Ga naar content

Elbezandsteengebergte

Het Elbsandsteingebergte is een bijzonder mooi natuurgebied gelegen in Saksen (Oost-Duitsland) en Boheems Zwitserland (Tsjechië). Sprookjesachtige natuur en prachtige historische steden staan garant voor een geslaagde vakantie.

Wat is het Elbsandsteingebirge?

Op de grens van Duitsland en Tsjechië, in de directe omgeving van Dresden en Bad Schandau bevindt zich het Elbsandsteingebirge, in het Nederlands vertaald als het Elbezandsteengebergte.

Boek nu jouw rondreis of accommodatie

Sächsische Schweiz en Boheems Zwitserland

Het gebergte maakt deel uit van het nationaal park Sächsische Schweiz in Duitsland en het Boheemse Zwitserland in Tsjechië. Het natuurgebied is een van de meest feeërieke landschappen in Europa. Het meest kenmerkend zijn de vele rotspilaren, die samen een stenen woud lijken te vormen.

Vakantie samenstellen

Bekijk onze tips voor vakantiehuizen in de omgeving van Dresden, een rondreis in Sachsische Schweiz of kies voor een heerlijke wandelvakantie in Saksen.

Tussen de steile rotswanden, die als dunne metershoge torens boven het groene landschap uitsteken, liggen sprookjesachtige valleien en kloven. Heldere rivieren stromen door een mistig landschap van surrealistische rotspartijen en groene moswanden. Het Elbsandsteingebirge is een schitterende omgeving om te wandelen en een trekpleister voor bergbeklimmers. 

Natuur bij Dresden
Deel op Pinterest

Elbezandsteengebergte bezoeken en beste reistijd

Het Elbsandsteingebergte strekt zich uit tussen Pirna in Oost-Duitsland en Děčín in Tsjechië. Een wandelreis in de regio kan prima gecombineerd worden met een bezoek aan de steden Dresden en / of Praag, wat voor veel afwisseling zorgt. Sinds eind maart 2024 is reizen per trein naar Dresden en Praag een stukje makkelijker met de nieuwe nachttrein vanaf Brussel, Antwerpen, Rotterdam of Amsterdam. Tip: stap uit in Bad Schandau en je bent zo in het Elbezandsteengebergte. 

Hoewel weinig Nederlanders het Elbsandsteingebirge kennen en bezocht hebben, is het gebied erg populair onder Duitsers. Wanneer je de populaire uitzichtpunten bezoekt, moet je dus rekening houden met een toeristenmassa, vooral in de periodes dat de Duitsers zelf vakantie hebben. Wil je de drukte vermijden, plan je eigen vakantie dan hier om heen.

Bezienswaardigheden Elbezandsteengebergte Duitsland

Dit zijn de niet te missen highlights van het Elbsandsteingebirge.

1. Bastei

Het bekendste uitzichtpunt is de Bastei. Hou er rekening mee dat dit een druk bezochte toeristische attractie is, waar je vaak over de koppen kunt lopen. Het adembenemende uitzicht op de rotspartijen en de Elbe loont echter zeer de moeite. Vanaf de parkeerplaats kan je een pendelbus nemen of in 40 minuten tijd wandelen naar de Bastei. Een uitzichtpunt biedt een prachtig vergezicht. Met trappen kan je afdalen naar verschillende andere uitzichtpunten en over de bekende brug die diverse pilaren met elkaar verbindt. 

Bastei
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Bielatal

Iets rustiger is het aan de andere kant van de rivier, bijvoorbeeld in het Bielatal. Hier kan je fraai wandelen en picknicken tussen de rotsen en toekijken hoe bergbeklimmers als echte waaghalzen de rotsen bedwingen.

3. Barbarine

De bekendste vrijstaande rotspilaar is de 42 meter hoge Barbarine, in het Duitse deel van het Elbsandsteingebirge, tussen Königstein en Pfaffenstein.

4. Bad Schandau

Een bekende kuuroord plaats. De Kuhstall is een beroemde rotspoort bij het dorp. Iets verder naar het oosten kan je de Schrammsteine bezichtigen, een rotspartij van verschillende pilaren.

5. Kirnitzschtal

Een mooi wandelgebied, met idyllische bossen. Wanneer je na een lekkere dag wandelen moe bent, kan je je laten vervoeren naar het beginpunt met de Kirnitzschtalbahn. Een idyllisch geel trammetje dat door de regio rijdt.

