Ga naar content

Bachledka Canopy Walkway

Mooie plekken in Slowakije - Een dag voor we aan onze huttentocht in de Hoge Tatra begonnen, hadden we tijd om de omgeving te verkennen. We besloten om de Chodnik Korunami Stromov, ofwel de canopy walkway ten noorden van Zdiar te bezoeken.

Boomtoppenpad

De voornaamste reden voor een bezoek aan Bachledka is het boomtoppenpad. Dit is erg leuk voor gezinnen met kinderen, omdat een aantal interactieve puzzels informatie geven over de natuur. Kids kunnen zich vermaken op de wiebelende touwen of de enorme glijbaan vanaf de 32 meter hoge toren. Maar ook voor volwassenen is het boompad een leuke bezienswaardigheid in Slowakije. Ook in de winter is de Treetop Walk in Bachledka bijzonder mooi.

Bereikbaarheid Bachledka

Bachledka is bereikbaar vanaf Zdiar. Vanaf de hoofdweg is het 5 kilometer rijden en dan een zijstraat in. We kwamen aan op een grote parkeerplaats, met veel parkeerregelaars. Het park is groots opgezet. Er is een kabellift naar boven, vanaf daar kan je de canopy tour doen. Alles bij elkaar moesten we ca. € 20,- per persoon betalen, wat best veel is voor Slowaakse begrippen. Parkeren kost ook nog eens € 3,-. In de winter is dit net als Zdiar een echt skioord.

1. Canopy tour

Een kabellift voert naar boven. Bovenaan de lift kan je lopen naar het begin van de canopy. Alle ingangen werken met scanpoortjes, waarmee je de streepjescode van je ticket scant. We zagen al een hoge, brede toren waar een voetpad als een spiraal omheen draait. Maar eerst kwamen we op een houten wandelbrug. Deze voert langs de bomen en hoger en hoger. Eigenlijk wordt de grond steeds lager, want de canopy staat op een helling. Het is mooi aangelegd, maar de omgeving is niet heel bijzonder. Er staan veel sparren, met hier en daar een boswilg en een berk. Toen wij het gebied bezochten was er van alles gaande, er werd nog veel gebouwd. De bruggen zien er heel nieuw uit, de constructie bestaat grotendeels uit hout. Kortom het is een knap staaltje bouwkunst.

Canopy tour  Slowakije
Deel op Pinterest

2. Spiraalvormige uitkijktoren in Slowakije

Na een soort U-bocht komt de toren steeds meer in het vizier. Om je heen geniet je van mooie vergezichten, waaronder uitzicht op de Hoge Tatra mits het niet te bewolkt is. Toen we naar boven klommen in de toren begon het merkbaar drukker te worden. Maar we lieten dit de pret niet bederven. Boven op de uitkijktoren is het uitzicht prachtig! Op de relingen staan pijltjes die wijzen naar de verschillende bergtoppen die te zien zijn. In het midden van de bovenste laag van de toren is een net gespannen waarop waaghalzen kunnen lopen / zitten / liggen, met diep onder je de grond.

3. Kleine toren

Op onze terugweg viel het op hoe druk het was geworden, we konden over de koppen van de mensen lopen. Verderop zagen we nog een lagere toren en daar liepen we dus ook nog even heen.

Naturescanner
Deel op Pinterest

Bij de lagere toren is het een stuk rustiger en geniet je meer van het uitzicht, het geluid van de vogels en een fris briesje.

4. Natuur in de omgeving

Op de kaart zagen we een klein meer in de buurt. Toen we hierheen liepen bleek het al snel een visvijver. De bioloog in onze groep was al snel iets op het spoor. Hij zag verse edelhert sporen in de modder, paadjes in het struikgewas, afgeknaagde vlierbes en edelhert keutels. Hier leven dus met zekerheid edelherten, maar we hebben ze niet kunnen vinden. Later kwamen we ook nog oude drollen op het pad tegen, schoongespoeld door de regen. Wat overblijft zijn haren en botjes, hier is een wolf geweest! 

Wilde dieren in de natuur
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tip: check ook Janske Lazne, toegangspoort van het Tsjechisch Reuzengebergte, met een boomkroonpad.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!