Ga naar content

Lanzarote

Canarische Eilanden - Wil je de natuur op Lanzarote ontdekken? Je hebt geluk, want er zijn vaak goedkope vakanties en last minutes te vinden naar het dichtst bij Marokko gelegen eiland. Reis in de minder drukke maanden en van de gebaande paden en je ontdekt een verrassende vakantiebestemming met veel bijzondere natuur, dit alles op slechts enkele uren vliegen.

Natuurvakantie Lanzarote

Hoe is de natuur op Lanzarote? Dankzij de schone en mooie stranden trekt Lanzarote veel toeristen aan die hier komen voor een zonvakantie, maar er is meer te ontdekken op het Canarische Eiland, zeker ook voor natuurliefhebbers en actieve reizigers. Surfen op Lanzarote is zeer populair, het is zelfs een van de beste bestemmingen ter wereld. Daarnaast staat het eiland bekend als goede duikbestemming. Wil je de mooiste plekken te voet verkennen, lees dan onze tips over wandelen op Lanzarote.

Mooiste plekken Lanzarote

Wat zijn de mooiste plekjes op Lanzarote? De zwarte lavastranden zijn uiteraard iets wat je niet mag missen, maar ontdek ook de verrassende en bijzondere natuur: roodgekleurde vulkanische landschappen, zoutpannen, cactusplantages, grotten en lavatunnels.

De mooiste natuurparken bevinden zich in het midden en westen van het eiland, maar ook de plaats Haría in het noordwesten is een goede uitvalsbasis om mooie plekken te ontdekken: fraaie uitzichtpunten, een cactustuin en mooie kloven. Tot slot een tip voor een vakantie met kinderen! Breng een bezoek aan het Guinate Parque Tropical en laat de kleinsten genieten van een van de papegaaienshows. De meeste uitstapjes, tours en excursies zijn online van tevoren te boeken via Get Your Guide (betalen kan met iDeal).

1. Timanfaya National Park

Het Timanfaya national park in het westen van Lanzarote vormt een dramatisch vulkaanlandschap. De vele kleuren en kraters en de natuur in dit gebied zijn een lust voor het oog. 

Mooiste plekken Lanzarote
Deel op Pinterest

Met kamelen kan je de vulkanen op rijden en genieten van een prachtig uitzicht over de zwart-rode maanlandschappen. Het vulkanische natuurgebied van Timanfaya staat sinds 1993 op de UNESCO werelderfgoedlijst en wordt erkend als een World Biosphere Reserve, vanwege de ruim 180 soorten planten die men in het park ontdekt heeft. Toegang is beperkt, je dient van tevoren te reserveren.

2. El Golfo - Charco de los Clicos, de groene lagune

Schitterend kleurenspektakel bij Playa del Golfo. Bij het vissersdorpje El Golfo in het Timanfaya park bevindt zich de Lago Verde, een lagune die door de algen gifgroen kleurt. In het groene kratermeer treft men bijzondere mineralen en kristallen, de Olivina Stones. De golf is eigenlijk een krater. De gifgroene lagune wordt gescheiden van de oceaan door een zwart zandstrand en omgeven door mooie rode rotsen. Dit alles staat in een prachtig contrast met de heldere zee en blauwe lucht.

Natuur Lanzarote
Deel op Pinterest

3. La Geria, wijngebied van Lanzarote

Wist je dat er op Lanzarote ook wijn verbouwd wordt? Het belangrijkste gebied hiervoor is La Geria, de geria's, wat tevens een beschermd natuurgebied is. Op een merkwaardige manier wordt hier wijn verbouwd; achter muurtjes die bescherming bieden tegen de wind. Wijnliefhebbers zijn dan ook gek op dit gebied. Bij diverse, zogenaamde bodega's kun je wijn proeven en kopen en deze is bovendien erg lekker. 

Lanzarote tips
Deel op Pinterest

4. Parque Los Volcanes

Parque Natural de los Volcanes ligt ten noorden van Timanfaya. Het is toegankelijk voor iedereen en je kan er prachtig wandelen op vulkanen, waaronder de Caldera Blanca, met een van de best bewaard gebleven kraters.

