Ga naar content

Anaga gebergte

Mooie plekken op Tenerife - Het Anagagebergte is een fraai gebied in het noordoosten van Tenerife. Door de luchtstroom vanaf de Oceaan is dit het groenste gebied op het eiland. Let op, er is hier geen telefoonverbinding, alleen jij en de natuur! De ideale bestemming op Tenerife om even helemaal tot jezelf te komen, ver weg van alle drukte.

Reis naar Anaga

Vanaf Santa Cruz voert de TF-12 weg naar het noorden, kronkelend het Anaga gebergte in. Het aantal bochten is niet bij te houden; om niet misselijk te worden houden we onze blik vooral goed op de weg gericht. De bergkammen worden steeds ruiger, miljoenen jaren aan erosie hebben hier een schitterend landschap gevormd.

Anaga Tenerife
© Tenerife No Limits
Deel op Pinterest

Wandelen in Anaga

Onder begeleiding van Laura van Anaga Experience maakten we een prachtige tocht in het gebergte. Er zijn verschillende mogelijkheden om te wandelen in Anaga, wij kozen er voor om vanaf het dorpje Chamorga af te dalen naar de kust met haar diepblauwe zee. Er zijn echter ook diverse wandelroutes vanaf Igueste de San Andres of Taganana. Voor de wandeling proeven we nog een Barraquito, een koffiespecialiteit van Tenerife, en een stukje geitenkaas bij de lokale taverne.

Tips voor een wandelreis

1. Chamorga

Chamorga ligt in een groene omgeving, met tal van endemische planten en bloemen. Rond het dorp vind je bijvoorbeeld nog veel typische drakenbloedbomen. Hiervandaan voeren diverse paden de natuur in.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het eerste deel van de route kijken we terug op het charmante bergdorp, dat we steeds verder achter ons laten. Vanaf het hoogste punt genieten we van een schitterend uitzicht op de Oceaan. Het water heeft een prachtige donkerblauwe kleur. Het weer zit ook mee.

Het is hier schitterend wandelen. Vanaf het uitzichtpunt begint een lange afdaling naar de zee, met constant wisselende vergezichten. Af en toe zien we de Roques de Anaga, een beschermde vogelbroedplaats voor de kust. Een idyllisch vuurtorentje ligt op het pad. Maar ons einddoel is Roque Bermejo en het bijhorende strand.

Deel op Pinterest

Eenmaal bij de kust komen we op een verlaten zwart lavastrand, Playa de Roque Bermejo. Enkele locals drinken hier hun biertje, verder is er geen hond te bespeuren. Ik kleed me om achter een van de rotsen en tover mijn snorkel en duikbril uit mijn rugtas. De linkerkant van de baai is omgeven door rotsen, dus hier plons ik het water in. Tijdens het snorkelen zie ik een aantal grote en enkele kleinere vissen. Het is heerlijk zwemmen in het warme water na een lange wandeling.

2. Taganana

Ook in de omgeving van Taganana kan je fraaie wandelingen maken in de natuur van het Anaga gebergte. Hier maak je kennis met het meest afgelegen deel van het natuurpark. De afdaling door de Barranco de Afur is een van de mooiste wandelroutes aan deze kant van het gebied. De rondwandeling begint in Afur, voert naar de kust, dan verder naar Taganana en vervolgens weer naar Afur.

Onderweg kom je langs verscheidene lavadijkjes, die ervoor zorgen dat het water in het gebied behouden blijft. Naast de vele wilde bloemen die hier groeien, is dit gebied ook van groot belang voor libelles. 

Natuur in Anaga

De natuur in het Anagagebergte is zeer divers. Je vindt hier nog mooie stukken laurisilva en het contrast tussen de zonovergoten zuidelijke hellingen en vochtige regenwouden op de noordelijke hellingen is groot.

Bijzondere overnachtingen

Stranden Anaga

De grillige kustlijn van het Anaga gebergte bestaat vooral uit hoge rotsmassieven, door de verschillende periodes gekleurd in diverse tinten gesteente. Tussen deze rotsen liggen verscholen baaitjes, met verlaten zandstrandjes. De meeste stranden zijn hier zoals ze van oorsprong waren, vulkanisch zwart.

Hier kun je dus, ver weg van de massa, een strand voor jou alleen hebben. De lokale bevolking komt echter ook vaak naar dit soort stranden.

Klimmen
Wist je dat je in Anaga ook goed kan klimmen? Bekijk alle tips op onze pagina over klimgebieden in Tenerife.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!