Ga naar content

Wellness Zwarte Woud

Het Zwarte Woud staat bekend om zijn natuurlijke bronnen en prachtige kuuroorden. In plaatsen als Baden-Baden, Bad Dürrheim en Bad Liebenzell vind je de fijnste thermen, spa's en wellnesscentra. 

Zo kun je een actieve vakantie in het Schwarzwald perfect combineren met ontspanning. Geniet van de schone lucht in de bossen én het mineraalrijke water in deze regio, dat bekend staat als 'heilwasser' en je gezonder en vitaler zou maken. 

Zwarte Woud wellness

Het Zwarte Woud heeft maar liefst zeventien kuuroorden, waarvan acht kneippkuuroorden, die verbonden zijn aan Sebastiaan Kneipp met zijn holistische gezondheidsconcept. 

Wellness Zwarte Woud
© Keidel-Therme
Deel op Pinterest

We zetten de mooiste dorpen en steden met wellnessmogelijkheden op een rij en maken daarin een onderscheid tussen het noorden, midden en zuiden van deze Duitse regio.

Kuuroorden noorden Zwarte Woud

Het Noordelijke Zwarte Woud staat bekend om de thermen. In diverse plaatsen kun je ontspanning en plezier vinden.

1. Baden-Baden

De stad Baden-Baden staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als een van de mooiste historische kuuroorden in Europa. Onder de stad bevinden zich twaalf thermale bronnen. De warmwaterbron (68 graden celcius) in deze plaats was al bekend bij de Romeinen. Zij noemden de stad Aquae. 

Caracalla Therme
Deel op Pinterest

Nu vind je er een kuurpark met badhotel, het Friedrichsbad (een thermaalbad met mineraalwater in een Renaissance gebouw), ruïnes van een Romeins badhuis en het moderne badhuis Caracalla Therme met diverse zwembaden, sauna's en whirlpools. In de laatstgenoemde spa kun je ook massages en wellnessbehandelingen ondergaan.  

2. Bad Liebenzell

In het Nagolddal ligt het kuuroord Bad Liebenzell, dat bekend staat om zijn bronnen met 'heilzaam' water. Hier ligt Paracelsus-Therme met warmwaterbaden (zowel binnen als buiten), stoombaden en sauna's. Vanuit het buitenbad heb je een prachtig uitzicht op de omliggende groene heuvels. Goed om te weten: er is een gedeelte met badkleding en een gedeelte zonder badkleding. Dit staat duidelijk aangegeven. 

Paracelsus-Therme
© Locher Fotodesign
Deel op Pinterest

Ontspanning combineren met inspanning? Naast de therme ligt het Kurpark met apothekerstuin, waar je heerlijk kunt rondstruinen. In deze plaats start verder de driedaagse Wellnesswanderung, waarbij je wandelt naar Bad Wildbad, Bad Teinach en terug naar Bad Liebenzell. Na het wandelen kun je genieten van de thermen in elke plaats.

3. Bad Wildbad

In Bad Wildbad vind je echt iets bijzonders; de historische baden van Palais Thermal. Vroeger baadden hier de koningen en vorsten. De baden hebben een oriëntaals decor, bestaande uit koepels met mooie tegels, ramen en ornamenten. In twee baden vind je Griekse beelden, waaronder Thorvaldsen's Venus, en in de Moorse Hal bevinden zich een bistro en relaxstoelen. Je kunt zelf kiezen of je met of zonder badkleding de baden ingaat, behalve op badkledingdag. Maar wij hadden de indruk dat 'textielvrij' toch het meest gangbaar was.

Historische baden
© Palais Thermal
Deel op Pinterest

Let op: tot oktober 2024 zijn de historische baden helaas gesloten. Het moderne deel van de therme is wel toegankelijk tegen een kortingsprijs. Geniet o.a. van het panoramabad op de bovenste verdieping met uitzicht op Bad Wildbad en de Sommerbergbahn.

Bad Wildbad
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

4. Bad Teinach

Het Hotel Therme Bad Teinach is een behoorlijk grootschalig complex met hotelkamers, een conferentiecentrum, mineraaltherme en panaromaspa met uitzicht op de tuin met (aangelegde) waterval. 

Bad Teinach
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Overnachtingstips noorden

Kuuroorden midden Zwarte Woud

In Mittel-Schwarzwald vind je bijzondere wellnessgelegenheden, waar je een pekelbad kunt nemen of genieten van schone lucht.

1. Bad Dürrheim

Dit kneippkuuroord ligt op het Plateau van Baar. Hier vind je Solemar Spa met een zoutwatermeer. De pekel zou een geneeskrachtige werking hebben. Geniet van de 13 binnen- en buitenzwembaden met massagestralen en 7 themasauna's, Hier zal je je zeker een dag of langer vermaken als je van wellness houdt. 

2. Wolfach

Het plaatsje Wolfach staat bekend als luchtkuuroord. Hier adem je puur natuur op een aangename hoogte (250 - 880 meter). Verder staan ook de mineraalbaden bekend om hun positieve werking op de gezondheid. 

Natuur bij Wolfach
Deel op Pinterest

Gratis brochure:

Overnachtingstips midden

Kuuroorden zuiden Zwarte Woud

In Süd-Schwarzwald zijn ook diverse kuuroorden te vinden, in bekendere plaatsen als Titisee en Freiburg, maar ook midden in de natuur.

1. Titisee

In het Badeparadies Schwarzwald in Titisee waan je je in een Caribische sfeer met de 300 palmbomen, turquoisekleurige, warme baden en twaalf themasauna's. Verder vind je hier een stoombad met 'Schwarzwaldnebel' en hot tub. 

2. Freiburg

In de stad Freiburg ligt al 40 jaar het Keidel Mineral-Thermalbad met eigen bron. Geniet van warmwaterbaden met massagedouches, sauna's en een fitnessruimte. Ook hier zijn diverse wellnessbehandelingen mogelijk. 

Freiburg therme
© Keidel-Therme
Deel op Pinterest

3. Menzenschwand

De baden in het Krunkelbachtal worden voorzien van water uit twee bronnen. De een is fluorhoudend en de andere radonhoudend. De plaatselijke kuurarts adviseert baden in radon ter verbetering van reumatische aandoeningen en chronische pijn. 

Naast de baden vind je een saunatuin, infraroodsauna en massagebehandeling met uitzicht op de prachtige omgeving. Nog even actief zijn? Verken dan de kleine schlucht met waterval. Lees meer hierover op onze pagina Watervallen in het Zwarte Woud

  Overnachtingstip zuiden

  Video kuuroorden & natuur

  Krijg een impressie van de wellness wandeling en enkele kuuroorden in het Zwarte Woud noord. Een hike langs Bad Liebenzell, Bad Wildbad en Bad Teinach.

  Wij bezochten een aantal kuuroorden in het noorden van het Zwarte Woud op uitnodiging van Tourismus Marketing GmbH Baden-Württemberg en Tourismus GmbH Nördlicher Schwarzwald

  Veelgestelde vragen

  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!