Ga naar content

Thüringen in Duitsland

Mooiste plekken Duitsland - Het Thüringer Wald is het groene hart van Duitsland. Juist naar deze ondoordringbare wildernis vluchtte Maarten Luther om in de, toen al stokoude, Wartburg een veilig toevluchtsoord te vinden.

Natuur Thuringerwoud

Er zijn vele mooie plekjes in het Thüringerwald. De natuur in Thüringen heeft het allemaal: oerbossen, beken, uitstekend gemarkeerde wandelroutes, accommodaties waar je zou willen blijven wonen en dat alles op een dagje rijden vanaf de Nederlandse grens.

Bijzonder overnachten in Thüringen

In dit natuurrijke Duitse gebied vind je tal van mooie vakantiewoningen en bijzondere accommodaties. Bekijk de 30 leukste hotels in Thüringen (en veel meer) op Booking.com.

Mooiste plekken in Thuringen

Thuringen biedt in de 21ste eeuw alles wat een toerist, en zeker een wandelaar of natuurreiziger, kan verlangen. Maar het meest opvallend blijft toch de toegankelijkheid. Net als in Scandinavië is het overal toegestaan te wandelen in Thuringen en het plaatsen van hekken wordt alleen bij hoge uitzondering toegestaan. Thüringen koestert wat dat betreft haar eigen, gastvriendelijke gebruiken. 

Mooie plekken Thuringen
Deel op Pinterest

Mooie plekken, plaatsen en bezienswaardigheden zijn het Thüringerwald met de Rennsteig, het Vessertal en tal van routes in de bossen. Topattractie op gebied van natuur in het Thuringerwoud blijft de Rennsteig, een wandelpad langs de hoogste toppen (o.a. Grosse Beerberg, 982 meter) van dit middelgebergte.

1. Vessertal

Bijzonder mooi gebied is het biosfeerreservaat Vessertal. Ruim 17000 hectare natuurlijk bos, moeras en bergweiden zijn door Unesco erkend als natuurgebied van uitzonderlijke waarde. Je bent van harte welkom om het gebied te verkennen. Begin daarvoor in het plaatsje Frauenwald am Rennsteig. Hier klinkt nog de echo van Romeinse voetstappen op weg van Nürnberg naar Erfurt (erg leuke stad voor een korte stedentrip!). Ondanks bosbouw, en vroeger ook houtkoolproductie voor fabricage van glas, zijn de bossen nog grotendeels oorspronkelijk. Deels is het Middeneuropees loofbos met beuk en gewone esdoorn, deels bestaat het uit naaldbos met fijnspar en zilverspar.

Bossen in Thuringen
Deel op Pinterest

Het is het leefgebied voor de ruigpootuil, de zwarte specht, wespendief, boommarter en hazelmuis. Vanaf de late middeleeuwen is op verschillende plaatsen bos gekapt om plaats te maken voor weidegrond. Nu zijn dit kleine natuurpareltjes, vaak gedomineerd door geurige planten van bergvenkel. In dit groene mozaïek van bos en weiden is plaats voor meer dan 20 soorten orchideeën. Het bleek en rood Bosvogeltje zijn er nog algemeen.

Bergbeken lopen als blauwe levensaders door het gebied en van hier naar alle windstreken. De Werra voedt de Weser, de Rambach gaat richting Elbe en de Grümpen komt in de Rijn uit. De ijsvogel en zelfs de zeldzame waterspreeuw worden hier nog vaak gezien. Voor liefhebbers van wilde flora wordt vooral een bezoek aan de Plothener Teiche (bij Saale-Orla-Kreis), de Saaletalsperren en enkele kleine hoogveentjes aangeraden. 

2. Wandelen in Thüringen - de Rennsteig

De populairste route om te wandelen in Thüringen is de Rennsteig. Het 169 kilometer lange wandelpad vangt aan bij Hörschel (Eisenach) en eindigt in Blankenstein. Onderweg wandel je door het Thüringergebergte op hoogtes tussen de 500 en 970 meter. Niet alleen het landschap is adembenemend, de route heeft ook een grote historische waarde.

Wandelen in ThuringenDeel op Pinterest

Het wandelpad wordt reeds vermeld in documenten uit begin 14de eeuw, sinds het einde van de 19de eeuw is het een van de bekendste wandelroutes in Duitsland. En sinds 2000 is er ook een officieel Rennsteigfietspad. Ook historisch gezien is het hier bijzonder om te wandelen. Langs de Rennsteig staan nog tal van oude grenspalen, steenkruizen en gedenktekens. In de winter kan je bovendien actief zijn op de Rennsteig: het pad wordt dan een trekpleister voor liefhebbers van langlaufen.

Wandelkaarten en wandelgidsen Thüringen

Naast de bekende Rennsteig zijn er tal van andere mooie wandelpaden in Thüringen. Wie een gedetailleerd overzicht wil van alle wandelroutes, kan best een goede wandelkaart aanschaffen. Bij Reisboekhandel De Zwerver vind je veel goede wandelgidsen en wandelkaarten.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!