Ga naar content

La Palma

Hotspot is misschien wel de beste omschrijving die Naturescanner kan geven aan het Canarische eiland La Palma. Begonnen als vulkaan en nu natuurvakantie bestemming nummer één van deze Spaanse archipel. We nemen je mee op een reis naar de hoogtepunten van La Palma.

Natuur op La Palma

La Palma is een zeer klein eiland, maar het groenste eiland van de Canarische eilanden. Het rijst bijna loodrecht op uit zee. Tijdens een natuurreis kan je het eiland best te voet verkennen, dat wordt mede mogelijk gemaakt door een uitstekend onderhouden netwerk aan wandelpaden langs de mooiste plekjes van het eiland. De natuur op La Palma is op zijn minst gezegd bijzonder mooi.

Niet voor niets is de bijnaam van La Palma "La Isla Bonita", ook bekend van Madonna's jaren '80 hit. Het eiland vormt met haar ruige bergen en kusten en groene stukken natuur de perfecte bestemming voor een korte en afwisselende wandelvakantie. Hier hoef je niet te komen om te shoppen, te feesten of de bloemetjes buiten te zetten, La Palma is het natuureiland van de Canarische Eilanden bij uitstek.

La Palma specialisten

Mooiste plekken La Palma

Wat zijn de mooiste plekjes op La Palma? Waar kan je mooi wandelen op La Palma in de natuur? Tijdens een vakantie op het eiland kom je oog in oog te staan met de krachten van water en vuur. Tijdens een wandeling geniet je van rust en stilte, maar ook van een prachtig landschap en een heerlijk klimaat. Een overzicht van mooie gebieden:

1. Caldera de Taburiente

Aanvankelijk dacht men dat de krater in het midden van het eiland, de Caldera de Taburiente, een grote krater was van een wat onrustig slapende vulkaan. Hier is echter water aan het werk geweest. Niet om het aardse vuur te blussen, maar doorsijpelend in de poreuze lavasteen: de Caldera de Taburiente is in werkelijkheid een erosiekrater. Boetserend door de tijd heen, totdat een "krater" van gigantische omvang ontstond.

Overnachten

Nu vormt hij het hart van het grootste biosfeerreservaat van de Canarische Eilanden en wordt omgeven door de dreigende pieken van Los Muchachos, Pico de La Cruz en de eenzame Pico Bejenado. Nog geen drie miljoen jaar geleden uit de golven opgerezen en nu tot ver boven de tweeduizend meter opgerezen. De Roque de los Muchachos zijn keiharde rotsen waar het water geen grip op kreeg en die nu als kromme vingers je bijna gebiedend de berg op trekken.

Caldera de Taburiente
Deel op Pinterest

Het Nationaal Park Caldera de Taburiente is van een ongekende schoonheid: woeste natuur, met ruige bergen, prachtige bossen, vulkanische aarde en in wolken gehulde rotswanden vormen een prachtig decor om te wandelen. Voor velen vormt dit park het mooiste natuurgebied van La Palma en misschien zelfs het mooiste natuurgebied van de Canarische eilanden.

Cascada de Colores
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Wandel in rivierbeddingen en ontdek de ongerepte natuur van La Palma, maar ook mooie bezienswaardigheden zoals de Cascada de Colores, een waterval omgeven door felgekleurde rotswanden.

Actieve vakanties

2. Sterren kijken op La Palma

La Palma manifesteert zich steeds meer als de place to be om sterren te kijken. Het Roque de los Muchachos observatorium is een van de beste plekken op aarde voor astronomische waarnemingen en biedt een schitterend zicht op de Caldera de Taburiente. 

Roque de los Muchachos
Roque de los Muchachos
Deel op Pinterest

Veel lokale hotels springen in op dit astrotoerisme, met bijvoorbeeld het plaatsen van een telescoop bij de accommodatie. Op de wandelpaden werden speciale wegwijzers aangebracht om de beste punten aan te duiden om sterren te kijken.

Eilandhoppen

3. Laurierbossen op La Palma

Samen met La Gomera en Madeira is La Palma ook trotse erfgenaam van de oudste bossen op aarde, de laurierbossen. In enkele miljoenen jaren is hier nauwelijks wat veranderd. Eens groeiden de laurierbossen bijna tot aan de kust, nu liggen ze als een natte krans om de bergtoppen. Maar juist de vele regen maakt de laurierbossen tot een uniek natuurfenomeen op deze, verder droge eilanden.

