Ga naar content

Walvissen bij Tenerife

Tenerife is een veelzijdige bestemming, waar je naast luieren op het strand heerlijk actief kunt zijn in een van de natuurparken. Ook op het water valt er van alles te beleven. Bekijk onze tips voor watersport bij Tenerife en ga kajakken, surfen, duiken of suppen.

Walvissafari Tenerife

Aan de westkant van het eiland kan je deelnemen aan een boottocht en maak je kans op het zien van dolfijnen en walvissen. Vooral grienden en tuimelaars worden het hele jaar door gezien langs deze westkust. Wil je ook andere walvisachtigen zien, bezoek Tenerife dan in de maanden mei en juni. Sinds januari 2021 heeft Tenerife zelfs als eerste bestemming in Europa de titel van Whale Heritage Site.

De walvissafari's vertrekken vanuit de havens van Los Cristianos, Puerto Colón en Los Gigantes. Je kunt kiezen uit verschillende excursies.

  1. Walvissafari 2 uur - De meeste toeristen kiezen voor deze korte excursie. Met kleine, snelle boten trek je op verkenning op zee.
  2. Walvissafari 2-3 uur - Bij deze iets langere tour is een maaltijd inbegrepen en is er extra tijd om naast het observeren van dieren zelf te zwemmen in een baai. De boten zijn ook iets groter.
  3. Zee excursie 5 uur - Met een grotere boot vaar je gedurende vijf uur in het mariene gebied tussen Tenerife en La Gomera. Je vaart tevens langs een aantal prachtige kustplekken, een lunch is inbegrepen en er is tijd om te zwemmen.

Whale Heritage Sites

Whale Heritage Sites of Walviserfgoedlocaties zijn plaatsen in zee, verspreid over de hele wereld, waar je op een duurzame manier dolfijnen en walvissen in het wild kan zien. WHS is een initiatief van World Cetacean Alliance en wordt gesteund door World Animal Protection. 

Dolfijnen bij Tenerife
Deel op Pinterest

Teno Rasca marien gebied

De eerste Whale Heritage Site in Europa is de "Teno-Rasca strip", een zeegebied langs de hele westkust van Tenerife. Het mariene gebied strekt zich over ca. 22 km uit van Teno Rural Park in het noorden van het eiland, tot Punta Salema / Rasca in het uiterste zuiden van het eiland.

Waarom deze titel? 

Waarom je bij het Canarische eiland verantwoord walvissen en dolfijnen kan spotten? Om deze titel te krijgen, dient een bestemming aan een reeks criteria te voldoen, waarmee ze kunnen aantonen dat ze duurzaamheid voorop stellen en zich inzetten voor het behoud en bescherming van walvisachtigen.

Interacties met walvissen worden door onderzoekers geregistreerd. Spanje, en Tenerife in het bijzonder, doet al jaren onderzoek om de dieren te beschermen.

Het mariene gebied tussen La Gomera en Tenerife is al jaren een populaire bestemming voor boottochten waarbij je dolfijnen, walvissen en andere zeedieren kunt spotten. De Whale Heritage Site is weer een stap verder naar een dolfijn- en walvisvriendelijk Europa. Met het project wil de organisatie ook voorkomen dat de walvisachtigen langer in gevangenschap gehouden worden in dolfinaria of dierentuinen.

Andere Whale Heritage Sites zijn Hervey Bay in Australië en The Bluff in Zuid-Afrika.  Lees meer informatie over walvissen op Tenerife op de officiële site Webtenerife.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!