Ga naar content

German.Local.Culture: bloemenstad Erfurt

Midden in het groene hart van het Duitse Thüringen ligt een stad met groene vingers: Erfurt. Nog geen 6 uur rijden vanuit Utrecht en je staat in de bakermat van de tuinbouw. Tijdens een bezoek aan de stad bevind jij je daarom niet alleen tussen de historische gebouwen maar ook tussen de gepassioneerde tuinmannen en -vrouwen en hun bloemen en planten. Dit maakt een bezoek aan Erfurt zeker voor de natuurliefhebber ontzettend interessant.

Green city

Erfurt is groen! De historie van tuinbouw in Erfurt gaat terug tot in de middeleeuwen, toen de mensen al wisten hoe ze wede (plant met gele bloemen) konden verbouwen. In de loop der eeuwen specialiseerde Erfurt zich steeds meer in het kweken en verkopen van zaden, bloemen en planten en sinds zo’n 100 jaar is Erfurt gedoopt tot bloemenstad. Het groene hart van de inwoners zie je goed terug in de stad; overal is natuur!

Natuur in Erfurt
© Stadtverwaltung Erfurt, Vitalik Gürtler
Deel op Pinterest

Ook vandaag de dag nog houden vele inwoners van Erfurt zich bezig met de tuinbouw. Zoals bijvoorbeeld Ulrich Haage, eigenaar van de bekende Kakteen Haage cactuskwekerij. Ulrich is een geboren en getogen Erfurter en is zo enthousiast over de stad dat hij je graag mee op sleeptouw neemt. In zijn cactuskwekerij, maar ook zeker daarbuiten.

Mooiste plekken in Erfurt

Wat is er allemaal te zien in Erfurt? Onderstaand een greep uit de leukste plekken van de stad waar Ulrich je graag mee naartoe neemt. Van de groene stadsparken tot de bezienswaardigheden in het middeleeuwse centrum.

1. Egapark

Uiteraard is er in de stad van de bloemen genoeg groen te vinden. Het Egapark, ook wel bekend als de tuin van Thüringen, is met 36.000 vierkante meter aan groen dé plek om te genieten van natuur midden in Erfurt. Het park is het belangrijkste tuinbouwmonument uit de jaren 60 waar architectuur is gecombineerd met de geuren en kleuren van bloemen. Het is de meest kleurrijke plek van de stad waar je echt even kan ontspannen. Dankzij de verschillende thematuinen en exposities is er genoeg te zien en te doen om je een dag(deel) te vermaken. 

Egapark Erfurt
© Christian Fischer
Deel op Pinterest

Wandel door de Japanse tuin, vergaap je aan het grootste sierbloemperk van Europa, geniet van de geuren in de rozentuin en bekijk de beeldentuin met werken van beroemde kunstenaars. Ook met de kinderen is het puur genieten in het park, want de grootste speeltuin van Thüringen met kinderboerderij is hier gevestigd. Wie de kleurenpracht van boven wil bewonderen, doet er goed aan de uitkijktoren te beklimmen en wie meer wil weten over de geschiedenis van de tuinbouw verliest zich helemaal in het Deutsches Gartenbaumuseum.

2. Krämerbrug

Een 120 meter lange brug met schattige vakwerkhuisjes en een kerktoren erop. Die springt wel in het oog! Zeker weten een van de meest fotogenieke plekken van Erfurt en ook nog eentje met een verhaal. Deze huisjes zijn in de middeleeuwen gebouwd. Eerst uit hout en toen uit steen. Het waren oorspronkelijk 62 smalle huisjes maar deze zijn samengevoegd tot 32 grotere huizen. Vandaag de dag staat de Krämerbrücke bekend als de langste bewoonde brug van Europa. Tip: beklim de Aegidia kerk voor een prachtig bovenaanzicht op de brug.

Kramerbrug in Erfurt
© Erfurt Tourismus und Marketing GmbH
Deel op Pinterest

Loop ook zeker eens binnen bij de vele winkels en galeries die in de kleurrijke huisjes gevestigd zijn. Hier zie je de oude en moderne ambachten van Erfurt in volle glorie. Bezoek de chocolaterie of koop een prachtig houtsnijwerk, beschilderd keramiek of heerlijke lokale wijn.

3. Cactuskwekerij Kakteen Haage

Maak kennis met de wereld van cactussen bij de oudste cactuskwekerij van Europa: Kakteen Haage. Hier heeft de familie van Ulrich Haage de afgelopen 300 jaar een enorm cactusimperium opgebouwd. Ulrich vertelt je met veel trots over zijn 400 tot 500 cactussoorten die in de kassen groeien. Hij geeft je met alle liefde een rondleiding door de kwekerij en zal je voorzien van leuke feitjes en de geschiedenis van zijn bedrijf. Eens per jaar organiseert hij zelfs een 5-gangen cactusdiner waarbij je eetbare delen van de cactus voorgeschoteld krijgt. Bijzonder toch? Nu alvast binnenkijken in de kwekerij? Bekijk dan de mooie video over Kakteen Haage.

