemde Tenerife vulkaan. Leuke bijkomstigheid was dat Jaime's opa een belangrijke rol heeft gespeeld in de natuurbescherming in het park en hij hierdoor extra gepassioneerd was door zijn werk. Een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden en activiteiten!

1. Pico del Teide

De Teide is de hoogste berg van Spanje, maar het is zeker niet de enige vulkaan op Tenerife; er zijn maar liefst 300 verschillende vulkanen, waarvan verschillende kleinere zich in het nationaal park bevinden. Veel mensen denken dat de zichtbare lavastromen veroorzaakt zijn door uitbarstingen van de Teide.

Het zijn echter de kleinere vulkaan kegels die de daadwerkelijke boosdoeners waren van dit natuurgeweld. De uitbarsting van de Puerto Viejo in1798 heeft fikse sporen nagelaten. De laatste vulkaanuitbarsting op Tenerife vond plaats in 1909 bij El Chinyero.

Vulkaan Teide
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

2. Observatorium

Vanaf het observatorium in het oosten van het park, kan je sterren kijken op Tenerife. Met een van de beste sterrenhemels in Europa is dit een schitterende ervaring tijdens je vakantie op het eiland.

3. Roques de Garcia

De vaak gefotografeerde Roque Cinchado in La Orotava is een rotsformatie die iconisch is voor het natuurgebied en zelfs voor Tenerife. De rotspilaar is 27 meter hoog en bestaat uit verschillende vulkanische aardlagen. Het is de drukst bezochte plek van het park en er staan dus rijen met bussen en auto's.

Roques de Garcia
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

De rots behoort tot een reeks van rotsformaties, die de naam Roques de García draagt. Wandel dus even een stukje verder en je ziet nog veel meer prachtige rotsen.

4. Kabelbaan van de Teide

De "Teleférico del Teide" is een kabellift in Teide die naar de top van de bekende vulkaan voert. Vanaf het vertrekstation - gesitueerd langs de doorgaande weg in het park - gaan de gondels in acht minuten van 2.356 meter naar 3.555 meter hoogte, met een maximaal aantal van 44 passagiers per cabine.

Deel op Pinterest

De Teide kabelbaan is dagelijks operationeel van 9u00 tot 17u00. De laatste cabine gaat om 16u00 naar boven. In de zomer is de kabellift 2 uur langer open. Men mag maximaal 1 uur op de top blijven.

Wandelen in Teide Nationaal Park

Blijf zeker niet hangen bij de bekende fotoplekken. Trek de wandelschoenen aan en ga hiken in Teide Nationaal Park. De natuur is absoluut adembenemend! Bij het bezoekerscentrum kan je begeleide tochten met gids boeken, maar er zijn ook verscheidene routes die je op eigen houtje kan lopen.

1. Rondwandeling Roques García

Vanaf de parkeerplaats bij de Roques Garcia kan je een vrij makkelijke rondwandeling van ca. 1 uur maken langs de rotsformaties. Begin de tocht met een kleine beklimming van de rotsen en geniet van een spectaculair uitzicht. 

De route voert vervolgens verder in de richting van de Teide, met aan de linkerkant de serie rotsformaties en aan de rechterkant lavastromen en een grote diversiteit aan - vaak endemische - planten. Na de rotspartijen draait de weg de andere kant op. Een witte puntige rots staat solitair langs het pad. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Hier daalt de route af, langs een lavacascade (zwart gestolde waterval) en diverse lavatunnels (holtes gevormd door een stollende lavastroom). Puntige rotspartijen vormen een waanzinnig kleurenpalet, uiteenlopend van geel tot pikzwart. Hier lopen voelt alsof we ons in een van de nationale parken van Amerika bevinden, of zoals verscheidene mensen in de groep zeggen, alsof we op de maan zijn beland. Na een verdere afdaling komen we weer in de buurt van de parking, maar om die te bereiken is een fikse klim nodig. 

Als je deze wandeling wilt doen zijn goede wandelschoenen een vereiste, de beklimming was overigens best pittig in de felle zon. De wandeling rond de Roques is werkelijk prachtig en als je de tijd hebt om dit te doen, aarzel dan niet.

2. Wandelen naar de top van de Teide

De meeste hikers nemen de route vanaf de voet van de witte berg, Montaña Blanca, op een hoogte van 2.100 meter. Na ca. 4 km wandelen kom je de route naar de Altavista berghut (3.270 meter hoogte) tegen. De berghut werd in 1997 gerenoveerd en biedt slaapplaatsen voor ca. 60 mensen. Reserveren kan via teleferico@telefericoteide.com.

Hiken
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

3. Siete cañadas

Vanaf het hotel en informatiepunt voert deze route over een lengte van 18 km door een Western landschap. Hier waan je je echt niet op Tenerife en bovendien lijken de massa's toeristen van de touring cars als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Het hele pad is een fikse trektocht van ca. 4 tot 5 uur, maar het loont ook de moeite om slechts een deel te wandelen. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Wandeling op de Guajara

Een wat zwaardere tocht, maar bijzonder mooi is de 4 tot 5 uur durende wandeling naar de top van de Guajara, op 2.718 meter. De Guajara is een berg naast de Teide, waarvandaan je het mooiste uitzicht op de Teide vulkaan hebt. De route vangt aan bij de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum, bij Cañadas del Teide.

De totale afstand is 9,2 km en hierbij overbrug je 600 hoogtemeters. Bij het Siete Cañadas pad voert de weg naar boven, en geniet van het steeds mooier wordende zicht op de Teide. Er zijn twee manieren om de weg naar beneden te nemen, het ene wat steiler dan het andere. Het laatste stuk voert over hetzelfde pad als de 7 cañadas trail.

5. Narices del Teide - Hike naar de Teide en Pico Viejo

De beklimming van Pico del Teide is voor de echte hiker een must. Maar de krater van de Viejo is veel indrukwekkender dan die van de Teide en beiden kunnen gecombineerd worden in een trektocht. Dit is een extreem moeilijke hike, dus goede conditie en uitrusting zijn een must.

6. Samara hike

Een makkelijke wandeltocht die ook de moeite loont is de Samara, die vanaf het gelijknamige uitzichtpunt (Mirador de Sámara) in het westen van het park aanvangt. Vanaf de parkeerplaats draai je meteen rechtsaf en volg je de hele tijd pad nummer 13. De afstand van deze route is 5 kilometer en je maakt 250 hoogtemeters. Op diverse momenten kan je zijpaden nemen naar de Montana de la Botija, waar je met een schitterend vergezicht beloond wordt.

Reken op ca. 2 tot 3 uur wandelen. Deze rondwandeling voert door een van de minst bezochte delen van Teide Nationaal Park en is echt prachtig. Felgroene naaldbomen contrasteren mooi met het zwarte vulkanische zand. Vanaf deze plek kijk je uit over het zuiden. We bevelen dus aan om hier in de late middag te wandelen, omdat je dan geniet van een prachtige zonsondergang.

Extra tip: Teide National Park is tevens een leuke plek om te gaan rotsklimmen in Tenerife.

Veelgestelde vragen

 

Kijk voor meer informatie op Webtenerife.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!