Ga naar content

Wandelen op de Canarische Eilanden

Wie denkt dat de Canarische archipel alleen zonvakantie toeristen trekt heeft het fout. Steeds meer mensen kiezen voor een actieve wandelvakantie op de Canarische Eilanden, waarbij de mooie natuur een hoofdrol speelt! Van jonge mensen die komen hiken tot actieve 60+ers die het heerlijk vinden om te vertoeven in een rustig maanlandschap. 

Wandelvakantie op de Canarische Eilanden

Door de steeds groter wordende groep actieve reizigers, zien we de laatste jaren ook steeds meer reisaanbieders van wandelreizen op de Canarische Eilanden. Je kan kiezen voor een groepswandelreis of een volledig verzorgde individuele wandelvakantie, waarbij alles netjes geregeld is. Regel je liever alles zelf, zorg dan voor een goede wandelkaart, zodat je zeker de mooiste wandelroutes van de Canarische Eilanden niet mist!

Mooiste wandelgebieden

Wat is het mooiste eiland om te wandelen op de Canarische Eilanden? Het rotsige en vulkanische binnenland van sommige eilanden is waanzinnig mooi. Het maanlandschap van Teide Nationaal Park bijvoorbeeld lijkt in alle facetten op de parken in Utah of Arizona. Het groenste eiland is La Palma, waardoor het ook de meest populaire wandelbestemming van de Canarische Eilanden is!

1. Wandelen op La Palma

La Palma biedt een grote verscheidenheid aan routes. Met meer dan 1.000 kilometer aan wandelpaden zijn er dagtochten en meerdaagse trektochten voor ieder type wandelaar. De meeste hikers willen minstens een stukje meepikken van de bekende GR-130 of Camino Real, die rond het hele eiland voert.

© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Wil je meer zien van het binnenland, wandel dan de GR-131. Wandel in een vulkanisch landschap in het zuiden van La Palma of zoek verkoeling in de laurierbossen in het noordoosten. Lees meer over wandelen op La Palma.

2. Wandelen op Tenerife

Wandelen op Tenerife is echt een aanrader, het is een bijzonder mooi eiland. Ook hier heb je vele fraaie wandelroutes en een groot aanbod aan individuele- en groepswandelreizen. Topattractie voor hikers is de Pico del Teide, de grootste vulkaan van het eiland.

Wandelvakantie Canarische Eilanden
Wandelen bij de Teide
Deel op Pinterest

De vaak met sneeuw bedekte bergtop contrasteert prachtig met het rode en bruine zand op de hellingen. In het omliggende nationale park kan je schitterende wandelingen maken. Minder bekend, maar zeker ook de moeite, is het groene Anagagebergte in het noordoosten van Tenerife. En in het westen mag je een wandeltocht in Teno Rural Park niet missen! 

3. Wandelen op La Gomera

La Gomera had misschien op het de eerste plaats moeten staan, maar omdat het minder bekend is hebben we het op nummer 3 geplaatst. Voor de echte wandelliefhebber is wandelen op deze groene parel echter een must.

Wandeltips Canarische Eilanden
Deel op Pinterest

Waar je ook gaat wandelen op La Gomera, vanuit San Sebastián in het oosten, vanuit Chipude in het centrale binnenland of vanuit Vallehermoso in het noorden van het eiland, overal is de natuur prachtig, vind je mooie laurierbossen en bloeien er altijd wel bloemen. Veel wandelpaden zijn oude handelspaden uit de 15de en 16de eeuw. 

4. Wandelen op Gran Canaria

Wandelen op Gran Canaria - Ook deze populaire vakantiebestemming biedt vele mooie wandeltochten, door kloven, bossen en langs ruige kusten. Weidse uitzichten over de canyons in het centrale deel doen denken aan het desolate landschap van Zuidwest-Amerika. In het noorden vind je dan weer voldoende verkoeling in de bossen.

Canarische eilanden hiken
Deel op Pinterest

Ook leuk ter afwisseling is een wandeling door de Duinen van Maspalomas. Maar let wel op, het gebied is groter dan je denkt, je kan zomaar verdwalen in deze woestijn. Kortom, ook het eiland Gran Canaria is een heerlijke bestemming om een weekje te wandelen op de Canarische Eilanden!

5. Fuerteventura

Fuerteventura staat nog niet echt bekend als wandelbestemming. Toch zijn er 255 km aan gemarkeerde routes en kan je mooie rondwandelingen maken. Wissel wandelingen langs de kust af met het droge binnenland en laat je verrassen door ruige kloven en kliffen.

Hiken in groep

6. Lanzarote

Wandelen op Lanzarote is bijzonder populair. Met name het Timanfaya Nationaal Park is een hiking paradijs. Of beklim een van de bergen, wandel langs vissersdorpjes en door groene kloven. Een must op de bucket list van wandelaars! 

Canarische Eilanden wandelreis
Deel op Pinterest

7. El Hierro

El Hierro moet qua wandelmogelijkheden zeker niet onder doen voor La Palma. Het is echt een prachtig authentiek en rustig wandeleiland. Canary-Hiking heeft samen met hun lokale gids, en ecologische wijnproducent een mooie 8-daagse pakketreis opgezet, maar biedt ook unieke accommodaties en activiteiten op het eiland.

Hou jij van outdoor activiteiten en is stil zitten niks voor jou? Check dan zeker ook onze overige tips voor leuke dingen om te doen op de Canarische Eilanden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!