Ga naar content

Wandelen op La Palma

La Palma - Met ruim 220 routes heeft het eiland veel te bieden aan wandelliefhebbers. 219 wandelpaden en 3 langeafstandsroutes nodigen uit om het eiland op een andere manier te verkennen. Het is lastig kiezen waar te wandelen op La Palma, dus we helpen je alvast even door de mooiste wandelingen op een rijtje te zetten.

Mooiste wandelroutes La Palma

Met haar uiteenlopende biotopen en landschappen is het eiland La Palma een paradijs voor iedere wandelliefhebber. Wie een wandelvakantie in de planning heeft, kan terecht bij reisboekhandel De Zwerver voor wandelkaarten en wandelgidsen, waar je een overzicht vindt van alle wandelpaden.

De paden op La Palma zijn goed onderhouden en goed bewegwijzerd. Het zuiden van het eiland kenmerkt zich door een vulkanisch landschap, terwijl de routes in het noordoosten je laten kennismaken met de laurierbossen van La Palma.

1. GR 131

De GR131 is een wandelroute met een totale lengte van 70 km. Deze loopt over de Cumbre van het noordwesten naar het zuiden van La Palma. Het is mogelijk om de route te lopen in 4 dagen. Het is een extreem zware tocht, doordat er weinig waterpunten zijn en er maar 1 overnachtingsplek is in een berghut.

2. Roque de los Muchachos naar Pico de la Nieve

Wandelen van Roque de Los Muchachos naar Pico de la Nieve - Een 11 kilometer lange wandeling van ca. 4 uur. Het vertrekpunt is de Roque de Los Muchachos, maar de wandeling kan ook omgekeerd gedaan worden. Deze indrukwekkende trektocht voert je langs de rand van de vulkaankrater en biedt schitterende ruige natuur. Het is een populaire hike, dus het kan soms druk zijn op het pad. Vanaf het uitzichtpunt "Mirador Degollada de Fanceses" wordt de route een stuk rustiger.

Roque de los Muchachos
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

3. GR 130

De GR-130 is een wandelroute die rond het hele eiland voert. Op deze route raden we het stukje aan van Gallegos naar Franceses. Dit is een korte wandeling van ca. 4 km over een oud pad, dat dwars door een imposante kloof naar de kust voert. Het vertrekpunt is de Bar Viveros in Gallegos. Vanaf het informatiebord kan je de rood-witte markeringen van de GR130 volgen. Om weer naar het startpunt te komen kan je de bus nemen. 

GR-130
Deel op Pinterest

De Rim Route voert door het hoogste deel van het eiland, rond de rand van het Nationaal Park, van Roque de los Muchachos tot aan de Refugio del Pilar Leisure Area (El Paso). De 35 km lange tocht biedt fraaie vergezichten over beide kanten van het eiland. Het weer kan snel veranderen op deze route, ook sterke wind, sneeuw en dicht mist komen hier voor, dus hou daar rekening mee.

4. Pico de Birigoyo

Een beklimming van de Pico de Birigoyo duurt ongeveer 2,5 uur. Je wandelt 6 km over diverse paden. De route vangt aan bij Refugio el Pilar richting Los Canarios. Onderweg loop je langs stenen muurtjes over de GR-131 en vervolg je de weg over een uitgesleten pad op de vulkaan. Aangekomen op de top van de Birigoyo geniet je van een schitterend zicht op de Caldera de Taburiente, de vulkanen en de mooie kust. 

Mooie wandelroutes
Deel op Pinterest

5. Wandelen in laurierbossen

De mooiste laurierbossen van La Palma bevinden zich in Parque Cultural La Zarza in het noorden van het eiland. Een 8 kilometer lang pad met markering PR-LP 9.2 (Cruz del Gallo wandeling) voert vanaf het bezoekerscentrum La Zarza door een sprookjesachtig begroeide kloof, met varens en laurierbossen. 

Via een trap bereik je de bedding van de kloof. Een geel en witte bewegwijzering voert je door de boden van de kloof. Ook zijn hier rotstekeningen gevonden, waardoor deze trail ook een cultureel kantje heeft. Het is een populaire trektocht op La Palma, maar toch overheersen hier de geluiden van de vogeltjes, waaiende takken en kabbelende beekjes.

Los Tilos
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Ook het in het oosten gelegen Los Tilos is een prachtig en goed bewaard laurierbos. Wandel naar de bronnen Marcos en Cordero, zoek de waterval of maak vanaf het bezoekerscentrum de flinke klim naar het uitzichtpunt Mirador de las Barandas. Geniet onderweg van de prachtige reuzenvarens en grillige, met mos begroeide bomen. 

6. Tricias - Buracas trail

Prachtig wandelpad langs de mooie Buracas drakenbomen en kenmerkende Palma architectuur. Veel hikers omschrijven dit wandelpad als een energiek, maar magisch pad waar je weer helemaal op kan laden.

7. Pico Bejenado

De Pico Bejenado is met 1.844 meter zeker niet de hoogste berg van La Palma, maar wel de enige vrijstaande berg, want het maakt geen deel uit van de rand van de enorme erosiekrater. De wandeling kun je starten vanaf twee parkeerplaatsen: bij Cumbrecita of bij Pista de Valencia. Het heeft alleen zin om de beklimming te starten als je ziet dat de top niet in de wolken ligt. Je hebt in de ochtend de grootste kans op helder weer.

Uitzicht op Caldera de Taburiente
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Tijdens de wandeling heb je regelmatig uitzicht op de immense krater Caldera de Taburiente en de omliggende bergen. Het pad wordt alsmaar smaller en is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Na ongeveer 600 hoogtemeters klimmen bereik je de top, waar je een prachtig uitzicht alle kanten op hebt. Naast de erosiekrater kun je ook kijken naar het zuidelijk deel van La Palma. 

8. Vulkanen San Antonio en Teneguía

Een wandeling door een vulkanisch maanlandschap hoort er zeker bij als je op La Palma bent. Helemaal in het zuiden van het eiland vind je San Antonio, die in de 17e eeuw voor het laatste uitbarstte, en de Teneguía met een veel recentere uitbarsting in 1971. 

San Antonio
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Vanaf het bezoekerscentrum in Fuencaliente wandel je eerst over de kraterrand van San Antonio. Vanaf het uitzichtpunt zie je dat de krater inmiddels begroeid is met naaldbomen. Keer vervolgens terug om af te dalen naar de Teneguía. Na ongeveer 2 uur kun je het paadje omhoog klimmen naar de top van deze vulkaan, maar doe dit alleen als er geen harde wind staat! 

Punta de Fuencaliente
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Vervolgens daal je verder naar de vuurtoren bij Punta de Fuencaliente, het meest zuidelijke puntje van La Palma. Bijzonder is het zwarte maanlandschap en de zoutvlaktes, waar enorme bergen zout worden gewonnen uit het water van de oceaan. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!