Ga naar content

Fietsen op de Canarische Eilanden

Op de Canarische Eilanden kun je in elk seizoen genieten van een fietsvakantie. In de winter is het er rond de 20 graden en lente-achtig, in de zomer een stuk warmer. Vooral tussen november en mei is het prima te doen op de fiets! Of je nu gaat fietsen op Tenerife, Gran Canaria of een van de andere Spaanse eilanden, geniet op de pedalen van de mooiste landschappen. 

De Canarische Eilanden is de perfecte fietsbestemming in Europa voor mountainbiken en wielrennen. Op de minder steile eilanden Fuerteventura en Lanzarote kun je ook toerfietsen met een gewone (elektrische) fiets.

Fietsvakantie Canarische Eilanden

Je kunt natuurlijk zelf een mooie accommodatie boeken, fiets huren en de leukste routes uitzoeken, maar ook gaan voor een georganiseerde fietsvakantie. Laten we beginnen met enkele tips van onze partners!

Canarische fietsreizen en - excursies

Fietsgebieden Canarische Eilanden

Wat zijn de mooiste gebieden op de Canarische Eilanden voor op de fiets? We geven per eiland enkele tips voor de echte fietsliefhebber.

1. Fietsen op La Palma

Dit prachtige, groene Canarische eiland met de bijnaam La Isla Bonita is zeer geliefd onder wandelaars, maar zeker ook de moeite waard om fietsend te verkennen! Fietsen op La Palma is wel uitdagend, want het is het steilste van de zeven eilanden en kent geen vlakke wegen. De sportieveling kiest voor een racefiets, of zelfs mountainbike of gravelbike om te crossen over de vulkanen.

La Palma fietsen
Deel op Pinterest

Maak de beklimming naar de Roque de los Muchachos op ruim 2.000 meter hoogte. Of fiets door de dichte nevelwouden in het oosten van het eiland. In het westen trap je langs gezellige kustplaatsjes, waar je naast fietsen ook kunt genieten van een lekker terrasje aan het vulkaanstrand. 

De Canarische eilanden met hun ‘eeuwige lente’: dé enige Europese fietsbestemming met in het voorjaar, najaar en vooral de winter een lekker zonnetje☀️

Een spectaculaire route is van El Paso naar Mazo, waarbij je de bergkam in het midden van het eiland trotseert en daarna weer afdaalt. Vergeet zeker niet om even te stoppen bij Mirador de La Cumbre voor het beste uitzicht op de grote erosiekrater. 

2. Fietsen op El Hierro

Hoewel dit Canarische Eiland vrij klein is, biedt het toch veel aan de fietsliefhebber. Hou je van variatie in het landschap en prachtige vergezichten over de kust, dan zit je zeker goed op El Hierro. De wegen op La Isla Chiquita zijn rustig, breed en goed onderhouden.

Dit eiland vraagt erom al fietsend te verkennen. Dat kan als wielrenner of juist meer offroad. Cross over gestolde lavaflows, door diep grind en dwars door de jungle. Hoewel je vanwege de beperkte afmetingen van het eiland wellicht af en toe dezelfde wegen en paden fietst, raak je niet uitgekeken op het gevarieerde landschap.

El Hierro lava
Deel op Pinterest

Na een dag fietsen ben je zeker moe, maar voldaan. De gezellige baaitjes en natuurlijke zwembaden met zeewater nodigen dan uit tot ontspanning en verfrissing. 

3. Fietsen op La Gomera

Ruige bergen, ongerepte natuur, maar ook gezellige dorpjes in de bergen en aan de kust, genoeg om verkend te worden op de pedalen! La Gomera, ofwel La Isla Magica, biedt steile berghellingen, fraaie valleien en slingerende wegen aan de fietser. En regelmatig word je verrast door het uitzicht op de El Teide op buureiland Tenerife.

Ook hier zijn de wegen breed en veilig, maar vlakke (kust)weggetjes zijn er niet. Uitdagend is het fietsen over de caminos reales, de oude ezelpaadjes, die door woestijnachtige landschappen en nevelwouden lopen. Of je nu gaat mountainbiken, racebiken of MTB'en, op La Gomera kan het allemaal. 

4. Fietsen op Tenerife

Hét eiland voor lange en hogere beklimmingen, dat is Tenerife. Trosteer de El Teide vulkaan tot 2.400 meter hoog. Voor de mountainbiker ligt er 200 km aan paden om te verkennen vanuit vier verschillende startpunten. Iets minder sportief? Kies dan voor een elektrische mountainbike.

Tenerife fietsen
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

Naturescanner reporter Sander verkende het Canarische Eiland op de fiets. Lees alles over fietsen op Tenerife.

5. Fietsen op Gran Canaria

Door de bergen en langs de kust van Gran Canaria slingeren wegen en trails waar je als fietsliefhebber gelukkig van wordt. Ook in de winter weet menig fietsfanaat het eiland te vinden, maar neem dan wel voldoende warme kleding mee.

Gran Canaria wielrennen
© Bram de Vrind
Deel op Pinterest

Door rustige valleien, het betere klimwerk in de bergen of langs de kust; welke fietsrondes zijn een aanrader op dit Canarische Eiland? Fietsjournalist Bram de Vrind vertelt je alles over fietsen op Gran Canaria

6. Fietsen op Fuerteventura

Op Fuerteventura vindt de fietser zowel geasfalteerde wegen als onverharde mountainbikenpaden, dus zowel recreatief als sportief fietsen is hier mogelijk, voor ieder wat wils! Stap eens op het zadel en verken in alle rust zandduinen, vulkanen en ruige kusten. Na een dag fietsen kun je heerlijk bijkomen op een van de witte zandstranden.

Fuerteventura fietsen
Deel op Pinterest

In het noorden is het landschap glooiend, terwijl het zuiden bergachtiger is en je je sportief kunt uitleven tijdens wat langere beklimmingen. De stevige wind maakt het nog eens extra pittig! 

Hou er als recreatieve toerfietser rekening mee dat veel wegen toch vals plat zijn, wat het fietsen wel pittig kan maken. Huur je een elektrische fiets, dan heb je natuurlijk wel altijd 'wind mee'.

7. Fietsen op Lanzarote

Lanzarote staat bekend om de mooie stranden, die je zeker ook al trappend kunt bewonderen. Op dit Canarische Eiland lijkt het soms wel of je door een maanlandschap fietst, maar je komt net zo goed wijngaarden, dalen met palmbomen en ruige kliffen tegen.

Wil je het een beetje rustig aan doen, dan is dit eiland het meest geschikt. Huur een elektrische fiets of trekkingfiets en toer over de relatief vlakke wegen. Overige weggebruikers houden goed rekening met je. Geniet ook van bezienswaardigheden onderweg, zoals het Timanfaya vulkaanpark en de kliffen van Famara. Of stop in een van de witte dorpjes of oude stadjes.

Fietsen Lanzarote
Deel op Pinterest

Liever mountainbiken? Dat kan goed door het grind van vulkanen en over oude lavastromen. Tijdens sommige fietsvakanties naar Lanzarote zit ook een dagtocht naar het eilandje La Graciosa inbegrepen, waar geen auto's zijn toegestaan en je heerlijk bij kunt komen van de inspanning. 

Accommodatietips voor je fietsvakantie

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!