Ga naar content

Nationaal Park Hunsrück-Hochwald

Welkom in het Oerbos van morgen! In Hunsrück-Hochwald mag de natuur nog echt de natuur zijn en staat het wildernis-gevoel centraal. In 2015 werd het nationale park opgericht, een grootschalig beschermd gebied van de allerhoogste categorie, waar de natuur aan haar lot wordt overgelaten. Het ligt op de grens van twee Duitse deelstaten: Saarland en Rijnland-Palts. De ideale bestemming voor wie even back to nature wil met spannende activiteiten zoals kamperen, hiken en wild spotten.

Natuur in Hunsrück-Hochwald

Waar mogelijk laat men de natuur groeien zoals zij wil; waar zij een beetje hulp nodig heeft, grijpt de mens in. Voorlopig dan, want over uiterlijk 30 jaar moet het hele nationale park één grote wildernis zijn. Het Nationaal Park is uitgeroepen tot hotspot voor biodiversiteit en het gebied wordt dan ook gekenmerkt door een enorm rijke flora en fauna. Verwonder je over oude beukenbossen, uitgestrekte heidevelden, imposante rotslandschappen en kleurrijke bloemenweiden!

Natuur in NP Hunsruck-Hochwald
© GNTB / Francesco Carovillano
Deel op Pinterest

Ook op het gebied van wild kijk je je ogen uit. De wilde kat is het icoon van het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald, een kleine koningin van het bos. In het nationaal park leeft de grootste populatie wilde katten van heel Europa! Je ziet het indrukwekkende dier dan ook terug op alle brochures en borden, ook al is de kans toch klein dat je ze zomaar tegenkomt.

Wanneer je met een boswachter op pad gaat vergroot je de kansen. De zwarte ooievaar is een ander schuw, maar prachtig dier, dat in het nationaal park valt te bewonderen. Deze indrukwekkende vogels vinden in de stille natuur van de Hunsrück de mogelijkheid in alle rust hun jongen groot te brengen. Andere soorten die je kan tegenkomen zijn de zwarte specht, edelhert, wild zwijn en ree.

Mooiste plekken Hunsrück

Welke bezienswaardigheden vind je in Hunsrück-Hochwald? Van een duizelingwekkende hangbrug tot fantastische uitzichten, historische vondsten en een dierenpark. Dit zijn de mooiste plekjes in Hunsrück-Hochwald.

1. Geierlay hangbrug

Geen last van hoogtevrees? Ga dan zeker even kijken bij de Geierlay hangbrug, de parel van het nationaal park, geïnspireerd op Nepalees ontwerp. Hij schommelt 100 meter boven het Mörsdorfer Bachtal en daagt waaghalzen uit om de 360 meter lange wandeling te maken. Het uitzicht is fenomenaal! Let op: de brug is alleen te voet bereikbaar. Je kan parkeren in Mörsdorf of Sosberg en loopt vanaf daar een korte route naar de brug. Rondom de brug kan je verder wandelen op diverse dagtochten. Houd er rekening mee dat je entreegeld moet betalen á €5.

Geierlay hangbrug
© GNTB / Günter Standl
Deel op Pinterest

2. Erbeskopf

Het hoogste punt van heel Rijnland-Palts. Aan de top van de 816 meter hoge heuvel geniet je van een panoramisch zicht over het natuurpark. Rondom de heuvel is van alles te beleven, in elk seizoen! In de zomer is het fijn wandelen, fietsen, mountainbiken en rodelen terwijl je in de winter de piste kan pakken.

Mooie plekken Hunsruck Hochwald
© GNTB / Francesco Carovillano
Deel op Pinterest

3. Keltische vondsten

Tussen de prachtige natuur door vind je ook archeologische schatten. De Kelten waren al in de eerste eeuw voor Christus in dit gebied te vinden en hebben hun sporen nagelaten. Tussen de bossen vind je dan ook stenen bouwwerken die je het verhaal vertellen over hun cultuur. Vind je dit interessant, kijk dan eens bij het Otzenhausen Celtic Park, waar je onder meer het Keltische heuvelfort vindt.

4. Wildpark Wildenburg

Aangezien de kans klein is dat je de wilde kat in het wild gaat zien, kan het leuk zijn het Dierenpark in Hunsrück-Hochwald te bezoeken. Dit is een groot opgezet, natuurlijk dierenpark waar inheemse diersoorten te zien zijn. Van wilde kat tot wolf en van hert tot wasbeer en bosgeit. Tip: het wildpark ligt aan de voet van de Wildburger Kopf, een heuvel met daarbovenop een uitkijktoren. Combineer het dierenpark zeker met deze toren voor een mooi uitzicht over de omgeving.

Wandelen in Hunsrück-Hochwald

Een geselecteerd netwerk van paden loopt door het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald. De Saar-Hunsrück Steig met zes van zijn droomlussen maakt er ook deel van uit. Genoeg ruimte voor vele mooie wandelingen, van kort tot lang! Kies bijvoorbeeld voor een hike over de Gipfelrauschen of het Trauntaler bergpad voor een leuke dag wandelen.

Andere activiteiten

Naast wandelen heb je keuze uit nog veel meer toffe outdoor activiteiten in Nationaal Park Hunsrück-Hochwald. Verken het park bijvoorbeeld eens vanaf de rug van een paard, om het uit een ander perspectief te ervaren. Fietsen is ook een relaxte manier om het park te beleven. En wat dacht je van avontuurlijke tochten met een boswachter of het plukken van bessen en paddenstoelen? In Hunsrück-Hochwald kan je elke dag een ander avontuur beginnen!

Overnachten

Weg van de dorpen liggen in het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald tussen Kempfeld en Otzenhausen ook drie trekkingkampen verscholen in het bos, die online geboekt kunnen worden voor een overnachting. Elk kamp heeft twee houten platforms met ruimte voor twee kleine tenten of een grotere tent voor vier personen en gezellige zitjes. Een meer avontuurlijke manier om te overnachten is er niet! Let op: vuur maken is verboden in het nationale park. 

Deel op Pinterest

Meer weten over dit fascinerende nationaal park? Kijk dan op de officiële website van Hunsrück-Hochwald of lees meer over Embrace.German.Nature van Germany Travel.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!