Ga naar content

Wandelen op Lanzarote

Wandelen op de Canarische Eilanden - Lanzarote is geen wandeleiland pur sang, maar dat wil niet zeggen dat er geen mooie wandelingen zijn te maken. Henk van Wijngaarden van STAP Reizen geeft ons inspiratie en tips voor een wandelreis op Lanzarote! Wil je een uitgebreid overzicht van alle wandelroutes op het eiland, kijk dan bij reisboekhandel De Zwerver naar de Nederlandstalige wandelgids van Rother, een aanrader.

Wandelen op Lanzarote

Op geen ander Canarisch eiland loop je zo te midden van vulkaangeweld tussen ronde vulkaankraters, langs felgekleurde scheuren in de aarde en over roetzwarte gruishellingen. Er is nauwelijks begroeiing, behalve felgekleurde mossen, vetplanten en wat moedige pioniersplanten die het kleurenfeest nog meer diepte geven. Altijd is de bulderende Atlantische Oceaan er, dichtbij of in de verte. Ga in de winter en neem de wind op de koop toe: de temperaturen zijn dan het lekkerst en de kleuren het mooist. 10 tips om te wandelen op Lanzarote!

Mooie wandelingen op Lanzarote

Een overzicht van mooie tochten op het eiland.

1. Wandelen in Timanfaya en Los Volcanes

- Begeleide wandelingen in de nationale parken Timanfaya en Los Volcanes, uniek door het kwetsbare vulkaanlandschap en de endemische flora. De toegang is gratis maar je moet voor de vakantie al opgeven om toegelaten te worden tot het kleine groepje bezoekers dat per dag wordt toegelaten.

2. Camino Naturales GR131

Dwars over het eiland voert de 80 kilometer lange Camino Naturales van het noordoosten naar het zuidwesten. Deze trekking brengt je langs de mooiste en ruigste plekken van het eiland. Het is geen extreem zware trektocht, maar enige conditie is wel een vereiste. De tocht wordt meestal in 8 dagen gelopen, met een gemiddelde van 15 km per dag. Canary-Hiking biedt dit als groepsreis en individuele wandelvakantie.

3. Andere 'must do' -wandelingen op Lanzarote

- Wandelen vanuit het dorp Mancha Blanca rond de krater Caldera Blanca.
- Rondwandeling vanuit het kleine vissersdorp El Golfo (westkust van Lanzarote) door het binnenland naar Charco de los Clicos en de groene lagune.
- De beklimming van de Montaña de Guardilama (605 m) met fantastisch uitzicht.
- Wandeling in het vreemde wijnlandschap van La Geria, waar de schamele wijnstruiken een verrassend goede wijn produceren.

Wandelreis Lanzarote
Deel op Pinterest

- Mooie wandelingen in het noordoosten van Lanzarote, vanuit het dorp Haría, door de beschutte, groene kloof van de Barranca de Malpaso of klim naar de Monte Corona (609 m) bij Yé, een van de hoogste bergen van Lanzarote.

- Het mini-eilandje La Graciosa ten noorden van Lanzarote is een totaal andere wereld. Het is er warm, het is er relaxed, het is er zanderig. Trek je schoenen uit en slenter over eindeloos zandstrand, door glashelder zeewater naar de Montaña Amarilla (172 m) en door het ongestoorde duinlandschap naar de winderige baaien aan de westkust, waar de golven op de kust beuken en surfers uit hun dak gaan.

TIP: wandelexcursies Lanzarote met gids (regelmatig wisselend aanbod)

Tips voor overnachtingen tijdens een wandelvakantie

Een goede uitvalsbasis is aanbevolen. Je wilt toch niet de halve dag in een drukke badplaats navigeren naar de natuur. We delen graag onze tips voor sfeervolle accommodaties weg van de massa.

Aanbevolen wandelperiode

De beste periode om te wandelen op Lanzarote is de periode van oktober tot en met mei, waarbij de echte wintermaanden te prefereren zijn. De temperatuur is het best, de zon is niet te fel, de meeste bloei is in januari tot en met maart. Ook belangrijk is dat het massale strandtoerisme in deze maanden minder de sfeer op het eiland bepaalt.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Henk van Wijngaarden
Geschreven door
Henk van Wijngaarden
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!