Ga naar content

Klimmen op Tenerife

Actieve reis Tenerife - Van alle Canarische Eilanden kan je het beste klimmen op Tenerife. Het is een waar paradijs voor de rotsklimmers met bijna 2000 klimroutes. Je klimt veelal op bijzonder oranjerood gesteente met uitzicht op El Teide, de kust of een waanzinnig vulkanisch landschap. Enthousiast geworden? Mooi! We nemen je mee naar de mooiste plekken om te klimmen op Tenerife.

Beste klimgebieden op Tenerife

Dankzij de vele ravijnen, vulkanische landschappen en bijzondere rotsformaties is heel Tenerife een klimmersparadijs. Toch zijn er een aantal klimgebieden die er echt uitspringen. Onderstaand een aantal niet te missen plekken op een rij.

1. Klimmen bij Arico

Wil je klimmen op Tenerife dan kan je Arico niet overslaan, dit is namelijk dé klim hotspot van Tenerife. Hier vind je de meeste routes van het hele eiland, voor elk niveau en elk soort klimmer. Je uitvalsbasis is Villa de Arico, een klein dorpje middenin het gebied. Rondom het dorp heb je keuze uit maar liefst 1000 routes die zowel de sportklimmer, tradklimmer als boulderaar uren in hun greep houden. Je vindt in de Arico regio diverse klimshops waar je spullen kan huren of een les kan nemen. De klimspots in Arico liggen in een kloof waardoor je niet alleen uitdaging vindt maar ook nog eens klimt in een waanzinnig mooie omgeving. 

Enkele mooie plekjes binnen de regio zijn:

  • Arico Ortiz - Fijne plek voor boulderaars, vooral in het voorjaar mooi door de vele bloemen.
  • El Poris - Van steile overhang routes tot boulderroutes en simpele routes voor kinderen. Vlakbij zee, dus na de klim kan je lekker afkoelen. 
  • El Rio - Vooral geliefd om de mooie omgeving. Je klimt in een opgedroogde rivierbedding en hebt telkens een prachtig uitzicht over het gebied. Vooral technische routes voor de gevorderde klimmer.

2. Klimmen in Teide National Park

In het bekendste park van Tenerife, Teide Nationaal Park, kan je uiteraard ook geweldig klimmen. Vooral de rotsen van Las Canadas zijn populair onder klimmers. De rotsen zijn gemaakt van scherp vulkanisch materiaal waardoor dit vooral een geschikte plek is voor meer ervaren klimmers. Het is een prachtige plek om te klimmen want je bevindt je op 2000 meter hoogte midden in het Teide Nationaal Park. Als je het kan opbrengen om tijdens het klimmen om je heen te kijken dan word je getrakteerd op adembenemende uitzichten op onder andere de Teide vulkaan. Naast routes van tientallen meters hoog, vind je hier ook diverse boulderroutes.

El Teide beklimmen
Een beklimming van heel andere aard, want je hangt niet in de kabels maar staat met beide benen op de grond. De Teide laat zich al wandelend volledig beklimmen. De ruim 3700 meter hoge vulkaan is de ultieme uitdaging voor de hiker. Hoe kan je El Teide beklimmen? Er zijn meerdere mogelijkheden. Eén optie is om te starten in Montaña Blanca. Je hiket dan van 1367 meter naar de top op 3718 meter. Heel pittig dus onderschat het zeker niet. 

Na zo'n 6 uur wandelen bereik je berghut Altavista, de enige berghut in Teide NP. Vanuit daar is het nog enkele honderden meters lopen naar de krater. Je wandelt via de lavatunnels van Telesforo Bravo, indrukwekkend! Je zal merken dat je je kuiten flink gaat voelen, maar ook de hoogte kan je parten gaan spelen. Wie deze lange tocht niet ziet zitten, kan ook een kabelbaan pakken die je tot 3550 meter hoog brengt. Je hoeft dan enkel nog zo'n 150 meter naar de top te wandelen. 

klimmen op tenerife
Deel op Pinterest

Door de komst van de kabelbaan is het erg druk geworden op El Teide. Daarom werkt het park met vergunningen om het aantal mensen op de berg te reguleren. Je moet van tevoren je vergunning aanvragen om het laatste stuk over Telesforo Bravo te mogen bewandelen. Regel dit liefst enkele weken van tevoren via deze site. Slaap je in de berghut, dan is de permit inclusief mits je de top van 6 tot 9 uur 's ochtends beklimt.

Beklim je El Teide liever met gids? Bekijk dan eens de tour van Get Your Guide die je helemaal tot aan de top brengt.

3. Guaria

Waag je aan een van de 100 klimroutes bij de Guía de Isora kloof. Hier vind je erg avontuurlijke routes voornamelijk van gemiddeld en moeilijk niveau. Vele routes zijn van lange duur waardoor je uithoudingsvermogen flink op de proef wordt gesteld. Extra bijzonder aan dit klimgebied is dat je op heldere dagen uitzicht hebt op buureilanden La Gomera en La Palma.

4. Klimmen in Anaga

Hoewel het Anagagebergte vooral geschikt is om lekker te wandelen, heb je er ook 50 uitdagende klimroutes. Een rotswand die vele klimmers eens willen bedwingen is de Roque Negro. Het is een wand voor gevorderden die zich vooral in de zomer en 's avonds laat beklimmen. Ook interessant zijn de Roque de Las Animas en de Roque de Enmedio.

Klim hotspots Tenerife
Deel op Pinterest

5. Las Vegas

Niet te verwarren met de Amerikaanse Las Vegas. Deze Las Vegas is namelijk een van de oudste klimgebieden van Tenerife. Je vindt er 100 gevarieerde routes waar je kan sportklimmen en tradklimmen. Typerend voor dit gebied zijn de cactustuinen aan de voet van de rotswanden. 

Wanneer klimmen Tenerife?

Klimmen kan het hele jaar door, maar houd er rekening mee dat het in de zomermaanden echt heet kan worden. Het fijnst zijn de maanden november tot en met maart. Niet te warm, lekker zonnetje erbij. Je kan wel in de zomer klimmen, maar trek dan naar de canyons die in de schaduw liggen. De kloven bij Arico zijn erg fijn, omdat het hier koeler is dan bijvoorbeeld aan de kust. Ook in El Teide is het prima klimmen in de zomer, dankzij de hoge ligging. Let er wel op dat de zon het hele jaar door fel schijnt, vergeet je zonnebrand dus niet.

Veelgestelde vragen over klimmen op Tenerife

Kijk voor meer informatie op Webtenerife.

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!