Ga naar content

Thüringen in Duitsland

Het Thüringer Wald is het groene hart van Duitsland. Juist naar deze ondoordringbare wildernis vluchtte Maarten Luther om in de, toen al stokoude, Wartburg een veilig toevluchtsoord te vinden. Hoofdstad van de regio is de stad Erfurt, met tal van mooie bezienswaardigheden. Daarover hieronder meer!

Natuur Thuringerwoud

Er zijn vele mooie plekjes in het Thüringerwald. De natuur in Thüringen heeft het allemaal: oerbossen, beken, uitstekend gemarkeerde wandelroutes, accommodaties waar je zou willen blijven wonen en dat alles op een dagje rijden vanaf de Nederlandse grens.

Bijzonder overnachten in Thüringen

In dit natuurrijke Duitse gebied vind je tal van mooie vakantiewoningen en bijzondere accommodaties. Bekijk de 30 leukste hotels in Thüringen (en veel meer) op Booking.com.

Mooiste plekken in Thuringen

Thuringen biedt in de 21ste eeuw alles wat een toerist, en zeker een wandelaar of natuurreiziger, kan verlangen. Maar het meest opvallend blijft toch de toegankelijkheid. Net als in Scandinavië is het overal toegestaan te wandelen in Thuringen en het plaatsen van hekken wordt alleen bij hoge uitzondering toegestaan. Thüringen koestert wat dat betreft haar eigen, gastvriendelijke gebruiken. 

Mooie plekken Thuringen
Deel op Pinterest

Mooie plekken, plaatsen en bezienswaardigheden zijn het Thüringerwald met de Rennsteig, het Vessertal en tal van routes in de bossen. Topattractie op gebied van natuur in het Thuringerwoud blijft de Rennsteig, een wandelpad langs de hoogste toppen (o.a. Grosse Beerberg, 982 meter) van dit middelgebergte.

1. Vessertal

Bijzonder mooi gebied is het biosfeerreservaat Vessertal. Ruim 17000 hectare natuurlijk bos, moeras en bergweiden zijn door Unesco erkend als natuurgebied van uitzonderlijke waarde. Je bent van harte welkom om het gebied te verkennen. Begin daarvoor in het plaatsje Frauenwald am Rennsteig. Hier klinkt nog de echo van Romeinse voetstappen op weg van Nürnberg naar Erfurt.

Ondanks bosbouw, en vroeger ook houtkoolproductie voor fabricage van glas, zijn de bossen nog grotendeels oorspronkelijk. Deels is het Midden/Europees loofbos met beuk en gewone esdoorn, deels bestaat het uit naaldbos met fijnspar en zilverspar.

Bossen in Thuringen
Deel op Pinterest

Het is het leefgebied voor de ruigpootuil, de zwarte specht, wespendief, boommarter en hazelmuis. Vanaf de late middeleeuwen is op verschillende plaatsen bos gekapt om plaats te maken voor weidegrond. Nu zijn dit kleine natuurpareltjes, vaak gedomineerd door geurige planten van bergvenkel. In dit groene mozaïek van bos en weiden is plaats voor meer dan 20 soorten orchideeën. Het bleek en rood bosvogeltje zijn er nog algemeen.

Bergbeken lopen als blauwe levensaders door het gebied en van hier naar alle windstreken. De Werra voedt de Weser, de Rambach gaat richting Elbe en de Grümpen komt in de Rijn uit. De ijsvogel en zelfs de zeldzame waterspreeuw worden hier nog vaak gezien. Voor liefhebbers van wilde flora wordt vooral een bezoek aan de Plothener Teiche (bij Saale-Orla-Kreis), de Saaletalsperren en enkele kleine hoogveentjes aangeraden. 

2. Erfurt

De hoofdstad van de regio. Een groene stad, en daarmee ook erg interessant voor natuurliefhebbers. Mijn collega Manou vertelt je meer over de bezienswaardigheden in Erfurt

Erfurt in Thüringen
© Christian Fischer
Deel op Pinterest

3. Wandelen in Thüringen - de Rennsteig

De populairste route om te wandelen in Thüringen is de Rennsteig. Het 169 kilometer lange wandelpad vangt aan bij Hörschel (Eisenach) en eindigt in Blankenstein. Onderweg wandel je door het Thüringergebergte op hoogtes tussen de 500 en 970 meter. Niet alleen het landschap is adembenemend, de route heeft ook een grote historische waarde.

Het wandelpad wordt reeds vermeld in documenten uit begin 14de eeuw, sinds het einde van de 19de eeuw is het een van de bekendste wandelroutes in Duitsland. En sinds 2000 is er ook een officieel Rennsteigfietspad. Ook historisch gezien is het hier bijzonder om te wandelen. Langs de Rennsteig staan nog tal van oude grenspalen, steenkruizen en gedenktekens. In de winter kan je bovendien actief zijn op de Rennsteig: het pad wordt dan een trekpleister voor liefhebbers van langlaufen.

Wandelen in Thuringen
Wandelroute
Deel op Pinterest

Kijk ook eens naar de trail SaaleHorizontale. Deze 91 km lange LAW is in 2023 verkozen tot de mooiste wandelroute van Duitsland! Je start en eindigt bij de universtiteit in Jena en komt onderweg mooie heuvellandschappen en bossen van de Saale Vallei tegen. Benieuwd waarom juist deze route is verkozen tot de mooiste van het land? Wandel hem zelf!

Wandelkaarten en wandelgidsen Thüringen

Naast de bekende Rennsteig zijn er tal van andere mooie wandelpaden in Thüringen. Wie een gedetailleerd overzicht wil van alle wandelroutes, kan best een goede wandelkaart aanschaffen. Bij Reisboekhandel De Zwerver vind je veel goede wandelgidsen en wandelkaarten.

4. Fietsen in Thüringen - Saale-Radweg

Thüringen is ook een fietsparadijs! Vele kilometers aan uitgezette fietspaden voor elk type fietser. Stap op het zadel voor een rustige tocht, een route met het hele gezin of kies voor een uitdagend mountainbikepad in het bos.

Dé fietsroute van Thüringen is de Saale-Radweg, een 403 km lange route in 9 etappes. Deze voert van het Fichtelgebergte naar de Elbe, langs een enorme diversiteit van bezienswaardigheden en mooie plekjes. 

De natuur bestaat uit betoverende bossen, adembenemende stuwmeren, romantische rivierdalen en pittoreske wijngaarden, maar even goed culturele trekpleisters zoals kastelen en idyllische dorpen. Langs de route zijn vele hotels, pensions en campings aanwezig, waarvan velen zich specifiek richten op fietsers. Diverse treinstations maken het mogelijk om op ieder moment de route in te korten of op een andere plek te stoppen of te vertrekken.

Tip: Bekijk ook de overige mooiste plekken in Duitsland op Naturescanner.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!