Ga naar content

Gran Canaria

Natuur op de Canarische Eilanden - Gran Canaria is het op één na grootste eiland van de Canarische eilandengroep. Hoewel natuurliefhebbers op het eerste zicht terugdeinzen van de vele kassen en hotelbebouwing bij de zuid- en noordkust, heeft het binnenland verrassend mooie gebieden en natuur. Een overzicht van de mooiste plekken op Gran Canaria!

Natuur op Gran Canaria

Hoe is de natuur op Gran Canaria? Ook al zijn er enkele vulkanen aanwezig op het eiland en werden de Canarische eilanden vooral gevormd vanwege de vele vulkaanuitbarstingen, toch merk je hiervan weinig tijdens een vakantie op Gran Canaria. Je kan wel enkele kraters bezoeken, maar je zal er niet het verdorde en verbrande landschap aantreffen zoals op Lanzarote. Op Gran Canaria vind je wel de hele wereld op één eiland, de lokale bevolking noemt het graag een "mini-continent". Bekijk de foto's van Gran Canaria om de veelzijdige natuur van het eiland te zien.

Mooiste plekken op Gran Canaria

Wat zijn de mooiste gebieden en welke plekjes moet je zeker zien tijdens een vakantie op Gran Canaria? Een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden op Gran Canaria in de natuur:

1. Duinen van Maspalomas

In het uiterste zuiden kan je de brede duinen van Maspalomas inwandelen, of een wandeling maken tussen kust en duinen. Eens je je tussen de gele zandheuvels bevindt, waan je jezelf in de woestijn. Let op, je kan in dit gebied werkelijk verdwalen! 

2. Wilde Westen van Europa

In het centrale tot zuidelijke gedeelte van het eiland hebben prachtig uitgesleten dalen en kloven het uizicht van een Amerikaans canyongebied. Het landschap is hier echt verrassend: je voelt je helemaal in het Wilde Westen, ver weg van de toeristenmassa's enkele kilometers verderop. Met de auto kan je mooie routes rijden, maar let wel op, sommige wegen zijn echt enkel geschikt voor 4WD (bijvoorbeeld de GC604) en mountainbikes.

3. Westen van Gran Canaria

In het westen vind je het stuwmerengebied waarbij je je in Zuid-Amerika waant. De kust is bijzonder ruw en heeft enkele mooie uitzichtpunten. In het zuidwesten is het plaatsje Puerto de Mogan de moeite om te bezoeken: witte en felgekleurde huisjes zijn versierd met heel veel bloemen en bij de vissershaven komt de vis zo van zee je bord op. Veel toeristen gaan hier duiken, de oostkust is echter mooier onderwater.

4. Oosten van Gran Canaria

In het oostelijk deel van Gran Canaria zijn er enkele prachtige kloven te bezichtigen, het tropisch gevoel krijg je er gratis bij. Vanuit het plaatsje Aguimes kan je de vallei van de Barranco de Guayadeque inrijden. Een tien kilometer lange weg voert tussen steile rotswanden naar een eindpunt waar een restaurant uit de rotsen is gehouwen. Ook onderweg kan je stoppen bij zeer oude rotswoningen (die tegenwoordig weer bewoond worden) en een interessant museum. Er zijn diverse wandelmogelijkheden in dit ravijn.

5. Noorden van Gran Canaria

In het noorden krijg je het gevoel dat je tijdens een warme zomerdag in de verwilderde Alpen vertoeft. De GC-2 is voor ons een van de mooiste routes om tijdens een rondrit op Gran Canaria te rijden. De natuur is zeer ruig.

Kortom, op gebied van natuur heeft Gran Canaria heel wat te bieden en het eiland heeft daarenboven een zeer rijke flora en fauna, zeker het ontdekken waard. 

Klimaat Gran Canaria

Gran Canaria wordt getypeerd door een continu lenteklimaat. Hierdoor is het een ideale vakantiebestemming in alle seizoenen. Wandelen op Gran Canaria kan het hele jaar door, behalve misschien in de zomermaanden juli en augustus, omdat het dan erg warm kan worden. Een andere voordeel van het klimaat op Gran Canaria is dat sommige fruitplantages, vooral in het zuiden en westen, tot twee keer per jaar geoogst kunnen worden.

Actieve vakantie op Gran Canaria

Gran Canaria kan je op vele manieren ontdekken. Tijdens een zonvakantie of rustige vakantie geniet je van de stilte. Het is echter tijdens een actieve vakantie dat je je echt een voelt met de natuur. Het eiland leent zich uitstekend om te wandelen of te fietsen, je kan prima een rondreis met de fiets maken bijvoorbeeld. Gespecialiseerde reisorganisaties bieden actieve reizen op Gran Canaria aan. Verder is het Canarische Eiland een goede plek om te duiken; prachtige riffen, enkele onderwatergrotten, een Russisch wrak en meer dan 500 vissoorten, zoals barracuda's, murenes, zeepaardjes en roggen, zorgen voor een aangename duikervaring.

Fietsen en Wandelen op Gran Canaria

Het hele jaar door kan je prima fietsen, mountainbiken en wandelen in de natuur op Gran Canaria. In het binnenland en het noorden bieden de vele wandelpaden de mogelijkheid voor zowel lichte als zwaardere tochten. In totaal zijn er maar liefst 2.000 kilometer aan wandelpaden op het eiland. De meeste wandelpaden voeren over Caminos Reales, dat zijn oude koninklijke routes. Een goed verzorgde wandelvakantie op Gran Canaria of een van de andere eilanden vind je bij Stap. Jaarlijks in oktober wordt er een wandelfestival gehouden, het Gran Canaria Walking Festival. Dagelijks kan je dan deelnemen aan groepswandeltochten in kleine groepen. 

Overige bezienswaardigheden op Gran Canaria

Overal wordt reclame gemaakt voor het Aqualand en het Palmitos Park. Eerlijk, voor de kinderen is het leuk, maar verder is het pure afpersing. De entree is torenhoog, regelmatig zijn veel attracties gesloten en voor alles en nog wat moet je bijbetalen. Er zijn heel wat toeristische attracties, tours en excursies, zoals kamelentochten (Camel Safari Park op de GC-60 bij Fataga), jeeptochten, een duikboot waarmee je echt onder water kan gaan, sportvissen, enz. Vanuit de meeste hotels kan je deze excursies boeken, een huurauto is in de meeste gevallen echter goedkoper.
TIP: Excursies en Tours bij Tiqets.com.

Geschiedenis Gran Canaria

Columbus maakte op zijn ontdekkingsreizen vaak een tussenstop op Gran Canaria. Zijn beeld pronkt dan ook in verscheidene straten van het eiland. Afhankelijk van de bron zijn er verschillende legendes over de eerste bewoners van Gran Canaria terug te vinden. Zo spreekt men over een kruising tussen Afrikanen en "verloren gevaren" vikingen, die ervoor zorgden dat de eerste bewoning op de eilanden een feit was. Andere bronnen spreken dan weer over een pre-islamitische nederzetting. Vast staat wel dat de naam van de Canarische eilanden afgeleid werd van het Latijnse woord Canis, wat hond betekent. Vroeger zouden de eilanden overbevolkt geweest zijn door roedels wilde honden. Vandaag de dag zijn ze uitgestorven.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven