Ga naar content

Fietsen op Gran Canaria

Gran Canaria is meer dan een zonbestemming voor strandtoeristen. Door het bergachtige binnenland en langs de rotsachtige kust slingeren prachtige wegen en trails waarop fietsers hun hart kunnen ophalen. Niet voor niets is het Canarische eiland een gewilde winterbestemming voor fietstoeristen. Verken het eiland met deze 5 fietstips van journalist Bram de Vrind.

De mooiste fietsplekken op Gran Canaria

Het Spaanse eiland op zo'n 150 kilometer van de Afrikaanse kust is van vulkanische oorsprong. Vanaf het hoogste punt, de Pico de las Nieves (1.949 meter), lopen dalen en kloven als spaken in een fietswiel naar de kust. Het eiland is bekend om zijn verschillende microklimaten.

Het groene en neerslagrijkere noorden en het bijna woestijnachtige zuiden verschillen van elkaar als dag en nacht. Temperatuurverschillen van 20 graden tussen de kust en het hoogste punt van het eiland zijn geen uitzondering. Al klimmend door de bergen kun je seizoenen zien veranderen. Zorg vanwege de grote temperatuurverschillen met name in de wintermaanden voor voldoende warme kleding als je in de bergen op Gran Canaria gaat fietsen.

1. Fietsen naar Montaña la Data

Ben je net van het vliegtuig gestapt en wil je even lostrappen met de racefiets? Dan is de ronde over Montaña la Data een goede optie om te fietsen op Gran Canaria. Vanuit Maspalomas fiets je richting Sonnenland, om via een waterglijbanenpretpark een rustige vallei te bereiken. In het dorpje Ayagaures wacht een pittige haarspeldbochtenklim van bijna 4 kilometer. Eenmaal boven word je beloond met uitzichten op de kloofachtige bergen en de zee. Aan het begin van de afdaling kun je de dolfijnen zien zwemmen bij Palmitos Park in de vallei. Voorts daal je over een bergrug langs de villa's en witte huizen van Montaña la Data en 180 graden uitzicht op de kust. Beneden is het nog een kwartiertje trappen richting Maspalomas.

2. Fietsen naar de Roque Nublo en Pico de las Nieves

Het bereiken van de top van de Pico de las Nieves (vrij vertaald: besneeuwde berg) geldt op het eiland als de heilige graal onder racefietsers. Fietsers die de uitdaging aangaan, krijgen het niet cadeau. Vanuit Maspalomas aan de kust is het bijna 50 kilometer met tussenpozen klimmen naar de top. Je overwint onderweg ruim 1.900 hoogtemeters, dat is meer dan reuzencols als de Stelvio of Mont Ventoux!

De bekendste fietsroute naar de Pico de las Nieves is vanuit Maspalomas direct omhoog via Fataga. De eerste kilometers klim je over een slingerende weg met – als je over je schouder kijkt – weidse uitzichten op de kustplaatsen en de duinen van Maspalomas. Hoger op de pas kijkt een oude Canariër op je neer vanaf het historisch museum Mundo Aborigen. Na het bereiken van de Mirador de Yegua krijgen je benen even respijt als je via een bijzondere haarspeldbochtenafdaling richting Fataga zakt, dat een groene oase in de dorre vallei vormt. 

Tips fietsen Gran Canaria
Deel op Pinterest

Voorts klim je over het perfecte asfalt van een kronkelende pas richting het bergdorpje San Bartholome, een goede plek voor een espressostop. Nadat je de 1.249 meter hoge Passo dela Herradura hebt overwonnen, volgt een zware fase op de haarspeldbochtenklim naar de Roque Nublo. De pas bij de 90 meter hoge 'wolkenrots' brengt je naar een hoogte van 1.581 meter. De laatste kilometers rijd je over de hoogvlakte onder de Pico de las Nieves, waar de lokale bevolking op warme dagen verkoeling zoekt met een picknick of barbecue met de familie. Met geleidelijke stijgingspercentages maak je de laatste slinger naar de top van de 'besneeuwde berg', die bij helder weer wijdse uitzichten biedt op de groene noordkant van het eiland, de Roque Nublo en buureiland Tenerife aan de horizon.

3. Fietsen over de kustweg tussen Meloneras en Puerto de Mogan

De kustweg in het zuiden van Gran Canaria verloopt zoals het leven: met ups en downs. Zo omschreef fietsgids Bart Bonne van Free Motion het ooit. De route is een bekende verbindingsweg voor verschillende beklimmingen naar het noorden. Mocht het een keer slecht weer zijn op het eiland, dan heb je er wegens het gunstige microklimaat nog een goede kans om droog te kunnen fietsen.

Vanuit Maspalomas volg je de GC-500 richting Meloneras, waar je aan de kustroute begint. Je krijgt er een vermakelijke afwisseling van korte beklimmingen en afdalingen voor de wielen met telkens wisselende vergezichten op de Atlantische Oceaan die er tegen de rotsen beukt. Voorts passeer je badplaatsen als Puerto Rico met hotelcomplexen die in terrasvorm tegen de rotswanden rond komvormige baaien zijn gebouwd. De kustweg eindigt in Puerto de Mogan, dat met zijn kleurrijke historische huizen contrasteert met de hoogbouw in de grote badplaatsen. Let wel: het laatste deel van de kustroute naar Puerto de Mogan is (tijdelijk) afgesloten wegens steenslag.

4. Fietsen over de Tauropas in Gran Canaria

De Tauropas ten noorden van Puerto de Mogan is een van de bekendste passen van het eiland. De route kronkelt als slierten op een spaghettibord omhoog tegen de flanken van de woeste Mogan-vallei. Na een steil begin zigzag je met geleidelijke percentages langs de noordwesthelling van de berg. Voorts kronkel je via een serie haarspeldbochten verder via de oostflank.

Mooiste plekken om te fietsen op Gran Canaria
Deel op Pinterest

Eenmaal bovenin de pas kijk je uit over het hele parcours dat je hebt afgelegd en het dal dat het decor van een Westernfilm had kunnen vormen. Heb je na deze zware inspanning behoefte aan verfrissing? Daal dan af naar Soria (opgepast: zeer slecht wegdek). Daar kun je jezelf bij bar Casa San Fernando laven aan heerlijke huisgemaakte papayasap. 

5. Weg van de gebaande paden: fietsen langs de west- en noordkust

Fietsers die graag avontuur opzoeken, raden we aan om naar de rustige west- en noordkant van het eiland te trekken. Een van de hoogtepunten daar is de ruige kustweg tussen Los Caserones en Agaete. Deze route slingert langs enkele van de hoogste kliffen van het eiland met uitzicht op buureiland Tenerife bij helder weer. De weg loopt dwars door natuurpark Tamadaba. Terwijl je je vergaapt aan het ene na het andere spectaculaire uitzicht, zul je nauwelijks toeristen treffen. Let wel: bij Playa de San Nicolas zijn delen van de weg afgesloten. Het alternatief is om dit deel van de route over de nieuwe provinciale weg, inclusief drie kilometer lange tunnel (lampjes mee!), te fietsen.

In het noorden van Gran Canaria waan je je in een andere wereld. Waar het zuiden dor is, tref je in het noorden weelderig groen, bossen en bloemen in alle kleuren van de regenboog. Dat geldt overigens met name in de winter en lente. En waar zich in het zuiden de badplaatsen bevinden, fiets je in het noorden langs vissersplaatsjes en boerendorpjes met akkers en schaapskuddes op de terrasvormige hellingen. Hier kabbelt het leven rustig voort.
Vanaf de noordkust kruipen verschillende routes richting de top van het eiland. Als je vanaf de GC 200 aan de westkust komt, is de GC-293 gevolgd door de GC-220 een logische route naar het hart van het eiland. Deze weg klimt met wisselende percentages over een lengte van 40 kilometer naar een hoogte van 1.600 meter. Je klimt er vanaf de vissersplaatsen aan de kust langs terrasvormige akkers en afgelegen witte bergdorpjes naar de naaldbossen bovenop de helling.

Het laatste stuk over de GC-150 voert over slecht wegdek. Terwijl je over de graat fietst richting Cruz de Tejeda heb je spectaculaire uitzichten op de groene noordkant van het eiland en het dorre zuiden achter de Roque Nublo. Dan steek je de hoogvlakte bij de Pico de las Nieves over om terug te keren naar het zuidelijk deel van het eiland.

Fietsaccommodatie op Gran Canaria

Een fietsvakantie op Gran Canaria begint met het uitzoeken van de juiste overnachting. De meeste accommodaties vind je in het zuiden, dat met zijn zonnige, warme klimaat volgens Amerikaans onderzoek 'het beste klimaat ter wereld' heeft. Plaatsen als Maspalomas (Playa del Ingles) en Meloneras bieden goede voorzieningen voor fietsenverhuur en begeleide groepsritten. Deze kustplaatsen kennen bovendien een goede variatie aan uitvalswegen voor het maken van verschillende fietsrondes op het eiland. 

Verkies je echter een rustig en sfeervol verblijf weg van het massatoerisme? Dan zijn plaatsen als Montaña la Data even ten noorden van Meloneras of nog hoger op de berg in Santa Lucia de Tirajana goede alternatieven. Let wel dat deze plaatsen wat minder uitvalswegen en faciliteiten bieden. Daarentegen fiets je er op een steenworp afstand in ruige natuur. Boek jouw accommodatie bij Booking.com.

Fiets huren op Gran Canaria

Het is natuurlijk niet evident om een fiets mee te brengen naar het eiland. Gelukkig zijn er genoeg verhuurbedrijven, waar je hoge kwaliteit fietsen, zowel race, mtb als (elektrische) toerfietsen, kunt huren. Prijzen vanaf zo'n 20 euro per dag. Soms kan je ook fietstours onder begeleiding van een gids boeken.

Afgesloten wegen

Een aantal wegen op het eiland is afgesloten voor verkeer. Houd daarmee rekening als je gaat fietsen. Hieronder een overzicht:
– Taurito – Mogan (GC-500)
– Tejeda – Artenara (GC-210)
– Playa de San Nicolas – El Risco (GC-200)

Ernaar toe

Transavia vliegt vanaf Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam. Wil je fietsen op Gran Canaria combineren met andere eilanden? Lees dan alles over fietsen op de Canarische Eilanden.

Afbeelding van Fietsjournalist Bram de Vrind
Geschreven door
Fietsjournalist Bram de Vrind
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!