Ga naar content

Teno Rural Park

Onze eerste kennismaking met Tenerife was een hike in Teno Rural Park in het uiterste noordwesten van het eiland. We waren volledig verbaasd over de schoonheid en het afwisselende karakter! Onze gids Javier, van Canarias Nature Guides, liet ons kennismaken met de dramatische kloven en unieke biodiversiteit van dit natuurgebied.

Natuur in Teno natuurpark

Teno is het gebied met, volgens sommigen, de hoogste botanische diversiteit op Tenerife. Een groot aantal - vaak endemische - planten, tal van vogels en vlinders leven in dit paradijs. Dit landschap kan je dus best ervaren tijdens een wandeltocht. Hike over kronkelende zandpaden, langs steile afgronden, tussen dichte struikbegroeiing of door de laurierbossen bij Erjos.

1. Laurierbossen op Tenerife

Laurisilva is de naam die men geeft aan dit soort laurierbossen en hoewel er in Teno slechts een klein stuk mee begroeid is, vertelde Javier ons graag meer over hoe je laurierbomen kan herkennen.

Natuur in Teno park
Flora in Teno
Deel op Pinterest

De bladen zijn glad, hebben kleine stippels op de naad en staan trapsgewijs tegenover elkaar. Verderop groeien cactussen, het Canarisch klokje en vingerhoedskruid, slechts enkele voorbeelden van de vele planten in dit park.

2. Wandelpaden in Teno

De meeste hikes vangen aan bij de plaatsjes Erjos en San José de los Llanos. Wij trokken van Erjos naar Cruce de Gala, Las Portelas naar Masca en Cruz de Gilda. Bij Erjos waren enkele afgravingen uitgedroogd, maar in de nattere periodes van het jaar kan je rond de poeltjes die zich dan vormen talrijke vogels observeren.

Teno natuurpark
Wandelen in Teno
Deel op Pinterest

Na een stuk over asfalt te hebben gelopen, vervolgden we de weg door het laurisilva bos en kwamen we bij een wandelpad met een fraai uitzicht. Ruige rotsformaties en aardplooien duiden op een woelig geologisch verleden. Op sommige plaatsen, zoals op bovenstaande foto, zie je goed het verschil tussen de grillige, dorre westkant van het gebied en de veel groenere oostkant van Teno.

Tussen de rotsen zagen we regelmatig Canarische hagedissen. In eerste instantie leek het nog moeilijk deze op de foto te krijgen, maar naarmate we verder wandelden bleek dat de toeristen die ons voorgingen iets te vaak eten hebben gegeven aan deze reptielen. Ze zijn helemaal niet zo schuw en kwamen tot bij onze rugtas om eten te stelen.

Natuur in Teno
Natuur in Teno
Deel op Pinterest

Op een bepaald moment staken we een bergkam over en op dat moment veranderde het landschap echt drastisch. Het lieflijke zicht op de Teide maakte plaats voor de grillige contouren van de rotsen in het westen van Teno. De natuur is hier bijzonder mooi. Gedurende een hele poos wandelden we met zicht op deze ruige bergen, een lust voor het oog. 

3. Kloven in Teno - Mascakloof

Parque Rural Teno staat bekend om haar duizelingwekkende kloven, de Barrancos.

De wandeltocht door de kloof van Masca is heel populair: je wandelt hier tussen loodrechte rotswanden, de vegetatie verandert van dichtbegroeide wanden naar kale vlaktes. Als het tijdens de wintermaanden voldoende regent, loopt er een kabbelend beekje door de kloof. Wie met de boot terug vaart kan genieten van een fraai zicht op Los Gigantes, imponerende rotswanden die tot wel 800 meter loodrecht uit het water steken!

Masca kloof
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De beroemdste Canyon van Tenerife was enkele jaren geleden tijdelijk gesloten, omdat er te veel toeristen op slippers de afdaling aangingen, terwijl het een moeilijke tocht is waarbij de juiste uitrusting nodig is. Er werd gewerkt aan extra beveiligingsmaatregelen en nu kun je veiliger genieten van de wandeling door de kloof!

4. Garachico

Een wandeling in Teno valt goed te combineren met een bezoek aan de natuurlijke zwembaden bij Garachico. Interessant om te weten is dat de vulkaan Pico Viejo in 1706 uitgebarsten is en een deel van de noordelijk gelegen kustplaats Garachico heeft verwoest. Dit is vandaag de dag nog steeds terug te zien aan de vele lavastromen en ook de "piscinas naturales" werden gevormd door de lavastromen.

5. Cueva del Viento

In het gebied zijn ook diverse lavatunnels, gevormd door een stollende buitenkant van stromende lava. De Windgrot of Cueva del Viento, is de langste lavatunnel van Europa. Onder begeleiding van een gids kan je deze grot verkennen. Het is niet zomaar een wandeling door een grot, maar een avontuurlijke verkenning met uitrusting, waarbij je soms flink moet klimmen en klauteren.

Cueva del Viento
Deel op Pinterest

Uiteindelijk zie je slechts een klein deel van het ruim 17 kilometer lange grottencomplex, maar het is zonder meer een interessante ervaring om deze grot op Tenerife te bezoeken. Kijk voor reserveringen en meer informatie op onze pagina over Cueva del Viento.

6. Los Gigantes

Los Gigantes is een badplaats met een mooi strand, dat vooral bekend staat om de enorme rotswanden, die hier recht de zee induiken. Daarnaast is dit de beste plaats voor een walvissafari op Tenerife. Verwacht hier niet te veel van, er worden niet altijd walvissen gezien, maar het is sowieso een mooie boottocht en je hebt wel een grote kans op dolfijnen. Lees meer over walvissafari's bij Tenerife.

7. Fietsen en mountainbiken in Teno

In het gebied kan je ook prachtig fietsen. Bekijk al onze tips om te fietsen op Tenerife.

© Tenerife No Limits
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!