Ga naar content

Lanzarote

Canarische Eilanden - Wil je de natuur op Lanzarote ontdekken? Je hebt geluk, want er zijn vaak goedkope vakanties en last minutes te vinden naar het dichts bij Marokko gelegen eiland. Reis in de minder drukke maanden en van de gebaande paden en je ontdekt een verrassende vakantiebestemming met veel bijzondere natuur, dit alles op slechts enkele uren vliegen.

Natuurvakantie Lanzarote

Hoe is de natuur op Lanzarote? Dankzij de schone en mooie stranden trekt Lanzarote veel toeristen aan die hier komen voor een zonvakantie, maar er is meer te ontdekken op het Canarische Eiland, zeker ook voor natuurliefhebbers en actieve reizigers. Surfen op Lanzarote is zeer populair, het is zelfs een van de beste bestemmingen ter wereld. Daarnaast staat het eiland bekend als goede duikbestemming. Wil je de mooiste plekken te voet verkennen, lees dan onze tips over wandelen op Lanzarote.

Mooiste plekken Lanzarote

Wat zijn de mooiste plekjes op Lanzarote? De zwarte lavastranden zijn uiteraard iets wat je niet mag missen, maar ontdek ook de verrassende en bijzondere natuur: roodgekleurde vulkanische landschappen, zoutpannen, cactusplantages, grotten en lavatunnels.

De mooiste natuurparken bevinden zich in het midden en westen van het eiland, maar ook de plaats Haría in het noordwesten is een goede uitvalsbasis om mooie plekken te ontdekken: fraaie uitzichtpunten, een cactustuin en mooie kloven. Tot slot een tip voor een vakantie met kinderen! Breng een bezoek aan het Guinate Parque Tropical en laat de kleinsten genieten van een van de papegaaienshows. De meeste uitstapjes, tours en excursies zijn online van tevoren te boeken via Get Your Guide (betalen kan met iDeal).

1. Timanfaya National Park

Het Timanfaya national park in het westen van Lanzarote vormt een dramatisch vulkaanlandschap. De vele kleuren en kraters en de natuur in dit gebied op Lanzarote zijn werkelijk betoverend. Met kamelen kan je de vulkanen op rijden en genieten van een prachtig uitzicht over de zwart-rode maanlandschappen. Het vulkanische natuurgebied van Timanfaya staat sinds 1993 op de UNESCO werelderfgoedlijst en wordt erkend als een World Biosphere Reserve, vanwege de ruim 180 soorten planten die men in het park ontdekt heeft. Toegang is beperkt, je dient van tevoren te reserveren.

2. El Golfo - Charco de los Clicos, de groene lagune

Schitterend kleurenspektakel bij Playa del Golfo. Bij het vissersdorpje El Golfo in het Timanfaya park bevindt zich de Lago Verde, een lagune die door de algen gifgroen kleurt. In het groene kratermeer treft men bijzondere mineralen en kristallen, de Olivina Stones. De golf is eigenlijk een krater. De gifgroene lagune wordt gescheiden van de oceaan door een zwart zandstrand en omgeven door mooie rode rotsen. Dit alles staat in een prachtig contrast met de heldere zee en blauwe lucht.

3. Parque Los Volcanes

Parque Natural de los Volcanes ligt ten noorden van Timanfaya. Het is toegankelijk voor iedereen en je kan er prachtig wandelen op vulkanen, waaronder de Caldera Blanca, met een van de best bewaard gebleven kraters.

4. La Géria, wijngebied van Lanzarote

Wist je dat er op Lanzarote ook wijn verbouwd wordt? Het belangrijkste gebied hiervoor is La Geria, de geria's, wat tevens een beschermd natuurgebied is. Op een merkwaardige manier wordt hier wijn verbouwd, op zwarte en achter muurtje die bescherming bieden tegen de wind. Wijnliefhebbers zijn dan ook gek op dit gebied. Bij diverse, zogenaamde bodega's kun je wijn proeven en kopen en deze is bovendien erg lekker.

