Ga naar content

Het Noordelijke Zwarte Woud

In het noordelijke deel van het Zwarte Woud vind je een fijne combinatie van inspanning en ontspanning. Overdag heerlijk wandelen door dichte bossen, over heuvels, langs bezienswaardigheden en idyllische vakwerkdorpjes. Daarna culinair genieten en relaxen in de thermen en spa. Dat klinkt niet verkeerd!

Nördlicher Schwarzwald

Het Noordelijke Zwarte Woud ligt in Baden-Württemberg, in het zuidwesten van Duitsland. Samen met het Midden-Zwarte Woud, Zuidelijke Zwarte Woud en het Hoogschwarzwald vormt het het middengebergte Zwarte Woud. Het noordelijke gedeelte bevindt zich tussen de plaatsen Baden-Baden, Pforzheim en Calw. Hiertussen liggen beboste heuvels, valleien en pittoreske stadjes.

Nördlicher Schwarzwald
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Wat zijn de mooiste plekken in Nordschwarzwald? Naturescanner reporters Manou en Janneke bezochten de regio en tippen je de highlights!

1. Uitzichttoren Himmelsglück

Deze uitzichttoren met 'hemels geluk' is gebouwd in 2021 en bevindt zich in Schömberg. Het uitzicht geeft je meteen een goed beeld van de omgeving. Beklim de trappen naar het hoogste platform op 55 meter hoogte, dat je bereikt na 300 treden. Of neem de panoramalift (kan in de winter gesloten zijn). Je kijkt uit over het heuvellandschap, een aantal dorpen en bij mooi weer zelfs tot aan Stuttgart en de Vogezen. 

Uitzichttoren Himmelsglück
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Hou je van actie? Met de Black Forest Flyline 'vlieg' je vanaf de toren in 500 meter naar beneden dwars door het bos, terwijl je met de Flying Fox gemoedelijk naar beneden cirkelt via het bouwwerk naast de uitkijktoren. De ziplines zijn open vanaf midden maart. 

2. Kasteelruïne Zavelstein

Tussen 1200 en 1630 werd kasteel Zavelstein gebouwd, dat later in de zeventiende eeuw vernietigd werd door Franse troepen. Wat overblijft is de fraaie burchtruïne, die zeker een bezoekje waard is. Struin door de overblijfselen heen en verbaas je over de dennenbomen, die midden in het bouwwerk groeien. Voor een fantastisch uitzicht beklim je de kasteeltoren.

Ruïne Zavelstein
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Het naastgelegen en gelijknamige stadje mag je zeker niet overslaan. De schattige vakwerkhuizen en het mini-museum met smederij doen je denken aan vroegere tijden. Wij bezocht Zavelstein in het voorjaar, toen veel bloeiende bollen het plaatsje extra kleur gaven. De plek staat ook bekend om de krokuswandeling rondom het dorp. Lees erover op onze pagina Wandelen in het Zwarte Woud

Zavelstein
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Zavelstein en de burchtruïne zijn per auto bereikbaar, maar ook met een flinke klim vanuit het lager gelegen kuuroord Bad Teinach.

3. Bad Wildbad

In het kuuroord Bad Wildbad ligt Palais Thermal, met prachtige historische baden. Hou je van kuren, maar ook van mooie gebouwen, dan loont het zeker om hier eens een dagje te gaan ontspannen. Je vindt de thermen in Hotel Mokni's Place. 

Palais Thermal
© Palais Thermal
Deel op Pinterest

Goed om te weten: dit jaar worden de oude baden gerenoveerd en deze zijn gesloten t/m oktober 2024. Het nieuwere gedeelte is wel toegankelijk tegen gereduceerd tarief. Lees meer over de mooiste kuuroorden in het Zwarte Woud.