5. Grotten Lanzarote

De grotten op Lanzarote zijn grotendeels ontstaan naar aanleiding van een vulkaanuitbarsting van de Monte de la Corona, ongeveer 3000 jaar geleden. De lavatunnel van Atlantida en de grotten van la Cueva de los Verdes en los Jameos del Agua zijn op zijn minst indrukwekkend te noemen.

Het gangenstelsel van de Cueva de los Verdes grot is maar liefst 7 km lang, waarvan 2 km te bezichtigen zijn door het publiek. De Jameos del Agua staat vooral bekend om het zoutwatermeer in de grot, waar albino waterkreeften hun leefgebied hebben. Buiten deze grotten werden deze blinde kreeftjes uitsluitend in de diepzee gesignaleerd. Bij de ingang van de grot bevindt zich een kunstzwembad, dat helaas niet gebruikt mag worden.

Natuurreis Lanzarote
Deel op Pinterest

6. Cactustuin

De Jardin de Cactus in Guatize is zeker een bezoekje waard en toont je de ooit zo bloeiende cactusindustrie op Lanzarote.

7. Playa de Papagayo

Playa de Papagayo is een van de mooiste stranden van Lanzarote, met heel fijn zand en weinig rotsen. Bovendien kan je hier goed zwemmen en snorkelen. Tijdens onderstaande zeilexcursie meer je even aan op dit mooie strand.

8. La Graciosa

Net ten noorden van Lanzarote ligt dit mini-eiland dat uitsluitend per boot bereikbaar is vanaf Órzola. Erg leuk voor een daguitstap of zelfs om er enkele dagen te verblijven. De weinige bewoners leven in Caleta del Sebo, verder heb je het eiland met haar prachtige stranden en helder zeewater bijna helemaal voor jezelf. 

Graciosa eilandDeel op Pinterest

Fietsreis Lanzarote

Fietsen door een maanlandschap? Dat kan op Lanzarote. Denk er zeker eens aan om het bizarre landschap vanuit het zadel te verkennen. De wegen zijn goed en breed en nemen je mee naar de meest indrukwekkende natuurverschijnselen!

Fietsvakantie Lanzarote
Deel op Pinterest

Dit is zeker ook mogelijk met een e-bike, lekker comfortabel. Alle info vind je op onze pagina over fietsreizen op de Canarische Eilanden.

Genieten van het water

Lanzarote is het eiland bij uitstek voor watersport. Surfen, duiken, snorkelen; het kan hier allemaal! En natuurlijk genieten van de mooie stranden.

Mooiste stranden op Lanzarote
Lanzarote is voor velen een ideaal eiland om te overwinteren: de zon schijnt er nagenoeg altijd. Zonvakantie toeristen zijn dol op de mooie stranden. We delen graag een overzicht van de meest ongerepte en in natuur omhulde stranden:

Playa de Papagayo (7 strandjes bij Playa Blanca), El Golfo (zwart strand met rode rotsen, een groengekleurd meertje), Caleta de Famara (breed strand, bekendste plek om te surfen), , La Santa (westkust bij Caleta de Famara, vooral om te surfen), stranden op het eilandje Graciosa ten noorden van Lanzarote.

Bekijk meer tips voor leuke activiteiten op Lanzarote!

Koop een goede reisgids of kaart!

Vakantie op Lanzarote boeken

Om je op weg te helpen een leuke natuurvakantie op Lanzarote te vinden geven we je alvast een 10-tal tips om mooie en sfeervolle accommodaties te vinden, weg van de drukte en de meest toeristische centra. Kijk bijvoorbeeld eens bij Eliza was here, waar je mooie, authentieke vakantiehuizen vindt in de minder bekende delen van het eiland. Als je alleen een losse vlucht wil boeken, kun je dit bij Transavia doen. Met deze maatschappij vlieg je vanaf Amsterdam, Eindhoven en vanaf Rotterdam naar Arrecife.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!