5. Grotten Lanzarote

De grotten op Lanzarote zijn grotendeels ontstaan naar aanleiding van een vulkaanuitbarsting van de Monte de la Corona, ongeveer 3000 jaar geleden. De lavatunnel van Atlantida en de grotten van la Cueva de los Verdes en los Jameos del Agua zijn op zijn minst indrukwekkend te noemen.

Het gangenstelsel van de Cueva de los Verdes grot is maar liefst 7 km lang, waarvan 2 km te bezichtigen zijn door het publiek. De Jameos del Agua staat vooral bekend om het zoutwatermeer in de grot, waar albino waterkreeften hun leefgebied hebben. Buiten deze grotten werden deze blinde kreeftjes uitsluitend in de diepzee gesignaleerd.

6. Cactustuin

De Jardin de Cactus in Guatize is zeker een bezoekje waard en toont je de ooit zo bloeiende cactusindustrie op Lanzarote.

7. Playa de Papagayo

Playa de Papagayo is een van de mooiste stranden van Lanzarote, met heel fijn zand en weinig rotsen. Bovendien kan je hier goed zwemmen en snorkelen.

Genieten van het water

Lanzarote is het eiland bij uitstek voor watersport. Surfen, duiken, snorkelen, het kan hier allemaal! En natuurlijk genieten van de mooie stranden.

Duiken op Lanzarote
Wist je dat Lanzarote een van de beste bestemmingen is om te duiken in Europa? Het water rond het eiland is het hele jaar door aangenaam van temperatuur en het is zo helder dat je soms 30 meter vooruit kan kijken. Dankzij het vulkanisch gesteente is de natuur op het eiland zowel onder als boven water zeer divers. Het aanbod aan grotten, kliffen en wrakken onderwater is groot. Voor iedereen wat wils.

Je komt veel soorten vis tegen en met een beetje geluk zie je een manta. Er zijn strenge regels voor de duikcentra op het eiland. Dit komt de kwaliteit van de duikscholen ten goede. Ter plaatse kan je bij diverse duikcentra een trip boeken van enkele uren of een dag. Bekendste en beste plek om te snorkelen en duiken bij Lanzarote is Isla Graciosa, een eiland voor de noordkust. Bij de zuidkust van Tenerife zijn diverse duikcentra, o.a. bij Puerto del Carmen en Playa Blanca. Ook Playa Papagayo is een goede snorkelplek.


Get Your Guide
- snorkel- en duikexcursies.
Booking.com
biedt talrijke hotels bij Puerto del Carmen.

Surfen op Lanzarote
Lanzarote is een van de beste plekken in Europa om te surfen. Vooral de kust bij Caleta de Famara in het westen van het eiland biedt ruige en hoge golven.

Mooiste stranden op Lanzarote
Lanzarote is voor velen een ideaal eiland om te overwinteren: de zon schijnt er nagenoeg altijd. Zonvakantie toeristen zijn dol op de mooie stranden. Wij geven een overzicht van de meest ongerepte en in natuur omhulde stranden: Playa de Papagayo (7 strandjes bij Playa Blanca), El Golfo (zwart strand met rode rotsen, een groengekleurd meertje), Caleta de Famara (breed strand, bekendste plek om te surfen), , La Santa (westkust bij Caleta de Famara, vooral om te surfen), stranden op het eilandje Isla Graciosa ten noorden van Lanzarote (ideaal om te duiken en te snorkelen).

Koop een goede reisgids of kaart!

Vakantie op Lanzarote boeken

Om je op weg te helpen een leuke natuurvakantie op Lanzarote te vinden geven we je alvast een 10-tal tips om mooie en sfeervolle accommodaties te vinden, weg van de drukte en de meest toeristische centra. Kijk bijvoorbeeld eens bij Eliza was here, waar je mooie, authentieke vakantiehuizen vindt in de minder bekende delen van het eiland. Als je alleen een losse vlucht wil boeken, kun je dit bij Transavia doen. Met deze maatschappij vlieg je vanaf Amsterdam, Eindhoven en vanaf Rotterdam naar Arrecife.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!