Vanaf het centrum van Bad Wildbad vertrekt een van de oudste kabelbaantjes van Duitsland; de Sommerbergbahn. Deze is meer dan 100 jaar oud en brengt je in een paar minuten naar de top van de Sommerberg op 750 meter hoogte. Daar is veel te beleven, zoals het Baumwipfelpfad Schwarzwald. Dit boomkoonpad biedt je mooie uitzichten, maar is ook leuk voor kinderen, die er kunnen klauteren in netten en de glijbaan naar beneden kunnen nemen.

Baumwipfelbad
Deel op Pinterest

Vanaf het baumwipfelpfad zie je ook de WILDLINE hangbrug van 380 meter lang op 60 meter hoogte. Opvallend detail: de brug is met een boog naar boven gebouwd, in plaats van naar beneden! De toeristische hoogtepunten op de Sommerberg zijn ook per auto bereikbaar.

Wildline hangbrücke
Deel op Pinterest

4. Bad Liebenzell

Bad Liebenzell is een van de andere kuuroorden in het Noordelijke Zwarte Woud. Je vindt hier Paracelsus-Therme. Deze stad is teven het startpunt van de driedaagse Wellness wandeling Bad Liebenzell - Bad Wildbad - Bad Teinach. Lees het verslag van Manou en Janneke, die deze meerdaagse tocht liepen en onderweg genoten van natuur en ontspanning in de thermen en spa's.

Bad Liebenzell
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Het plaatsje zelf is zeker de moeite waard voor een bezoek, met bezienswaardigheden als Burg Liebenzell, het Kurpark met apothekerstuin en het Monbachtal met kleine schlucht. 

5. Gernsbach-Kaltenbronn

Wij vonden het heel verrassend om te horen dat deze regio ook een hoogveengebied heeft met mooren (heidepoeltjes). De grote en kleine Hohlohsee, de Wildsee en de Hornsee liggen in het Kaltenbronn op 900 meter hoogte, dat behoort tot het bosgebied van de stad Gernsbach. Vanaf de Hohlohtoren heb je een prachtig uitzicht over het gebied.

Kaltenbronn
Deel op Pinterest

6. Calw en Hirsau

Een vrij bekende plaats in het noorden van het Zwarte Woud is Calw met vakwerkhuizen, fraai marktplein en de prachtige Nagold brug. Het stadje is een van de zestien belangrijkste toeristische trekpleisters van Duitsland. Hier vind je ook het Hermann Hesse Museum en op zaterdag een weekmarkt met lokale producten.

Calw
Deel op Pinterest

Drie kilometer verderop ligt Hirsau met het klooster van St. Peter en Paul. Verken het klooster en de mooie kloostertuin op eigen houtje of met een rondleiding. Sla verder zeker niet het naastgelegen oudere Sint-Aureliusklooster over. 

Hirsau
Abdij Hirsau
Deel op Pinterest

6. Watervallen van Sankenbach

De Sankenbachwatervallen liggen ten zuidwesten van Baiersbronn en zijn, samen met de Sankenbachsee, zeker een bezoekje waard. Ze zijn veertig meter hoog en vallen in vier treden naar beneden. Hou je van watervallen, bekijk dan eens alle watervallen in het Zwarte Woud

Sankenbachwasserfälle
Deel op Pinterest

7. Bärlochkar woud

Het avonturenpad Bärlochkar Urwalderlebnis (een rondje van 3 km) geeft je een indruk van het oerbos van de toekomst. Dit gebied is sinds 1997 beschermd en sinds 2001 opengesteld voor toeristen. Op zeven informatiepanelen leer je alles over het bos en zijn bewoners. 

Video van het Noordelijke Zwarte Woud

Een impressie van de wellnesswandeling die Janneke en Manou liepen in het noorden van het Zwarte Woud. Tussen Bad Liebenzell, Bad Wildbad en Bad Teinach.

Manou en Janneke bezochten het Noordelijke Zwarte Woud op uitnodiging van Tourismus Marketing GmbH Baden-Württemberg en Tourismus GmbH Nördlicher Schwarzwald

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!