Kirnitzschtal
Deel op Pinterest

6. Culturele bezienswaardigheden

Er zijn ook tal van culturele bezienswaardigheden, zoals de Königstein vestiging en Burg Hohnstein, die triomfantelijk boven het dramatische landschap waken.

Bezienswaardigheden Boheems Zwitserland Tsjechië

Vanaf de Tsjechische grens strekt zich het České Švýcarsko nationaal park uit. Nabij Hrensko zijn er diverse zeer mooie bezienswaardigheden. De natuur is er sprookjesachtig.

De Edmundsklamm is een van de mooiste kloven van Oost-Europa. Via een met kinderwagen begaanbaar pad kan je in ca. 40 minuten wandelen tot het startpunt van een boottocht. Je betaalt ongeveer €4 voor een enkele reis (20 minuten), dit loont zeker de moeite. Het is een zeer sprookjesachtige kloof, gehuld in een mystieke sfeer van mist en groene mossen. Na de boottocht kan je de wandelroute vervolgen, te voet terugkeren via een andere route of de boot terugnemen aan hetzelfde tarief.

Mooiste plekken Elbezandsteengebergte
Deel op Pinterest

Verderop heeft het water van de Elbe in de loop der tijden de grootste zandsteenbrug van Europa gevormd, het Pravcicka brana of Prebischtor. Deze rotsbrug strekt zich uit over 30 meter van de ene rotswand naar de andere en ligt op een hoogte van 16 meter.

Tafelbergen

Kenmerkend voor de regio zijn ook de mooie tafelbergen. De ronde bergtoppen van het Boheemse gebergte lopen over in steilere rotspartijen van het Elbezandsteengebergte. Twee hoge tafelbergen, de Hoge Sneeuwberg in Tsjechië en de Grosse Zschirnstein in Duitsland bieden prachtige vergezichten over de regio. Nog bekender is de Lilienstein tafelberg, die goed zichtbaar is vanaf diverse uitzichtpunten en wegen in het Elbsandsteingebirge. Ook de Pfaffenstein behoort tot een van de mooie tafelbergen.

Wandelen in het Elbsandsteingebirge

Het gebergte is een walhalla voor de wandelaar. Enkele tips voor mooie routes:

1. Malerweg

De bekendste wandelroute in het Elbezandsteengebergte is de 112 kilometer lange Malerweg. In acht etappes voert dit pad langs de fascinerende cultuur en natuur rond Dresden. De Malerweg vindt zijn oorsprong in de 18de eeuw, maar werd pas in 2006 gereconstrueerd. Vandaag de dag voert het wandelpad langs de mooiste culturele en natuurlijke bezienswaardigheden in het gebied.

2. Eisnach-Boedapest wandelroute

De internationale Eisenach-Boedapest wandelroute passeert ook dit unieke natuurfenomeen.

3. Wandelroute Rosenthal-Bielatal

Er zijn diverse mogelijkheden voor korte wandelingen, bijvoorbeeld in het Rosenthal-Bielatal. Bij Ostrau bevindt zich het vertrekpunt van een aantal wandelpaden. 

Wandelroutes Elbezandsteengebergte
Deel op Pinterest

4. Wandelen bij Rathen

Wandelen naar de Felsenburg Neurathen (rotskasteel), de Lilienstein Tafelberg en naar de 190 meter hoge uitkijkplaats met een spectaculair zicht op de kloof (Bastei).

5. Forststeig

Sinds 2018 is de Forststeig geopend. Het 100 km lange wandelpad doorkruist het gehele grensgebied tussen Duitsland en Noord-Tsjechië. De hike kan in 6-8 dagen, met dagelijks etappes van ca. 15 kilometer en voert langs 17 uitkijkpunten, zoals de Pravcická Brána rotsbrug. Langs de Forststeig bevinden zich 5 hutten met slaapplaatsen voor 12 personen, maar er ook diverse meer comfortabele hotels.

Fietsen in het Elbezandsteengebergte en Dresden

In de regio kan je goed fietsen over glooiende heuvels en langs uitgestrekte boomgaarden. Het biedt echter niet de vele zijpaden en kleine fietsroutes die bijvoorbeeld de Eifel heeft. Je fietst vaker over hoofdwegen. Ook leuk is het om de mooie stad Dresden op de fiets te verkennen!

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!