Ga naar content

Wandelen op Gran Canaria

Wandelen Canarische Eilanden - Gran Canaria is de ultieme bestemming om op niet al te grote afstand van Nederland (bijna) het hele jaar door te genieten van zon, zee en strand. Dat is dan ook waarom veel mensen Gran Canaria bezoeken, maar het Canarische eiland is tevens een ideale bestemming voor wandelvakanties. De rotsachtige kust, schaduwrijke bossen, eindeloze zandduinen en hoge bergen bieden wandelaars een diversiteit aan landschappen om optimaal te genieten.

Routes en voorzieningen voor wandelaars

Of je nou een dagje wil ontsnappen aan de drukte van plaatsen als Las Palmas en Playa del Inglés of dat je liever je hele vakantie wijdt aan de uitgestrektheid van het eiland, het kan allemaal zodra je een paar kilometer landinwaarts trekt. Voor je het weet ben je omringd door het ongerepte landschap dat het eiland je te bieden heeft.

Een netwerk aan wandelroutes op Gran Canaria biedt door middel van duidelijke wegwijzers vele korte en langere tochten voor recreanten en fanatieke wandelaars. Voorzien van picknickplaatsen, toiletten en diverse punten waar drinkwater te vinden is, zijn de routes op diverse niveaus een aangename manier om de mogelijkheden van het eiland te verkennen.

Mooiste wandelgebieden van Gran Canaria

Over het hele eiland verspreid is er volop keuze als het gaat om wandeltochten op Gran Canaria. Of je nou op zoek bent naar een korte vlakke route of toch meer uitdaging qua lengte en hoogte, het is er allemaal. En ook de diversiteit aan bergen, dennenbossen, duinen en vulkanische landschappen biedt voor ieder wat wils. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar hierbij onze favoriete wandelgebieden uitgelicht:

1. Wandelen in Tamadaba

In het noorden van Gran Canaria bevindt zich Parque Natural de Tamadaba, het meest ongerepte gebied van het eiland dat wordt gekenmerkt door een combinatie van dennenbossen, bergkammen, kloven en rotsformaties. De 7.500 hectare van de bergtoppen tot aan de kust zijn een walhalla voor wandelaars. Zo vind je er onder andere een wandelroute van 4 kilometer die je met een hoogteverschil van ruim 266 meter van de berghut van Tamadaba naar de piek van Faneque brengt. Op de piek worden je inspanningen beloond met een prachtig uitzicht over de hele noordwestkust van Gran Canaria.

Tamadaba Gran Canaria
Deel op Pinterest

2. El Nublo en Pilancones

In het centraal gelegen Tejeda rijst de Roque Nublo 67 meter boven het landschap uit. De rots ligt op 1.813 meter boven de zeespiegel en wordt in hoogte op het eiland enkel overtroffen door de piek van Las Nieves (1.949 meter). In deze spectaculaire omgeving bevindt zich onder andere een bergwandelroute van 5 kilometer met uitzicht over indrukwekkende stuwdammen en het vulkanische landschap van Tejeda. Tip: loop de route naar Roque Nublo aan het einde van de dag voor een uitzicht op de oogverblindende zonsondergang. 

Prachtig binnenland
Deel op Pinterest

Zoek je een grotere uitdaging? Dan biedt de regio voor de meer ervaren wandelaars ook onder andere een wandelroute van ruim twaalf kilometer die begint in Degollada de Cruz en je via een dennenbos naar de stuwdam van Soria brengt.

3. Wandelen bij Maspalomas

Toegegeven, je zal niet de enige zijn die wandelt door de duinen bij Maspalomas. De populaire badplaats trekt het hele jaar door veel toeristen en velen van hen wisselen de dagen aan het strand graag af met een wandeling door het natuurreservaat. En terecht, want de beschermde zandduinen zijn absoluut een bezoek waard. Je waant je in veel delen in een eindeloze woestijn, maar kunt er tijdens je wandeling ook maar liefst 24 soorten trek- en strandvogels, waaronder de zeldzame Barbarijse valk, spotten bij La Charca. En ben je toe aan een pauze dan kun je op adem komen in de schaduw van de palmbomen van El Palmeral.

Maspalomas duinen
Deel op Pinterest

4. Camino de Santiago de Gran Canaria

Een bijzondere wandelroute over het eiland. Van noord naar zuid of van zuid naar noord leidt de pelgrimsroute van Gran Canaria je dwars door vulkanisch gebied. De meeste pelgrimwandelaars vertrekken bij de duinen van Maspaloma richting het noorden, over de heilige bergen van het eiland. Vanaf het culturele UNESCO Werelderfgoed in het midden daal je weer af, richting de kust, om te eindigen bij Santiago Apóstol in de kerk van Gáldar. 

Beste tijd om te wandelen op Gran Canaria

Wat is de beste periode voor een trekking of dagtocht? Het aangename klimaat op het Canarische eiland maakt dat het er het hele jaar door gemiddeld meer dan twintig graden is. De zomers kunnen echter vrij warm zijn, dus houd daar met een wandelvakantie rekening mee. Beter geschikt is de periode november tot maart. Met nadruk op februari en maart wanneer grote delen van het eiland ook nog eens in bloei staan en het binnenland één grote groene oase is.

Let op de hoogteverschillen tussen de kust en het binnenland. Het kan zeer warm zijn bij zee en fris of zelfs koud in de bergen in het binnenland. Neem dus altijd ook warme kleding mee tijdens een dagtocht.

Wandelevenement

Als populaire wandelbestemming heeft Gran Canaria inmiddels een traditie ontwikkeld die ieder jaar in oktober plaatsvindt: het Gran Canaria Walking Festival. Het vijfdaagse wandelfestival bestaat uit diverse wandelroutes, waaronder een nachtwandeling. Deelname aan het wandelfestival is inclusief gidsen, verzekering, vervoer en onderweg heerlijk eten en drinken bestaande uit originele streekgerechten en lokale wijnen.

Reserveren van tevoren kan via de Nederlandse organisatie Canary-Hiking.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Martine van Dorsten
Geschreven door
Martine van Dorsten
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!