Ga naar content

Gran Canaria

Gran Canaria is het op één na grootste eiland van de Canarische eilandengroep. Hoewel natuurliefhebbers in eerste instantie kunnen schrikken van de kassen en hotelbebouwing bij de zuid- en noordkust, heeft het binnenland verrassend mooie gebieden en natuur. Tijd dus om de aanraders en de mooiste plekken op Gran Canaria te ontdekken!

Natuur en landschap

Hoe is de natuur op Gran Canaria? De Canarische eilanden zijn gevormd door talrijke vulkaanuitbarstingen, maar daar zal je weinig van merken tijdens een vakantie. Je kan nog enkele kraters bezoeken, maar op dit eiland zal je niet het verdorde en verbrande landschap aantreffen zoals op Lanzarote.

Landschap Gran Canaria
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wel heeft het een ruig landschap op het programma staan. Op Gran Canaria vind je de hele wereld op één eiland, de lokale bevolking noemt het zelfs een "mini-continent". Bekijk ter inspiratie maar eens onze foto's om de veelzijdige natuur van het eiland te zien.

Gran Canaria vakantietips

Een tip voor vakanties in 2024: TUI vliegt nu ook vanaf Antwerpen naar Gran Canaria.

Mooiste plekken op Gran Canaria

Wat zijn de mooiste gebieden en welke plekjes moet je zeker zien tijdens een vakantie op Gran Canaria? Een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in de natuur:

1. Duinen van Maspalomas

In het uiterste zuiden kan je de brede duinen van Maspalomas in wandelen, of met je voeten in de zee een tocht maken tussen kust en duinen. Het is wel heel bijzonder om de duinen in te gaan.

Duinen van Maspalomas Gran Canaria
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Eens je je tussen de gele zandheuvels bevindt, waan je jezelf in de woestijn. Let wel op, je kan in dit gebied werkelijk verdwalen! 

2. Wilde Westen van Europa - de canyons van Gran Canaria

In het centrale tot zuidelijke gedeelte van het eiland hebben prachtig uitgesleten dalen en kloven het uitzicht van een Amerikaans klovengebied. Het landschap is hier echt imposant: je voelt je helemaal in het Wilde Westen, ver weg van de toeristenmassa's enkele kilometers verderop.

Kloven Gran Canaria
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Met de auto kan je mooie routes rijden, maar let wel op, sommige wegen zijn enkel geschikt voor 4WD (bijvoorbeeld de GC604) en mountainbikes. Ook de wandelaar komt hier aan zijn trekken. Diverse paden nodigen uit om te hiken in het onaardse landschap.

3. Puerto de Mogan

In het westen van Gran Canaria vind je het stuwmerengebied waarbij je je dan weer eerder in Zuid-Amerika waant. De kust is bijzonder ruw en heeft enkele mooie uitzichtpunten. In het zuidwesten is het plaatsje Puerto de Mogan de moeite om te bezoeken: witte en felgekleurde huisjes zijn versierd met heel veel bloemen en bij de vissershaven komt de vis zo van zee je bord op. Veel toeristen komen hier om te duiken. Toch schijnt de oostkust nog mooier te zijn onder water. 

Puerto de Mogan Gran Canaria
Deel op Pinterest

4. Barranco de Guayadeque

In het oostelijk deel van Gran Canaria zijn er enkele indrukwekkende kloven te bezichtigen, het tropisch gevoel krijg je er gratis bij. Vanuit het plaatsje Aguimes kan je de vallei van de Barranco de Guayadeque inrijden. Een tien kilometer lange weg voert tussen steile rotswanden naar een eindpunt waar een restaurant uit de rotsen is gehouwen. Op de route kan je stoppen bij zeer oude rotswoningen (die tegenwoordig weer bewoond worden) en een interessant museum. Er zijn diverse wandelmogelijkheden in dit ravijn. Heel gaaf! 

Barranco de Guayadeque Gran Canaria
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Noorden van Gran Canaria

We zeiden het al, dit is een zeer veelzijdige vakantiebestemming! In het noorden van het eiland krijg je het gevoel dat je tijdens een warme zomerdag in de verwilderde Alpen vertoeft. De GC-2 vonden wij een van de mooiste routes om tijdens een rondrit op Gran Canaria te rijden. De natuur is zeer ruig.

Kortom, op gebied van natuur heeft Gran Canaria heel wat te bieden en het eiland heeft daarenboven een zeer rijke flora en fauna, zeker het ontdekken waard. 

Actieve vakantie op Gran Canaria

Een vakantie Gran Canaria kan je op veel manieren inrichten. Tijdens een zonvakantie of rustige vakantie geniet je van strand en zon. Heel fijn voor wie hier behoefte aan heeft. Het is echter tijdens een actieve vakantie dat je je echt een voelt met de natuur. Het hele jaar door kan je prima fietsen, mountainbiken en wandelen in de natuur op Gran Canaria. Je kan een rondreis met de fiets maken bijvoorbeeld. Lees meer over fietsen op Gran Canaria.

In het binnenland en het noorden bieden de vele paden de mogelijkheid voor zowel lichte als zwaardere tochten. In totaal zijn er maar liefst 2.000 kilometer aan wandelpaden op het eiland. De meeste wandelpaden voeren over Caminos Reales, dat zijn oude koninklijke routes. Lees meer over wandelen op Gran Canaria en bekijk onze tips voor een wandelvakantie.

Natuur Gran Canaria
Hiking
Deel op Pinterest

Gespecialiseerde reisorganisaties bieden actieve reizen op Gran Canaria aan. Verder is het Canarische Eiland een goede plek om te duiken; prachtige riffen, enkele onderwatergrotten, een Russisch wrak en meer dan 500 vissoorten, zoals barracuda's, murenes, zeepaardjes en roggen, zorgen voor een aangename duikervaring.

Overige bezienswaardigheden op Gran Canaria

Langs de meeste wegen wordt reclame gemaakt voor Aqualand en het Palmitos Park. Eerlijk, voor de kinderen is het leuk, maar verder is het pure afpersing. De entree is torenhoog, regelmatig zijn veel attracties gesloten en voor alles en nog wat moet je extra betalen. Er zijn op het eiland nog heel wat toeristische attracties, tours en excursies, zoals jeeptochten, een duikboot waarmee je echt onder water kan gaan, sportvissen, enz.

Vanuit de meeste hotels kan je tours en excursies boeken, een huurauto is in de meeste gevallen echter goedkoper. Voor een auto met all-inclusive garantie (zonder extra kosten) kan  je best bij Sunny Cars boeken.

Weetjes - De geschiedenis Gran Canaria

Columbus maakte op zijn ontdekkingsreizen vaak een tussenstop op Gran Canaria. Zijn beeld pronkt dan ook op verscheidene plekken van het eiland. Afhankelijk van de bron zijn er verschillende legendes over de eerste bewoners van Gran Canaria terug te vinden. Zo spreekt men over een kruising tussen Afrikanen en "verloren gevaren" vikingen, die ervoor zorgden dat de eerste bewoning op de eilanden een feit was.

Sommige deskundigen spreken dan weer over een pre-islamitische nederzetting. Vast staat wel dat de naam van de Canarische eilanden afgeleid werd van het Latijnse woord Canis, wat hond betekent. Vroeger zouden de eilanden overbevolkt geweest zijn door roedels wilde honden. Vandaag de dag zijn deze uitgestorven.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!