Kakteen Haage Erfurt
© Erfurt Tourismus und Marketing GmbH
Deel op Pinterest

4. Historische bouwwerken

Erfurt is een van de oudste steden van Duitsland. Niet gek dus dat je hier nog veel bouwwerken van eeuwen terug kan bewonderen. Tijdens een wandeling door de middeleeuwse stadskern word je getrakteerd op pittoreske straatjes met oude vakwerkhuizen. Ook opvallende (religieuze) bouwwerken van eeuwen terug staan nog altijd overeind. Bewonder bijvoorbeeld het kerkenduo St. Mariendom en St. Severikirche op het Domplein, ontdek de Schat van Erfurt in de Oude Synagoge, bezoek het stadsfort Citadel van Petersberg en leer alles over monnik Maarten Luther in het Evangelisch Augustijnenklooster.

Oude Synagoge in Erfurt
Oude Synagoge in Erfurt
Deel op Pinterest

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie plekjes en bezienswaardigheden in Erfurt. Bekijk daarvoor eens de gratis stadsgids over Erfurt van CityZapper waarin uitgebreide informatie staat over bezienswaardigheden, restaurants, musea, hotels en meer.

4. De smaken van Erfurt

Erfurt ervaar je niet alleen door te kijken naar de gebouwen, te luisteren naar de zoemende bijen, te voelen aan de handgemaakte producten en te ruiken aan de bloemen, maar ook zeker door te proeven. De stad is namelijk op gastronomisch gebied erg interessant. Enkele lekkere lokale specialiteiten die je zeker wil proeven zijn de Thüringer Wurst, Thüringer Knoedels, Erfurt-Schittchen (kerststol) en de Puffbohne (tuinboon).

Gastronomie in Erfurt
© Erfurt Tourismus und Marketing GmbH, Barbara Neumann
Deel op Pinterest

Wist je dat er achter die tuinboon een grappig verhaal zit? De tuinboon is de mascotte van de stad. Deze peulvrucht wordt namelijk al sinds de middeleeuwen verbouwd op de vruchtbare grond en de inwoners van de stad zijn daar echt trots op. Ieder kind dat geboren wordt in Erfurt krijgt een pluchen tuinboon cadeau als welkomstgeschenk en voor geluk. Inwoners van de stad worden gekscherend Erfurter Puffbohne genoemd. Je zal zien dat de winkels vol liggen met tuinboon souvenirs: Puffbohne knuffels, T-shirts en mokken. Wie de lekkerste tuinboongerechten wil proeven, boekt een tafeltje bij Golden Swan Restaurant, Pier 37 of Haus zum Naumburg'schen Keller.

Evenementen

Erfurt is een bruisende stad met een voorliefde voor gezelligheid en evenementen. Dit jaar (2021) vindt van 23 april tot 10 oktober de internationale tuinbeurs BUGA (Bundesgartenschau) plaats in de stad. Het toch al met bloemen overgoten Erfurt pakt dit jaar nog even extra uit. Tijdelijk tref je in het Egapark en op de Petersberg een overdaad aan bloemen, tentoonstellingen en attracties. Een betere manier om Erfurt te ervaren is er bijna niet!

Erfurt staat ook bekend om de gezellige kerstmarkt, een van de grootste en mooiste in heel Duitsland. Het Domplein wordt gevuld met tweehonderd houten kraampjes waar je terecht kan voor typische Thüringer lekkernijen, handgemaakte kerstversieringen, aardewerk en nog veel meer. Op het plein staat een enorme, prachtig verlichte kerstboom en op de achtergrond pronken de torens van de dom en de kerk. Kerstmuziek in de oren, glühweintje erbij en hopelijk wat sneeuw en het kerstplaatje is compleet!

Kerstmarkt Erfurt
© Matthias F. Schmidt
Deel op Pinterest

Meer informatie over evenementen in Erfurt vind je op de officiële website van Erfurt Tourismus.

Andere mooie steden in Duitsland

Uiteraard heeft Duitsland nog veel meer prachtige steden die je kan combineren met natuur. Wat denk je van een bezoek aan München voordat je doorreist naar de Duitse Alpen of de combinatie van Zittau en het Elbezandsteengebergte? Voor meer informatie over mooie steden in Duitsland verwijzen we je door naar de website van het Duitse Verkeersbureau. Hier vind je uitgebreide informatie voor jouw stedentrips.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!