Natuur op La Palma
Deel op Pinterest

Volg het wandelpad eens langs het Canal y Los Tiles biosfeerreservaat, alles is anders dan thuis. Breedbladige Canarische Laurier, stinklaurier en Canarische Aardbeiboom vormen een knoestig decor van een altijd groen bos. Vogels en reptielen hebben zich aangepast aan deze bijzondere biotoop. Twee soorten laurierduiven zijn er te zien op La Palma, een eigen vink en pimpelmees en natuurlijk de La Palma reuzenmuurhagedis.  

4. Mooiste stranden La Palma

Geen witte zandstranden, maar prachtig gitzwarte lavastranden, omgeven door ruige kliffen en een helderblauwe oceaan. De mooiste strandjes zijn Playa de Bajamar, Los Cancajos en Playa de Nogales (noordoosten) en het strand bij Puerto de Tazacorte en Charco Verde (westen). Het strand van Puerto Naos is na de recente uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan vanaf januari 2024 weer te bezoeken, omdat de hoeveelheid schadelijke gassen voldoende is gedaald. Vraag hiervoor wel online een QR-code aan om toegang te krijgen. 

Playa de Nogales is een van de beste stranden. Het vulkanische zand is zwart, met blauwe en grijze tinten en wordt omringd door hoge kliffen. Zowel naturisten, surfers als natuurliefhebbers genieten hier van het water en het strand.

Stranden La Palma
Strand La Palma
Deel op Pinterest

Wil je eens zwemmen in een natuurlijk zwembad? Bezoek dan Charco Azul in het oosten van La Palma. Geniet in de zwembekkens van het heldere water uit de oceaan, maar zonder het risico van de woeste golven. Ook zijn er voorzieningen aanwezig, zoals kleedhokjes en douches.

Charco Azul
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

5. Overige natuurgebieden op La Palma

Wie aan natuur op La Palma denkt, zal in eerste instantie denken aan de hierboven vernoemde Caldera de Taburiente en het omliggende nationaal park. La Palma heeft als natuur- en wandelbestemming nog meer te bieden. El Tablado bijvoorbeeld, een natuurgebied verscholen in een diepe vallei aan de noordkust van het eiland. Hier zijn rotstekeningen gevonden als stille getuigen van de eerste reizigers. In hetzelfde gebied liggen de kliffen van Guelguén, broedplaats van pijlstormvogels. Tamanca, in het zuiden van het eiland, is een droog gebied waar je kunt uitkijken naar alpenkraaien.

Deze bizarre roodsnavels kennen velen uit Zwitserland en verrassend genoeg hebben ze La Palma uitgekozen als enig Canarische woonoord. Vanuit hier loop of rij je door naar Parque Natural de Cumbre Vieja. Deze "oude top" is feitelijk het jongste deel van La Palma. Vulkanische bommen liggen overal, kraters geven een pokdalig aanzicht aan dit bijzondere landschap.

Wandelen

Kan je mooi wandelen op La Palma? Jazeker. Met haar uiteenlopende biotopen en landschappen is het een paradijs voor iedere outdoor liefhebber: ruim 1000 km aan gemarkeerde wandelroutes brengen je naar de mooiste plekjes van het eiland. Bekende wandelroutes zijn GR-130, die het hele eiland rond voert, en de GR-131. Lees meer over wandelen op La Palma, bekijk onze leukste tips voor een georganiseerde wandelreis of vraag gratis de nieuwe wandelbrochure van Djoser aan.

Wandelreizen

Fietsen op La Palma

Ook een fietsreis op La Palma is een dikke aanrader! Het eiland is echt gemaakt voor de fietser die niet vies is van een uitdaging. La Palma kent de steilste wegen van de Canarische Eilanden dus maak je borst maar nat voor flinke beklimmingen en afdalingen.

Fietsen La Palma
Deel op Pinterest

Daar krijg je wel een geweldige rit langs watervallen, mooie bossen, ruige bergen en vulkaanstranden voor terug. 

Natuurvakantie op La Palma

Na Tenerife is La Palma de toeristische topper van de Canarische Eilanden: het publiek is echter anders. Hier komt de natuurliefhebber, de wandelaar, de actieve toerist. Het eiland is goed bereikbaar en ideaal om met een huurauto te verkennen.

La Palma
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Verscheidene touroperators bieden een ruim aanbod aan autorondreizen (fly-drive) en goedkope vakanties op La Palma, prijzen vergelijken is dus aanbevolen. Wil je wandelen op La Palma, bekijk dan de gespecialiseerde wandelvakanties; zowel in groep als privé worden diverse wandelvakanties op La Palma aangeboden.

Beste aanbieder huurauto

Tip: lees ook meer over de andere Canarische Eilanden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!