Ga naar content

Wandelen op de Canarische Eilanden

Wat doen op de Canarische Eilanden? - Wie denkt dat de Canarische archipel alleen zonvakantie toeristen trekt heeft het fout. Steeds meer mensen kiezen voor een actieve wandelvakantie op de Canarische Eilanden, waarbij de mooie natuur een hoofdrol speelt!

Wandelvakantie op de Canarische Eilanden

Door de steeds groter wordende groep actieve reizigers, zien we de laatste jaren ook steeds meer reisaanbieders van wandelreizen op de Canarische Eilanden. Je kan kiezen voor een groepswandelreis of een volledig verzorgde individuele wandelvakantie, waarbij alles netjes geregeld is. Regel je liever alles zelf, zorg dan voor goede wandelkaarten, zodat je zeker de mooiste wandelroutes van de Canarische Eilanden niet mist!

Mooiste wandelgebieden

Wat is het mooiste eiland om te wandelen op de Canarische Eilanden? Hoewel sommige eilanden een overwegend dor en kaal binnenland hebben, kan je er toch prachtige wandelingen maken. Het groenste eiland is La Palma, waardoor het ook de meest populaire wandelbestemming van de Canarische Eilanden is!

1. Wandelen op La Palma

La Palma biedt een grote verscheidenheid aan routes. Met meer dan 1.000 kilometer aan wandelpaden zijn er dagtochten en meerdaagse trektochten voor ieder type wandelaar. De meeste hikers willen minstens een stukje meepikken van de bekende GR-130 of Camino Real, die rond het hele eiland voert. Wil je meer zien van het binnenland, wandel dan de GR-131. Wandel in een vulkanisch landschap in het zuiden van La Palma of zoek verkoeling in de laurierbossen in het noordoosten.

2. Wandelen op Tenerife

Wandelen op Tenerife is echt een aanrader, het is een bijzonder mooi eiland. Ook hier heb je vele fraaie wandelroutes en een groot aanbod aan individuele- en groepswandelreizen. Topattractie voor hikers is de Pico del Teide, de grootste vulkaan van het eiland. De vaak met sneeuw bedekte bergtop contrasteert prachtig met het rode en bruine zand op de hellingen. In het omliggende nationale park kan je schitterende wandelingen maken. Minder bekend, maar zeker ook de moeite, is het veel groenere Anagagebergte in het noordoosten van Tenerife. En in het westen mag je de Barranco de Masca niet missen! 

3. Wandelen op La Gomera

La Gomera had eigenlijk op nummer 1 moeten staan, maar omdat het minder bekend is hebben we het op nummer 3 geplaatst. Voor de echte wandelliefhebber is wandelen op deze groene parel echter een must. Waar je ook gaat wandelen op La Gomera, vanuit San Sebastián in het oosten, vanuit Chipude in het centrale binnenland of vanuit Vallehermoso in het noorden van het eiland, overal is de natuur prachtig en bloeien er altijd wel bloemen. Veel wandelpaden zijn oude handelspaden uit de 15de en 16de eeuw.

4. Wandelen op Gran Canaria

Gran Canaria biedt vele mooie wandeltochten, door kloven, bossen en langs ruige kusten. Weidse uitzichten over de canyons in het centrale deel doen denken aan het desolate landschap van Zuidwest-Amerika. In het noorden vind je dan weer voldoende verkoeling in de bossen. Ook leuk ter afwisseling is een wandeling door de Duinen van Maspalomas. Maar let wel op, het gebied is groter dan je denkt, het lijkt wel een echte woestijn, waar je in kan verdwalen. Kortom, ook het eiland Gran Canaria is een heerlijke bestemming om een weekje te wandelen op de Canarische Eilanden!

5. Lanzarote

Wandelen op Lanzarote is bijzonder populair. Met name het Timanfaya Nationaal Park is een hiking paradijs. Of beklim een van de bergen, wandel langs vissersdorpjes en door groene kloven. Een must op de bucket list van wandelaars!

6. Fuerteventura

Wandelen op Fuerteventura is niet heel populair. Toch zijn er 255 km aan gemarkeerde routes en kan je mooie rondwandelingen maken. Wissel wandelingen langs de kust af met het droge binnenland en laat je verrrassen door ruige kloven en kliffen.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven